Winterkamperen Noorwegen

Winterkamperen in de bossen van Noorwegen tussen bergen en bevroren meren met temperaturen ver onder nul, maar koud gaan we het niet krijgen. Overnachten doen we in onze zelfgemaakte quinzhee's, we maken oa een 2-daagse mini trektocht op sneeuw-raketten en gaan ijsvissen op een meer. Een kampvuur zorgt altijd voor warmte en we hopen het Noorderlicht te zien.

Op de eerste reisdag komen we nog niet in dit gebied aan. We overnachten eerst na een autorit van 3,5 uur in of naast een Zweedse boshut met houtkachel aan een idyllisch meertje. De volgende dag rijden we nog 3 uur verder.  Vanaf de parkeerplaats lopen we met volle bepakking op sneeuwraketten het gebied in. Voor een meerdaagse trektocht is een pulka, een slee waarop oa je bagage kan worden vervoerd, wenselijk, maar voor dit programma is dat echter niet nodig aangezien we slechts een paar kilometer moeten lopen om op onze bivak aan te komen. Daar blijven we vervolgens de rest van de week. We bouwen gezamenlijk ons kamp op, maken een windblock en een vuurplaats met zitplaatsen, verzamelen brandhout en ik zorg voor een kleine groepstent waarin kleine kacheltjes aanwezig zijn zodat in geval van onbehagen en onderkoeling wij ons altijd kunnen opwarmen. De eerste nacht slaap je in je eigen tent. De andere nachten slaap je in een zelfgemaakte sneeuwhol, ook wel quinzhee genoemd. Je zult merken dat sneeuw goed bouwmateriaal en een uitstekende isolator is. De nachten in een quinzhee zijn ongeveer -1 tot -4 graden en dus lekker warm vergeleken met buiten. Voor deelname aan dit programma is warme kleding een vereiste. In dit jaargetijde is het overdag gemiddeld minus 9 graden en 's nachts minus 18 graden. De kou voelt echter anders aan dan wij in Nederland of België gewend zijn. Schrik dus niet van de genoemde temperaturen, tot op heden kon iedereen dit goed verdragen, maar feit is dat je op extreme koude moet voorbereiden. In het ergste geval kan het 's nachts -35° worden, maar dan liggen wij lekker knus in onze warme slaapzak op een warm matje. Voor een goede voorbereiding zal er voorafgaand aan dit programma een online informatieavond via Zoom worden gehouden.

Locatie Noorwegen, Zuid-Lapland

15‑01 t/m 22‑01‑2025 aanmelden

Online infoavond

locatie: vanachter je eigen computer
tijd: van 19.00 t/m ±22.30 uur
kosten: € 35,00* p.p. (gratis voor deelnemers)

Kosten € 1.129,- per persoon
Deelnemers min 6 - max 12
Inclusief online informatieavond, vliegticket (gebaseerd op het laagste tarief), vervoer in Zweden/Noorwegen, één overnachting tijdens de 1ste reisdag in/nabij een boshut en één overnachting in een hostel
Exclusief eten, drinken, verzekeringen en - mocht je op eigen initiatief willen ijsvissen - een visvergunning van ±€ 50,00 voor 3 dagen
Vluchtinfo Schiphol Airport
vertrek do 6.55 uur - terugkomst do 13.25 uur | tijden kunnen fluctueren
Overige info huren winterkleding en -materiaal is mogelijk bij base-camp.nl
Verslag Noorwegen 2014

* meldt u zich na de informatieavond aan voor dit programma dan worden de kosten van € 35,00 in de totaalprijs in mindering gebracht

Informatieavond

Programmainhoud

Dit programma kan lijden onder extreem weer zoals extreme koude en wind. In dat geval zullen we onze planning zo goed als mogelijk aanpassen en kan in het ergste geval één tot meerdere programmaonderdelen worden geschrapt. We blijven dan lekker warm in ons bivak en kunnen dan helaas minder lang buiten actief zijn. We bekijken ter plaatse welke activiteit op welke dag het best kan worden uitgevoerd. Een exacte naleving van een programmabeschrijving met tijdsplanning is in deze situatie niet te garanderen.

Bericht uit ons
gastenboek

23-02-2014 | Een geweldige week van 15 tot 22 februari op 63 graden noord. Een geweldige week met ijsvissen, slapen in een sneeuwhol, eten aan het kampvuur, een plop in het wak in zwembroek en vele andere leermomenten waarbij de jongeren zichzelf soms tegen kwamen. Hoe overleef je 63 graden noord met temperaturen ronde de - 20 in de sneeuw. Ontzettend bedankt voor het begeleiden van deze groep bijzondere jongeren die hebben laten zien wat ze kunnen ....en dat was enorm veel. Rob van Matties4ever.