Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Survivalkind

Onze jaaropleiding survivalkind is een avontuurlijk leertraject vol met uitdaging, natuurbeleving, lol, maar vooral ook heel verbindend tussen volwassene en kind en dit traject zal het kind ontzettend veel zelfvertrouwen geven. Voor wie? Voor vaders, moeders en/of voogden met kinderen die graag de natuur in willen, graag buiten actief zijn, survivalprogramma's erg mooi vinden en dit nu zelf willen doen, maar ook gewoon vanuit interesse, om onvergetelijke herinneringen te maken en nieuwe vriendschappen te sluiten. Wellicht wil je later hier je werk van maken... Hoe het ook is; deze survivalopleiding voor kinderen met volwassenen is voor iedereen toegankelijk. De opleiding bestaat uit een halve dag, 3 weekenden en 3 lange weekenden die worden uitgevoerd in Nederland en in de Belgische en Franse Ardennen. Wil je een echte survivor worden? Dan is dit de opleiding die jij zoekt!

De opleiding survivalkind leert je kennis en vaardigheden aan die nodig zijn om te overleven in de wildernis. Onze doelstelling is om je alle noodzakelijke basisvaardigheden goed aan te leren. Denk hierbij aan oa hoe je aan drinkwater in de wildernis kunt komen, het maken van diverse hutten, primitief vuur kunt maken, weten wat je wel of juist niet vanuit de wildernis kunt eten en leren werken met gereedschap en navigeren met kaart en kompas. Beheers je dit allemaal? Dan ben jij er klaar voor om de wildernis te betreden. Maar er valt natuurlijk veel meer te doen en te zien in de mooie natuur. Naast het bovengenoemde houden we ons ook bezig met diverse kamptechnieken, leren jullie jagen zoals oa het maken van vallen en pijl en boog, leer je meer van het dierenrijk en de sporen die zij achterlaten en – heel moeilijk, maar voor jullie echt te doen! – weerkunde. Het opleidingstraject is gericht op het niveau voor kinderen, maar feit is dat het óók zeer leerzaam is voor de volwassenen die erbij aanwezig zijn. Daarnaast zijn de activiteiten zo ingericht dat de volwassene en kind dienen samen te werken zodat verbinding tijdens elk leertraject aanwezig is en wellicht ook wordt versterkt. Dit alles bij elkaar maakt dat jullie uiteindelijk veilig, vertrouwd, verbonden en met plezier de wildernis één of meerdere dagen kunt betreden.

Tijdens deze opleiding survivalkind zijn we elke dag rond 16.00 uur klaar met het programma zodat er nog tijd is om te spelen of te relaxen. Op alle locaties kunnen we constant een kampvuur maken – tenzij er een vuurverbod is – en tijdens de weekenden zijn er altijd sanitaire voorzieningen aanwezig.

Hieronder zie je het overzicht van de opleidingsjaar survivalkind 2024

Jaaropleiding survivalkind

Data 2024 Activiteit Locatie Tijd Info
06‑04

Kennismaking

Wassenaar (ZH), NL za 10.00 tm 15.00 Info
03 t/m 05‑05

Survival basisweekend

Austerlitz (UT), NL vr 19.00 tm zo 16.00 Info
14 t/m 16‑06

Trackingexpert

Assel (GE), NL vr 19.00 tm zo 16.00 Info
20 t/m 23‑07

Door de wildernis

Aywaille, BE za 16.00 tm di 16.00 Info
14 t/m 17‑08

Jager

Kootwijk (GE), NL wo 16.00 tm za 16.00 Info
20 t/m 22‑09

Verzamelaar

Burgh-Haamstede (ZL), NL vr 19.00 tm zo 16.00 Info
24 t/m 27‑10

Survivalkamp (zuid)

Matton-et-Clemency, FR do 16.00 tm zo 12.00 Info
26 t/m 29‑10

Survivalkamp (midden/noord)

Matton-et-Clemency, FR za 16.00 tm di 12.00 Info

* helaas komt het weleens voor dat een gekozen bivaklocatie om één of andere reden niet meer te gebruiken is. In dat geval zal ik een andere locatie kiezen die het best past bij het programma bij voorkeur zo dicht mogelijk de eerst gekozen locatie.

