Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Het team

Het team bestaan uit diverse instructeurs en instructrices waarvan de meesten geen behoefte hebben om hier op internet te staan wat ik uiteraard respecteer. Zelf begeleidt ik met name de diverse jaaropleidingen en programma's op maat, maar de overige cursussen - die overzichtelijk in de agenda staan vermeld - worden door andere professionele en volwaardige instructeurs en instructrices uitgevoerd. De meesten van hen heb ik zelf opgeleidt tijdens de jaaropleiding tot wildernisgids. Een aantal van hen stellen zich hieronder voor. Ook kan het zijn dat je tijdens een cursus stagiairs tegenkomt die op dat moment één van de jaaropleidingen aan het volgen is.

Mark Burg

Mark Burg is eigenaar van Wildernisschool Outback.

Ik ben vader van twee (natuurlijk) prachtige kinderen. Daarnaast ben ik wildernisgids, survivalexpert en gediplomeerd buitensportinstructeur in de onderdelen kanoën, sportklimmen, mountainbiken, hike en survival. Ook ben ik natuurgids, zeilinstructeur, divemaster, sportmasseur/verzorger en was ik EHBO-instructeur. Geboren op 5 augustus 1976. Al van kinds af aan was ik graag in de natuur te vinden. Met name het spotten en soms besluipen van dieren en - zoals ik het zelf noemde - intuïtief wandelen vond ik mooi. Vanaf 1999 werk ik fulltime in de outdoors en in 2007 ben ik officieel dit bedrijf gestart dat in zijn eerste dagen Outback Bushcraft, Survival en Trekking heette.

Sinds 2004 ben ik lid van de plantenwerkgroep KNNV Voorne (vereniging voor veldbiologie) waar ik mij regelmatig aansloot bij inventarisaties, maar helaas de laatste jaren niet meer actief betrokken bij ben. Verder doe ik veel aan zelfstudie over alles wat met de natuur te maken heeft. Zo observeer ik graag wilde dieren wat goed gecombineerd kan worden met mijn andere hobby´s; het maken van trektochten, mediteren en vissen.

Mijn passie is het bezoeken van de mooiste en meest ruige stukken wildernis die er nog te vinden zijn en het najagen van kennis en vaardigheden die jager-verzamelaars tijdens hun nomadisch bestaan hadden. Ik heb twee weken lang kunnen genieten van de leefwijze van een Samische rendierhouder zoals die vandaag de dag is en heb ik een aantal dagen bij de oudste clan van de Maori's geleefd waar ik - na een ceremoniele ontvangst volgens de oude traditie - clanmember van ben. Mijn liefde voor de natuur was ook terug te zien voor mijn inzet bij de milieuorganisatie Greenpeace waar ik ruim 13 jaar activist was bij de 'harde kern' en ik heb een klein jaar honden in een dierenasiel heropvoed.

Tijdens het begeleiden van programma's kan ik erg genieten van het onderlinge contact, het overbrengen van leerstof en het groepsproces.


Alwin Papegaaij

Alwin Papegaaij is hoofdinstructeur bij Wildernisschool Outback.

In het dagelijks leven herontwerpt Alwin alledaagse producten zoals tapijt, matrassen en bureau’s zodat deze volledig recyclebaar en zonder giftige stoffen zijn. De duidelijke invloed van de mens op de natuur, zoals verdroging, opwarming, maar ook de grote hoeveelheid afval dat achterblijft, werkt als een extra aanjager om te werken aan deze uitdagingen, voor een schonere wereld.

Alwin heeft vanuit huis altijd de liefde voor de natuur meegekregen, welke nootjes kan je eten en wat kan je van fluitekruid maken. De echte liefde voor de natuur is ontstaan toen hij na vele jaren toch de stap maakte om in 2018 de basiscursus bushcraft bij ons te doen. Vandaag de dag gaat hij vaak samen met zijn dochtertje de natuur in om kruiden en plantjes te plukken om op brood te doen voor naar school waarmee bewust de passie voor natuur al vroeg wordt overgedragen. Daarnaast gaat hij er heel graag op uit om te wandelen en kamperen in de natuur. Het liefst met zo min mogelijk voorzieningen om zoveel mogelijk tot rust te komen.

Sinds 2019 is Alwin actief als assistent instructeur tijdens voornamelijk onze survivalweekenden, maar je kunt hem wellicht ook een keer tegenkomen tijdens onze eetbare planten cursussen of als deelnemer tijdens programma’s waarin hij zijn kennis verder aan het uitbreiden is.


Fred Hoogerwerf

Fred Hoogerwerf is hoofdinstructeur bij Wildernisschool Outback.

Fred is geboren op 2 april 1975 en is eigenaar van een aantal bedrijven, waaronder een aannemersbedrijf in de waterbouw. Daarnaast heeft hij een stichting “volunteer-and-travel.org” die zich als “non profit” stichting sterk maakt voor organisaties en dienstverleners die zich inzetten voor het beschermen van natuur, cultuur en welzijn van mens en dier.

