Afgelopen weekend werd er een survivalcursus in de Belgische Ardennen gehouden. De naam survival wordt vaak gebruikt om bv activiteiten zoals klimmen en kanoën mee aan te duiden, maar wat wij bedoelen is een echte survival ondergaan waarbij je voedsel en water direct uit de natuur moet halen, een kip moet slachten en zelfs twee nachten zonder slaapspullen moet zien door te brengen!
Voor de zoveelste keer al in dit seizoen waren de weermannen het met elkaar eens dat het dit weekend bewolkt en regenachtig zou worden, maar op één bui na was het zonnig en warm. Omdat wij in een loofrijk bos zaten, bleef het daar echter lekker koel en voor een survival als deze was dit dus perfect weer!
Tijdens de theoriedag leren wij de deelnemers om te gaan met drinkwater en waar zij dit kunnen vinden, hoe zij een natuurlijke hut moeten maken en daarnaast ook vuur. Aan het einde van deze dag en na een diner van Adventure Food pakketten was het tijd om hun hut te perfectioneren en brandhout te verzamelen zodat zij de nacht goed konden doorbrengen. De drie heren die zich individueel hadden ingeschreven besloten gedurende deze survival samen te werken wat zij heel goed deden. De eerste nacht is vaak de slechtste van de twee, maar deze heren hadden hun hut volgens het boekje gemaakt waardoor zij warm en relatief comfortabel de nacht hadden doorgebracht. De andere groep, gevormd door drie vrienden en een vriend en vriendin, hadden gekozen om afzonderlijke hutten te maken maar het kampvuur met elkaar te delen. Het voordeel hiervan is dat zij minder brandhout moesten verzamelen, maar het nadeel was hoe dit vuur te gebruiken om jezelf gedurende de nacht warm te houden. De eerste overnachting was voor de meesten niet goed. De volgende dag perfectioneerden zij de hut zodat de volgende overnachting voor de meesten wel behaaglijk verliep.
Na 14 uur niets meer gegeten en alleen water gedronken te hebben was het tijd om de maag te vullen met voedsel en vitaminen. Iedere kampement kreeg de opdracht om thee te zetten met bladeren uit de natuur zoals van brandnetel en braam. Ook liet ik zien hoe je brandnetels kon eten waardoor deze survivors een primitief ontbijtje hadden. Dit was uiteraard niet voldoende waardoor we om 12.00 uur er op uit gingen om planten te verzamelen voor de soep en de salade. Planten die we onder andere verzameld hadden:
Vervolgens werd er een pauze ingelast van twee uur zodat mensen even tijd voor zichzelf hadden. Daarna werd er uitgelegd hoe een valstrik werkt waarna een demonstratie volgde. Toen was het de beurt aan de deelnemers om hetzelfde te laten zien en als dit gelukt was werden de kippen tevoorschijn gehaald voor de slacht. Veel vlees zat er niet aan deze biologische kippen en het vlees wat er aan zat was taai. Maar deze dankbare eters aten elk stukje op.
Zondagochtend werd hetzelfde ritueel weer doorlopen en na alle eetbare planten weer nagelopen te hebben, liepen we terug naar onze hoofdbivak waar we tijdens een heerlijke, maar simpele lunch met koffie en thee de survival afsloten.