Het ontstaan van Wildernisschool Outback
Mijn hele familie heeft raakvlakken met de natuur waardoor ik van jongs af aan het natuurlijke leven ontdekte en daarmee was de basis gelegd. In 1999 ging ik als buitensportinstructeur in verschillende landen werken en ging ik mij nog meer in de natuur verdiepen. Tijdens de werkzaamheden zelf leerde ik al veel en vaak ging ik na mijn werkdag met of zonder boeken eropuit om van de natuur, waar ik mij op dat moment in begaf, verder te leren. Ik sloot mij dan later aan bij de sociale aangelegenheden. Sindsdien heb ik diverse buitensportopleidingen, bushcraftcursussen en -workshops, natuurexcursies en relevante lezingen gevolgd en menig boek over dergelijke onderwerpen versleten. Omdat mijn kennis over bushcraft, survival, trekking en natuur groeide, werd ik door mijn toenmalige werkgever als buitensportinstructeur, steeds meer gevraagd deelnemers op sleeptouw te nemen voor diverse bushcraft- en survivalcursussen, excursies en tochten. Na vele enthousiaste en positieve reacties heeft dit ertoe geleid dat ik mijn eigen organisatie Wildernisschool Outback in 2007 heb opgericht.

Mijn filosofie
De natuur is de basis van ons bestaan. Het is noodzaaklijk om deze te beschermen - aangezien de natuur dit helaas niet zelf kan doen door menselijke invloeden - en hiermee in harmonie samen te leven. Dit zal je misschien niet direct van ons horen, maar je zult zeker zien dat wij met groot respect en waardering met de natuur omgaan. Dit schemert altijd tijdens onze programma's door. De doelstelling die ik tijdens mijn activiteiten heb is om deelnemers op hun eigen manier de natuur te laten ervaren en hen te laten zien dat de natuur een onuitputtelijke bron van leven is die ons alles kan verschaffen wat wij primair nodig dienen te hebben. Zo hoop ik cursisten met een ander oog naar de natuur te laten kijken en te enthousiasmeren voor de natuur. Het mooie is dat de natuur - primair gezien - van iedereen is. Wanneer alles wegvalt dan is de natuur er nog steeds. Weliswaar erg getekend door de mens, maar de natuur zal ons weer voorzien van onze levensbehoeften. Mijn filosofie is ook dat in de wildernis aanwezig zijn mentaal helend werkt. In een tijdsperk waar het veel om het uiterlijk gaat, wij veel vanuit ons hoofd leven en een gehaast leven leiden (of lijden ;-) brengt een verblijf in de wildernis je terug naar jouw eigen kern. Door in de wildernis te zijn kom je meer in contact met je eigen innerlijk. Zeker als je je gedachten kunt uitschakelen, je zintuigen weer laat werken en je bezighoudt met de primaire levensbehoeften zoals jezelf van drinkwater voorzien, de organisatie van je shelter, maken van vuur en bereiden van eten. Dat geeft op een bepaalde manier zoveel rust. Zeker als je mag genieten van een prachtige omgeving met een schitterend uitzicht. Je eigen ideeën en gedachten gaan weer op een natuurlijke manier stromen als je niet in contact bent met de vele prikkels van bv de drukte van je werk, een stad, mobiele telefoon en/of televisie. Het is zo fijn dat je in de wildernis op jouw eigen tempo mag leven. Niemand verwachts iets van je. Niemand vraagt iets van je. Al jouw doen en laten naar eigen inzicht. Iets wat in de huidige maatschappij wellicht niet altijd het geval is. In de wildernis mág en kán je jezelf zijn. Zo eenvoudig, maar o zo krachtig! En dit is niet alleen mijn ervaring. O nee....velen beamen dit. Verreweg de meesten ervaren een lang verblijf in de wildernis als een balsem voor de ziel. Zo helend. Helemaal tot jezelf komend. En dit proces zal alleen maar krachtiger en mooier worden ervaren in de fijne groep van gelijkgezinde mensen, want we blijven per slot van rekening toch sociale wezens.

Onze kwaliteit
Door mijn ruim 25-jarige werkervaring als gediplomeerd buitensportinstructeur, waarvan 17 jaar als eigenaar van Wildernisschool Outback, heb ik inmiddels veel ervaring in het begeleiden van zeer uiteenlopende groepen. Van kinderfeestjes tot miljonairsuitjes, van particulieren die zich individueel of als groep aanmelden tot aan bedrijfsuitjes met programma's op maat, maar ook van uiteenlopende scholen tot aan diverse media zoals Talpa en RTL/EditieNL. Het organiseren en uitvoeren van allerlei programma's in binnen- en buitenland is inmiddels een routine geworden waarbij er altijd persoonsgericht en didactisch wordt gewerkt en waar ik en mijn instructeurs iedere keer weer erg van genieten. Alle instructeurs en stagiairs die voor Wildernisschool Outback actief zijn hebben allen uiteraard een grote affiniteit met de activiteiten die wij uitvoeren. Iedereen heeft overigens de opleiding tot wildernisgids bij mij gevolgd waardoor ik hen goed heb leren kennen, weet welke kennis, vaardigheden en ervaring zij hebben en daardoor ook weet voor welke soort groepen met eventuele specifieke doelstellingen zij het beste kunnen staan.

Veranderingen binnen Wildernisschool Outback
Ik streef er altijd naar om nieuwe programma's in te voeren zodat het aanbod interessant en divers blijft, maar ook kijk ik steeds met een kritisch oog of programma's aangepast en/of vernieuwd kunnen worden met het oog op de kwaliteit. In de loop der jaren ben ik mij veel meer gaan richten op de jaaropleidingen die ik organiseer en laat ik verreweg de meeste cursussen over aan de instructuers en stagiairs die voor mij werkzaam zijn. Zodoende kan ik mij meer focussen op de nieuwere en - voor mij - uitdagendere lange leertrajecten met een groep deelnemers waarmee ik dan écht de diepte in kan gaan waardoor er op die manier meer werkgelegenheid is voor de instructuers en stagiairs die ook het instructeursvak willen aanleren, maar dan tijdens de kortere programma's waar voor hen juist weer veel uitdaging in zit.

Mark Burg