Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eetbare paddenstoelen

Tijdens deze dag leer je wat een paddenstoel is, hoe deze is opgebouwd, zichzelf voortplant, wat het nut is en hoe je deze goed kunt op naam kunt brengen. Met name het laatstgenoemde is erg belangrijk, want hoe kan je een paddenstoel eten als je niet eens de soort kunt herkennen? Om maar even met de deur in huis te vallen; bij twijfel NOOIT eten!

's Ochtends krijg je aan de hand van een powerpoint presentatie in een afgehuurd zaaltje de basiskennis van paddenstoelen aangereikt gevolgd door een fotoserie van zowel eetbare als giftige paddenstoelen. We spelen vaak in op de vraag; kan ik deze eetbare paddenstoel verwarren met een giftige soort? We besteden ook aandacht aan de giftige exemplaren evenals de verschillende vergiftigingstypen die er zijn. Na de lunch gaan we het bos in voor een middag paddenstoelen zoeken om vervolgens de gevonden exemplaren op naam te brengen. Bij elke soort leren we je de juiste determinatie stappen aan zoals de groep waarin de soort thuis hoort, de vorm, de kleur, is deze dik of dun gesteeld, etc. Met als slot de hamvraag; is deze eetbaar, giftig of ongenietbaar? Dan volgt er een kort varhaaltje waarin verteld wordt hoe de paddenstoel bereidt kan worden.

Overige informatie
Locatie Beekbergen (GE), NL
Datum
05‑10‑2024 aanmelden
Tijd van 9.30 t/m ±16.30 uur
Kosten € 89,- per persoon
Deelnemers* min 8 - max 20
Exclusief eten, drinken en verzekeringen
Verslag 24-09-2011 en 23-09-2012

* individueel inschrijven is mogelijk, maar de cursus zal pas doorgaan wanneer minimaal 8 personen zich hebben aangemeld


Cursusinhoud

Deze cursus is mogelijk onderdeel van de jaaropleiding wilde voeding. Inschrijven is mogelijk, maar wees ervan bewust dat u zich dan eventueel aansluit bij de groep die dan deze opleiding volgt. Inschrijven kan pas vanaf 26 februari 2024. De personen die zich willen inschrijven voor deze gehele opleiding hebben namelijk voorrang op personen die zich willen aanmelden voor losse dagen of weekenden. Als dus de opleiding van start is gegaan en er zijn nog plaatsen vrij dan is aanmelden mogelijk via deze pagina. Mochten er acht of meer aanmeldingen binnenkomen die los van de opleiding zijn dan wordt deze cursusdag ook los van de groep van de opleiding uitgevoerd. 


Bericht uit ons gastenboek

24-10-2019 | Voor de 2e keer de cursus eetbare paddenstoelen gevolgd. Het is dermate moeilijk soms om een paddenstoel goed te determineren, voor ons betekende het dat we ons voor de 2e keer lieten voorlichten door Mark. Het was wederom een groot succes, mede door het redelijk grote aanbod van padden stoelen en de geweldige kennis van Mark. Deze cursus is een aanrader. Olaf&Janneke