Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Slachten en prehistorisch koken

Het slachten, villen, schoonmaken en uitbenen van een konijn

Een dag waarbij we in de huid van onze voorouders kruipen toen het nog normaal was om eigenhandig dieren te slachten. Kip, konijn en vis nemen we onder het mes. U leert wat u van deze dieren kunt eten. Dit voedsel gaan we vervolgens met behulp van hedendaagse en prehistorische kooktechnieken bereiden tot heerlijke, maar eenvoudige gerechten.

Gezamenlijk bouwen we onze bivak op, halen we brandhout uit het bos en maken twee kampvuren. Dan volgt een demonstratie vis schoonmaken en fileren waarna een ieder met zijn of haar eigen forel of makreel aan de slag gaat. Eenmaal klaar dan leggen we de vis in de rooktipi en leert u van deze prachtige conserveringstechniek. Vervolgens gaan we met de kippen verder. Hiervan maken we een kippensoep aangevuld met seizoensgroenten. Het konijn wordt door middel van twee andere technieken bereid namelijk door te roosteren aan een spit en met een andere veel primitievere techniek. Tijdens het schoonmaken besteden we natuurlijk ook aandacht aan de anatomie. Persoonlijk vind ik dit het minst leuke programma aangezien het niet leuk is om een dier te doden, maar aan de andere kant voel ik mij wel verplicht om deze handelingen uit te kunnen voeren aangezien ik een vleeseter ben. Ik zou hypocriet zijn als ik dit niet zou durven. En hierin schuilt een leermoment, want zo wordt je bewust van het dierenleed dat erachter zit. Ik van mening dat elke vleeseter hun eigen vlees een keer of regelmatig zelf moet slachten om te ervaren hoe dat is. Ik denk dat veel meer mensen dan vegatariër worden.

Het is een zeer intense ervaring waarbij ik hoop dat mensen de juiste technische handelingen aanleren en vervolgens bewuster met vlees zullen omgaan. Uit ervaring is gebleken dat dit regelmatig gebeurt. Oud cursisten die minder vlees zijn gaan eten en bewuster vlees inkopen zoals niet teveel of biologisch, maar ook moeite doen om de afkomst van het vlees te achterhalen. Enkelen zijn zelfs vegatariër geworden.

Overige informatie
Locatie Kerkwerve (ZL), NL
Data
19‑04‑2025 aanmelden
05‑07‑2025 aanmelden
06‑09‑2025 aanmelden
Tijd van 9.30 t/m ±19.00 uur
Kosten € 129,- per persoon
Deelnemers* min 10 - max 20
Inclusief primitief diner
Exclusief lunch, drinken en verzekeringen
Verslag 12-07-2011 en 16-03-2013

* individueel inschrijven is mogelijk, maar de cursus zal pas doorgaan wanneer minimaal 8 personen zich hebben aangemeld

Cursusinhoud

Dit programma kan helaas last-minute worden geannuleerd als er een vuurverbod op de betreffende locatie van kracht is. De website www.natuurbrandrisico.nl is hierin leidend en de informatie kan met het uur veranderen. Bij fase 1 mag er nog vuur worden gemaakt, maar bij fase 2 mag dat helaas niet meer. Deze regelgeving dienen wij te respecteren. Mocht deze cursus om deze reden worden geannuleerd dan zal er een andere datum worden geprikt om deze cursus alsnog door te laten gaan.


Een greep uit ons gastenboek

26-10-2021 | Slachten en prehistorisch koken gedaan. Heel interessant, lekker, leuk en goed om eens geconfronteerd te worden wat het is om een dier te doden. Mensen zouden zich hier wat meer bewust van mogen zijn. Rob

08-04-2018 | Mark, bedankt voor de leerzame workshop Slachten en primitief koken. Tijdens deze dag heb ik een aantal waardevolle lessen gekregen, die ik niet snel meer zal vergeten. Buitenom de interessante technieken die je aangeleerd krijgt om tot een heerlijke maaltijd te komen, is de belangrijkste les van de dag wellicht nog wel het stukje bewustwording; Wat is nou eigenlijk het stuk vlees wat ik op mijn bord heb en wat gaat er aan vooraf? Het slachten van dieren is wellicht niet de "leukste" aangelegenheid, maar zeker voor iedereen aan te raden om een keer meegemaakt te hebben. Uiteraard van de dag genoten! Tot een volgende workshop/weekend/week! Leroy Minderman 

29-10-2012 | Slachten is een oergedrag wat mensen altijd hebben gedaan. Het slachten was voor mij persoonlijk een onderdeel om nog meer back to basic te gaan, meer richting het "oergevoel". Leerzaam om mee te maken is dat wanneer het dier zijn leven ontnomen is je bijna automatisch overschakeld naar de gedachten dat het vlees is ........ Rob

19-10-2011 | Het was lang zoeken naar iemand die me kon leren hoe je netjes van een intact dier tot een stuk eetbaar vlees komt: slachten. Het was een zekere nieuwsgierigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid als vleeseter om dat proces te kennen.... Martin

Kies een datum:
Slachten en prehistorisch koken 19‑04‑2025 Reserveer
Slachten en prehistorisch koken 05‑07‑2025 Reserveer
Slachten en prehistorisch koken 06‑09‑2025 Reserveer