Huiswerk
Naast de bovenstaande trajecten krijgen jullie ook huiswerk mee:

Toetsen
Je zult meerdere keren worden getoetst op diverse vaardigheden en kennis. Dit doen we tijdens de lessen die er zijn. Als voorbeeld; de les vuur maken met een firesteel is bezig. Heb je hiermee vuur gemaakt dan vinken we deze af als succesvol. Dit doen we bij meerdere onderwerpen. Zo weten we zeker en maken we het overzichtelijk dat je over verschillende vaardigheden beheerst en over de nodige kennis beschikt. Dit zijn tevens goede momenten om te kijken of je op koers ligt voor het behalen van je diploma.

Diploma
Als jullie de gehele opleiding succesvol doorlopen – en ik weet zeker dat jullie dit gaat lukken! – dan krijgen jullie van ons uiteraard een diploma.

Hoe gaan wij om tijdens Corona en/of soortelijke scenario's
Het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ik mijn bedrijf niet naar behoren kon runnen. Helaas kwam dit door opgelegde maatregelen. Hierdoor moesten we soms noodgedwongen onze programma's aanpassen, schuiven met locaties/landen en de te behandelen onderwerpen. Er werd echter nooit geschoven met data en tijden, want dit is met een groep niet op kort termijn op één lijn te krijgen. Vooraf was in ieder geval aan alle deelnemers beloofd; de opleiding zal nooit en te nimmer worden gedowngrade. Ofwel:

Meer informatie over onze organisatie rondom de Coronajaren kan je lezen in onze algemene voorwaarden die je toegestuurd krijgt wanneer je jezelf aanmeldt.

Kosten
De kosten voor deze opleiding bedraagt € 1.575,00 per persoon. Dit is inclusief alle overnachtingen op de diverse bivaklocaties. Exclusief zijn de eventueel nog aan te schaffen uitrusting, € 29,99 voor het studieboek SAS survival handboek van John Lofty Wiseman, alle maaltijden en drankjes, vervoer (carpoolen met medesurvivors maakt het goedkoper en wellicht ook gezelliger).

Betalen in termijnen
Betaling in vijf termijnen is mogelijk.

Catering
Op het eerste weekend na dienen jullie tijdens het gehele verdere jaartraject zelf voor jullie eigen eten, drinken en snacks te zorgen. 

Verzekering
Een goede verzekering is noodzakelijk als je in de outdoors op pad gaat. Vandaag de dag zijn er gelukkig goede en goed betaalbare mogelijkheden. Een verzekeringsmaatschappij die al jaren een goede dekking biedt is bv Europeesche Verzekeringen. Hierover zal meer informatie in de offerte vermeldt staan.  

Kan je één of meerdere weekenden niet?
Mocht je bij één of meerdere opleidingstrajecten niet aanwezig kunnen zijn dan is het uiteraard fijn om deze gemiste leerstof in te halen. Hiervoor zijn geen 'inhaaldata' worden ingepland. Wel kunnen wij aangeven wat je precies hebt gemist. Ook zijn er nog opties om alsnog de vereiste kennis en vaardigheden op te doen:

  1. de meest waarschijnlijke optie; het gemiste traject kan je volgend jaar inhalen bij de nieuwe groep deelnemers van dezelfde opleiding
  2. met een medecursist(en) plan je een dagdeel, dag of weekend waarbij diegene jou de leerstof (deels) overbrengt. Voor de persoon die dit leidt heeft het als voordeel dat hij of zij het instructeursvak oefent, maar daarnaast is het ook een goed moment om te kijken of diegene het zelf ook begrijpt en beheerst.
  3. van het vorige opleidingsjaar zijn er een aantal personen die dit jaar stage gaan lopen. Ik kan hen vragen of iemand wellicht geïnteresseerd is om je het gemiste traject bij te brengen; de stagiair in kwestie heeft inmiddels de kennis en skills. Bij voorkeur vindt dit plaats tijdens de avonduren van een opleidingsweekend, maar misschien is het ook een optie om dit bv op een of meerdere dagen vóór en/of ná een opleidingsweekend uit te voeren of om hiervoor een andere datum/data in te plannen. Bij het laatstgenoemde dien je in overleg met de stagiair een geschikte datum te kiezen. 
  4. ook is het mogelijk mij afzonderlijk voor één of meerdere dagen in te huren. Ik vraag hiervoor wel een dagprijs en dat is exclusief eventuele bijkomende kosten zoals reiskosten, terrein- en materiaalhuur, etc. Een optie als deze wordt waarschijnlijk interessanter als er meerdere mensen aan deelnemen zodat de kosten gedeeld kunnen worden.

Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden te bedenken. Uiteraard is dit bespreekbaar.

