Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Namibië wildlife en bushcraft

Zo'n 60.000 jaar geleden waagde de Homo sapiens zich voor het eerst buiten Afrika, en begon daarmee wat een favoriete bezigheid van onze soort is geworden: het verkennen van de planeet. Wij moderne mensen weten dat er niets beters is dan reizen om alle zintuigen te belonen, en nu heeft Wildernisschool Outback het ultieme avontuur ontworpen: een ongeëvenaarde kans om terug te keren naar Afrika en te zien waar het allemaal begon. Jezelf onderdompelen in de wilde natuur van Namibië, getuige zijn van de unieke cultuur, flora en fauna van Namibië, interactie met wilde dieren, je horizon verbreden en vaardigheden leren die nodig zijn om veilig in de Zuidelijke Afrikaanse wildernis te kunnen verblijven. Deelnemen aan onze Wildernis and Bushcraft Experience expeditie geeft je precies dat. De expeditie is voor iedereen met interesse in bushcraft, wildlife, natuur en cultuur. Ervaring in bushchraft en survival is voor deze expeditie niet nodig. Het is een actieve reis waarbij we over ruig terrein rijden, aangevuld met korte wandelingen. Hiervoor is een redelijke condities wel gewenst. De expeditie is zeker geen safari tour en je gaat ook niet naar wildlife parken vol met toeristen.

Deze reis in één van de laatste wilde en ongerepte gebieden van zuidelijke Afrika is een echte back to nature avontuur. We overnachten de eerste week in daktenten op terreinwagens en tijdens de patrouille kunnen we zelfs in de open lucht onder de prachtige sterrenhemel van Namibië naast een kampvuur slapen. Eten bereiden we zelf boven een kampvuur. Als deelnemer van een groep van maximaal 10 personen breng je twee weken door in verschillende gebieden van Namibië waaronder de Kalahari, Damaraland en Spitzkoppe Mountains. Je verblijft dagelijks in de bush en je verbreedt je kennis over Afrikaanse bushcraft, survival skills en de unieke flora en fauna van de regio. Dit alles onder begeleiding van meerdere ervaren gidsen, beheerders en instructeurs. Tijdens je tijd in de wildernis van Namibië grijpen we terug naar onze roots, maar zeker ook terug naar jezelf. Verlaat je comfortzone met ons, leer jezelf kennen en beleef once-in-a-lifetime momenten omringd door ongerepte landschappen en een fascinerende dierenwereld. De reis bevat een aantal verschillende onderdelen:

De expeditie wordt geleid door beheerders en instructeurs van de eerder benoemde organisaties en wordt dagelijks begeleid door vader en zoon Fred en Joël Hoogerwerf. Naast hun passie voor wildernisreizen, inheemse culturen en hun vaardigheden zijn vader en zoon beiden werkzaam in de waterbouw. Fred is een gediplomeerd wildernisgids en is in het bezit van in Zuid Afrika uitgegeven survival certificaat, daarnaast is hij gespecialiseerd in bushcraft en survival in de Afrikaanse bush. Joël is theoretisch al geslaagd bij een door FGASA opgeleide en erkende field guide (veldgids), en is gespecialiseerd in de flora en fauna en omgang met wilde dieren van Zuiderlijk Africa. Zijn praktijkexamen wacht hem in het einde van dit jaar.

Wij zijn een duurzame organisatie en willen ervoor zorgen dat toerisme een positieve invloed heeft op onze bestemmingen. Met deelname aan deze expeditie ondersteun je de volgende organisaties:

Harnas Wildlife Foundation
Eén van de weinige weeshuizen en medische centra voor wilde dieren in de wereld die mishandelde, gewonde en gevangen wilde dieren afkomstig uit Namibië, Botswana en andere zuidelijke Afrikaanse landen opvangen. Hiermee worden honderden dieren per jaar gered. Meer dan 300 dieren; waaronder leeuwen, luipaarden, cheeta's, met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde honden, stokstaartjes, bavianen en schildpadden leven op de 10.000 hectare grote boerderij die mede dankzij financiële steun van o.a. Angelina Jolie (beschermvrouwe van Harnas) is omgevormd tot een beschermd wildreservaat met een uitzetgebied waar herstelde dieren uitgezet kunnen worden.

Bush Culture Experience
Deze organisatie zet zich in om de traditionele cultuur, tradities en vaardigheden van de San (Bosjesmannen) te behouden en deze door te geven aan nieuwe generaties. Bush Culture Experience brengt veel tijd met de San bevolking door en organiseert met een team van experts, lokale gidsen, trainers en bushcraft instructeurs al meer dan 13 jaar avontuurlijke reizen en bushcraft cursussen in Namibië.

