Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Zeevoedsel

We struinen langs de Zeeuwse kust en ik laat zien wat voor rijkdom er aan voedsel is. Dit kunnen zeewieren, landplanten, zeevruchten en schaaldieren zijn. Wil je zelf wat meenemen voor persoonlijk gebruik? Geen probleem, want het verzamelen van met name zeevruchten leeft in deze streek nog erg sterk en is tot een bepaalde hoeveelheid toegestaan.

Langs Nationaal Park Oosterschelde bevindt zich onze route en daar begeven we ons de gehele dag. Op deze unieke locatie komen de meeste zeewieren van Nederland voor en tijdens een wandeling behandelen we de leerstof. Het verzamelen van zeewieren en sommige zeevruchten is tot een bepaalde hoeveelheid toegestaan. Neem echter wel kaplaarzen of hoge waterdichte schoenen mee, want je ontkomt er niet aan om dan in het water te staan. Een afsluitbare emmer of een aantal zakken om het verzamelwaar in te stoppen is ook geen overbodige luxe. Het mooie van de kuststreek is dat het gehele jaar voedsel is te vinden. Het ligt letterlijk voor het oprapen. Het was niet voor niets dat de eerste nederzettingen van de mens aan grote wateren lag zoals zeeën en oceanen. Tijdens deze dag behandelen we ongeveer 10 eetbare zeewieren, zo'n 20 landplanten en diverse zeevruchten en schaaldieren.

Overige informatie
Locatie Serooskerke (ZL), NL
Datum
29‑06‑2024 aanmelden
Tijd van 9.30 tot ±15.30 uur
Kosten € 79,- per persoon
Deelnemers* min 8 - max 16
Inclusief overzichtslijst van de behandelde planten en wieren
Exclusief eten, drinken en verzekeringen

* individueel inschrijven is mogelijk, maar de cursus zal pas doorgaan wanneer minimaal 8 personen zich hebben aangemeld


Cursusinhoud

Deze cursus is mogelijk onderdeel van de jaaropleiding wilde voeding. Inschrijven is mogelijk, maar wees ervan bewust dat u zich dan eventueel aansluit bij de groep die dan deze opleiding volgt. Inschrijven kan pas vanaf 26 februari 2024. De personen die zich willen inschrijven voor deze gehele opleiding hebben namelijk voorrang op personen die zich willen aanmelden voor losse dagen of weekenden. Als dus de opleiding van start is gegaan en er zijn nog plaatsen vrij dan is aanmelden mogelijk via deze pagina. Mochten er acht of meer aanmeldingen binnenkomen die los van de opleiding zijn dan wordt deze cursusdag ook los van de groep van de opleiding uitgevoerd.


Bericht uit ons gastenboek

03-07-2018 | Meestal ben ik niet zo attent om in een gastenboek te schrijven maar ik kan er niet omheen om mijn ervaringen te delen. Weer een heel prachtig en inspirerend weekend met Wildernisschool Outback! Zaterdag 30 Juni 2018, Zee voedsel op locatie De Schelphoek te Serooskerke aan Nationaal Park De Oosterschelde, onder leiding van Mark. We hebben een 10 tal zeewieren leren kennen, ruiken, voelen, zien en proeven erg leuk en heel leerzaam. Nooit geweten dat er zoveel soorten al foeragerend te vinden zijn. Ook hebben we wat van de verschillende groepen wieren geleerd en waar en op welke diepte deze te vinden zijn. En natuurlijk kwamen er ook andere zeebewoners aan bod, wormen zagers, krabben, garnalen, vissen en diverse schelpdieren. Heerlijke oesters zo uit zee gegeten! Zelf heb ik wat schelpdieren verzameld met hulp van mede cursisten en hun kinderen. S ’avonds thuis heb ik met de vers gevonden schelpdieren o.a. Kokkels, Tapijtschelpen, Alikruiken, Oesters en Schaalhoorns een heerlijk maaltje berijd in bouillon. Mark vertelde over de eerste bewoning in ons land aan de kust, ik kan me er nu iets bij voorstellen. Mathieu.