Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eetbare planten 1

In het vroege voorjaar laten diverse planten zich al snel zien. In combinatie met een wandeling door een prachtig gebied trekken we eropuit om deze soorten te bekijken waarbij wij aangeven wat je hiervan wel of juist niet kunt eten en hoe je deze eventueel culinair kan bereiden. Net als alle andere programma's die wij organiseren houden wij dit graag interactief.

We gaan naar de zoetwaterduinen van Hellevoetsluis. Een prachtig gebied dat op sommige stukken op mangrove lijkt. Dit zal echter gaan veranderen omdat sinds november 2018 de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier worden gezet zodat zeewater weer het land kan instromen. De flora zal hierdoor veranderen en de bevers trekken dan helaas weer meer naar het zoete gedeelte van het Haringvliet, maar feit is dat we deze mooie dynamiek onder ogen krijgen. Op deze dag laten wij planten zien die je kunt eten als groente of op een andere manier kunt verwerken zoals bv als keukenkruid of in drankjes. We verzamelen niets, maar proeven kan soms geen kwaad. Wel blijven we uiteraard van de zeldzame soorten af. Ook staan we stil bij de giftige planten die we tegenkomen. 's Ochtends ontvang je een overzichtslijst van alle planten die we gaan behandelen met daarop gedetailleerde informatie. Dit is de eerste cursus van de reeks van vijf eetbare planten die wij organiseren. Het is moeilijk om aan te geven hoeveel eetbare planten wij deze dag exact gaan behandelen aangezien de groei van planten in het voorjaar vroeg of laat kan beginnen, maar naar verwachting zijn dit ongeveer 30 stuks.

Overige informatie
Locatie Hellevoetsluis (ZH), NL
Datum
20‑04‑2024 aanmelden
Tijd van 9.30 tot ±15.00 uur
Kosten € 79,- per persoon
Deelnemers* min 8 - max 16
Inclusief overzichtslijst van de behandelde planten
Exclusief eten, drinken en verzekeringen

* individueel inschrijven is mogelijk, maar de cursus zal pas doorgaan wanneer minimaal 8 personen zich hebben aangemeld


Cursusinhoud

Deze cursus is onderdeel van de jaaropleiding wilde voeding. Inschrijven is mogelijk, maar wees ervan bewust dat u zich dan aansluit bij de groep die dan deze opleiding volgt. Inschrijven kan pas vanaf 26 februari 2024. De personen die zich willen inschrijven voor deze gehele opleiding hebben namelijk voorrang op personen die zich willen aanmelden voor losse dagen of weekenden. Als dus de opleiding van start is gegaan en er zijn nog plaatsen vrij dan is aanmelden mogelijk via deze pagina.


Enkele berichten uit ons gastenboek

02-04-2018 | Gisteren een heel leerzame cursus eetbare planten 1 gevolgd. Ik vond deze plantencursus interessanter t.o.v. de keren dat dit onderwerp ter sprake kwam tijdens de bushcraftweekenden, misschien omdat ik dit keer niet afgeleid werd door hout hakken en fikkie stoken. Ik ben en blijf een vent. Ik vond de veldzuring erg lekker op mn broodje kaas. Mark heeft alles duidelijk uitgelegd en uitgewerkt op papier zodat we thuis alles nog eens op kunnen zoeken en herhalen. Ik kijk uit naar de volgende 5 eetbare plantencursussen. Stefan vd Broek.

01-09-2014 | In april en juli de cursus eetbare planten I en II bij Mark gevolgd. Erg leuk en leerzaam. Ik kijk inmiddels met andere ogen naar planten tijdens een wandeling. Wat groeit er dan veel eetbaars voor (en onder) onze voeten. Met behulp van een goed determinatie boekje (genoeg tips van Mark) vergroot je nog meer je kennis. Soms kwamen we in juli even in hetzelfde gebied als dat van april. Opmerkelijk hoeveel planten er dan ogenschijnlijk niet meer waren of waren verdrongen door andere soorten. Ben reuze benieuwd naar deel III op 20 september a.s. Paul de Vries.