Elephant Human Relation Aid
EHRA is een organisatie die zich met name bezighoudt met het beheer en het beschermen van de laatste en zeer zeldzame 160 woestijnolifanten en het voorkomen van conflicten tussen de inheemse bevolking en de olifanten. Een voorbeeld hiervan is het beschermen van bestaande watervoorzieningen en het aanleggen van waterdrinkplaatsen voor olifanten en andere wilde dieren. Hiermee kunnen mens en dier samen gebruik maken van de beschikbare waterbronnen in het gebied.

Overige informatie
Locatie oa de Kalahari en Spitzkoppe, Namibië
Data
18‑03 t/m 31‑03‑2025 aanmelden
Kosten € 2.769,- per persoon
Deelnemers min 4 - max 10
Inclusief

vervoer op locatie met terreinwagens, overnachtingen in een daktent, maaltijden, drankjes, gebruik van koelkast, diverse kampeeruitrusting en brandhout

Exclusief

vervoer NL, vliegticket (kosten op dit moment van schrijven bij Lufthansa € 700,00 retour), eten en drinken buiten het programma om en verzekeringen

Vluchtinfo

in overleg

ontvangst op vliegveld Windhoek, Namibië

Brochure

Wildlife and bushcraft experience

Meer info

Fred Hoogerwerf

T: 06-83240613

E: fred@volunteer-and-travel.org


Reisbeschrijving
De 1ste dagen staan in het teken van kennismaken met het gebied, flora en fauna, en het klimaat van Namibië. Vervolgens leren we over bushcraft en cultuur in de prachtige Spitzkoppe Mountains. In de 2de week maken we kennis met EHRA en brengen we onze opgedane kennis in praktijk tijdens een patrouilletocht met de beheerders van EHRA.

Bij aankomst in Namibië verblijven we de 1ste nacht in Windhoek. Hier kunnen we de laatste voorbereidingen treffen, voordat we de bush intrekken. Vanuit Windhoek vertrekken we de volgende dag richting het oosten naar Harnas Wildlife Foundation gelegen in de prachtige Kalahari, dicht tegen de grens van Botswana aan. Bij Harnas zullen we de eerste ontmoetingen hebben met de vele soorten wilde dieren die Namibië bevolken. Hier leren we van de verzorgers het gedrag van de wilde dieren en kunnen we alvast voorbereiden op de dieren die ons de komende dagen in hun land zullen laten zien.

Dag 4
reizen we door naar de Spitzkoppe Mountains. In dit onderdeel maken we bushwandelingen, we leren over de San cultuur, hun tradities en vaardigheden. We leren over het overleven in extreme omstandigheden (warmte, droogte, watertekorten, e.d.); het maken van vuur; jagen; wildsporen zoeken en herkennen; verzamelen van voedsel en water. Kortom we krijgen een unieke inkijk in de manier van leven en de cultuur in Namibië.

Dag 7
We verlaten de Spitzkoppe Mountains en vertrekken we naar het noordwestelijke gedeelte van de Namibische woestijn, beter bekend als “Damaraland”, een echte wildernis en een toevluchtsoord voor wilde diersoorten die zich aangepast hebben aan de omstandigheden in de woestijn: leeuwen, cheeta’s, zwarte neushoorns, luipaarden, giraffen en olifanten. We overnachten in het basiskamp van EHRA. Hier krijgen we een algemene introductie en bezoeken we het informatiecentrum en museum over de zeer zeldzame woestijnolifanten. Ook is er de mogelijkheid om er zelf kort op uit te trekken en wellicht zien we zelfs al de eerste woestijnolifanten die komen drinken bij het waterbassin van EHRA. Van de beheerders van EHRA krijgen we in de avond theorie/uitleg over olifanten en ander wild wat zich heeft aangepast aan het klimaat om te kunnen overleven in de Namibische woestijn.

Dag 8
Vanaf deze dag gaan we 4 dagen op patrouille in terreinwagens met de beheerders van de woestijnolifanten. We gaan in de wildernis op zoek naar woestijnolifanten en ander wild om hun gedrag te bestuderen en data te verzamelen. Hier leren we meer vaardigheden en brengen de geleerde skills in praktijk brengen: het opbouwen van een veilig kamp in de wildernis; het zoeken en volgen van wildsporen; te voet benaderen van wilde dieren; navigeren in de wildernis en daarnaast ook het herkennen en veilig gebruiken van de lokale planten.

Dag 13
We vertrekken naar Swakopmund om ons voor te bereiden op de terugreis of om zelf verder door te reizen. Eventueel is er ook de mogelijkheid om aansluitend op deze reis een vrijwilligerstraject van “Desert Elephants Project“ van twee weken te volgen bij EHRA. Kosten voor deze deelname bedragen ca. € 1.100,- p.p. en is bij te boeken als extra optie. De deelnemers die naar Nederland vertrekken, reizen door naar Windhoek.

Dag 14
Vanuit Windhoek vertrek naar huis.