Groepsapp
Er zal een WhatsApp- of Signalgroep worden aangemaakt voor alle survivors die dit willen. Het is echter niet verplicht om in deze groep te komen. Een app-groep stelt je in staat om kennis met elkaar uit te wisselen aan de hand van foto's, video's, documenten, internetlinks, etc. Ook kunnen er vragen aan elkaar worden gesteld en komen er wellicht interessante discussies op gang. Alle officiële berichten van onze kant zal uitsluitend per e-mail gaan.  

Checklisten
Wanneer je je definitief hebt aangemeld ontvang je per e-mail een checklist waarin staat vermeld welke uitrusting en kleding je dient te gebruiken. Dit is een uitgebreide informatieve lijst waarop naast het genoemde item ook mijn ervaring staat beschreven en vaak ook een link aanwezig is naar dat betreffende artikel. Aan de hand hiervan hoop ik dat je een goede beslissing kunt maken. Deze lijst is echter niet leidend, want materiaalkeuze is erg persoonlijk. De kosten die je kwijt bent voor de aanschaf van jouw uitrusting en kleding is uiteraard alleen door jou te achterhalen en te bepalen. De één heeft zijn uitrusting al compleet, een ander slechts voor de helft terwijl nog iemand anders uit de groep helemaal niets heeft. Ik adviseer je om dit kostenplaatje voor jezelf helder te krijgen en pas uitrusting aan te schaffen als het zeker is dat deze jaaropleiding survivalkind doorgaat. Uiteraard ontvang je bericht als het minimale aantal aanmeldingen zijn behaald. Dit zal dan tevens op de jaaragenda worden vermeld. Naast de bovengenoemde checklist ontvang je vervolgens voor elk afzonderlijke traject een checklist waarin staat vermeld wat je voor het eerstvolgende traject dient mee te nemen. Deze checklisten worden per e-mail gedeeld.  

Boekenlijst
Het enige boek dat je dient aan te schaffen is:

Voordelen
Als deelnemer van deze jaaropleiding kan je genieten van een aantal voordelen. Je ontvangt 10% korting op diverse materialen waaraan wij kunnen komen en op al onze activiteiten. Van deze voordelen kan je uitsluitend tijdens het opleidingstraject gebruik maken. De merken waaraan wij oa kunnen komen zijn Mora of Sweden, Leathermann, Fällkniven, Fiskars, Light My Fire, Therm-a-rest, Exped, Mammut, Helsport, DD Hammocks, MSR, Platypus en SealLine. Voor onze los te boeken activiteiten zie onze jaaragenda.

Aantal deelnemers
De opleiding gaat door als 10 personen zich definitief hebben aangemeld. Het maximum aantal deelnemers voor deze opleiding is 30 personen. De groepsgrootte van dit traject is aanzienlijk meer dan bv de jaaropleiding die ik voor volwassenen verzorg. Mijn ervaring is dat een kind in een grote groep meer kans heeft op aansluiting met een ander kind waarmee het klikt dan in een kleine groep en vandaar deze keuze. Dit geldt natuurlijk ook voor de volwassenen die erbij aanwezig zijn. Daarnaast moet ik zeggen dat het altijd erg gezellig is in een grote groep met kinderen en volwassenen.

Begeleiding
De gehele opleidingstrajecten wordt met name door Alwin Papegaaij en – afhankelijk van het aantal deelnemers - eventueel één of meerdere assisterende instructeurs en/of stagiaires begeleidt. Alle instructeurs die bij ons met kinderen werken zijn in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).

Aanmelden
Je kunt jezelf aanmelden via de pagina jaaropleiding survivalkind. Klik op de knop AANMELDEN. Dan verschijnt er een formulier waarmee je de aanmeldingsprocedure in gang kunt zetten. De rest wijst zich vanzelf. Wil je vooraf - om wat voor reden dan ook - eerst contact opnemen dan kan dat via ons contactformulier of door direct een e-mail te sturen naar wildernisschool@gmail.com. Vermeld daarbij je voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres.
 
Meer informatie
Mocht je nog vragen hebben? Bel gerust naar het telefoonnummer +31 6 12100100 of neem contact met mij op via het contactformulier of via ons e-mailadres wildernisschool@gmail.com. Ik verzoek u vriendelijk om uitsluitend via e-mail en/of telefoonoproepen te communiceren. Op berichten via sociale media zoals oa Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn, maar ook WhatsApp, Signal, Messenger en SMS wordt niet gereageerd op wellicht uw eerste bericht na. Ik hanteer deze voorwaarden om communicatie overzichtelijk te houden. Hartelijk dank voor uw begrip en medewerking.