Fred werd van jongs af aan aangemoedigd om zelfstandig en met eigen middelen te reizen en heeft veel van de wildste omgevingen op aarde verkend. Op 19-jarige leeftijd ondernam hij zijn eerste vrijwilligerswerk project voor een periode van 6 maanden op een kibboets in Israël. Na een ontwikkelingswerk project met inheemse volkeren in 2019 in Namibië is de interesse in bushchraft ontstaan. Vervolgens volgde Fred een bushcraftcursus bij ons waarna hij zich opgaf voor de jaaropleiding tot wildernisgids die hij met succes in 2022 heeft afgerond.

Sinds 2022 is Fred bij ons bedrijf actief als instructeur en gids. Hij begeleidt onze expedities naar Namibië en samen zetten we op dit moment ook een reis uit naar Costa Rica. , ook geeft hij les in overlevingsvaardigheden in woestijn en jungle. Fred verricht jaarlijks ontwikkelingswerk op de wildste plaatsen op aarde en heeft een aantal wildernis expedities ondernomen die elk rijk zijn aan traditionele vaardigheden. Hij bestudeert de legendarische tracking en overlevingsvaardigheden van de San bosjesmannen in de Kalahariwoestijn. Hij is in het bezit van een in Zuid-Afrika uitgegeven survival certificaat en is sinds 1997 regelmatig met inheemse volkeren in de jungle van Costa Rica te vinden.

Fred heeft zijn passie voor avontuur, inheemse culturen en wilde plaatsen samen met zijn vrouw Eveline doorgegeven aan hun eigen kinderen en heeft hen al op jonge leeftijd meegenomen op vele avonturen. Met zijn werk als gids en instructeur bij ons bedrijf hoopt helpt hij andere mensen om veilig in de wildernis te kunnen verblijven en meer respect voor onze planeet en inheemse culturen te kweken.


Kornel Taapke

Kornel Taapke is instructeur bij Wildernisschool Outback.

Kornel is geboren op 29 juli 1976 en werkt in het dagelijks leven bij een sociale werkvoorziening in de groensector. Daarnaast organiseert en begeleidt hij actieve weekenden voor mensen met een beperking.

Sinds de middelbare school is hij actief als buitensportinstructeur en doet hij dit vooral graag met bijzondere groepen. Ook tijdens zijn HBO-opleiding tropische bosbouw bleef hij actief in de buitensport. Deze studie heeft hem de nodige buitenland ervaring gebracht. Na zijn studie heeft hij een paar jaar als beroepsmilitair bij het Korps Mariniers gediend. Dit Korps opereert overal ter wereld en onder extreme omstandigheden. Zo kent hij zelf een survival verhaal aangezien hij is neergestort in een helicopter. Kornel is getraind op bijna alle continenten en heeft gewerkt onder extreme omstandigheden. Hij heeft hier veel kennis en ervaring opgedaan die hij graag met anderen wilt delen.

Zijn twee grote passies is lopen en bos. Lopen doet hij graag met of zonder rugzak en het liefst zo ver mogelijk. Hardlopen hoort daar ook bij en wanneer hij de 60 km gepasseerd is krijgt hij pas echt de smaak te pakken.


Jeanne

Jeanne is assistent instructrice bij Wildernisschool Outback.

Jeanne, geboren op 9/9/1999, groeide op in het bosrijke Arnhem. Ze was in haar jeugd vrijwel dagelijks in het bos te vinden voor een wandeling of om hutten te bouwen. Tijdens vakanties maakte ze het liefst trektochten door verschillende natuurgebieden in Europa. Na het volgen van de bushcraft basiscursus bij ons samen met haar vader werd haar passie voor de natuur verder aangewakkerd en heeft ze vervolgens nog meer cursussen bij ons gevolgd en uiteindelijk ook de jaaropleiding gedaan die zij met succes heeft afgerond. 

In het dagelijks leven studeert Jeanne geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Ze is dan ook extra geïnteresseerd in de positieve invloed die de natuur kan hebben op de gezondheid van mensen. Daarnaast hoopt ze dat als meer mensen kennis krijgen over de natuur en zich er verbonden mee gaan voelen, ze er ook veel zuiniger en respectvoller mee om zullen gaan.

U kunt Jeanne tijdens de bushcraft cursussen, de survivals en/of trektochten tegenkomen.


Carl Van den Brande

Carl van den Brande is assistent instructeur bij Wildernisschool Outback.

Carl was als kind veelal in bomen of in zijn kayak in poldersloten te vinden. Kamperen deed hij zoveel mogelijk in het wild of bij de boer, liefst bij water of in de bergen.

Tijdens zijn studie sloot hij zich aan bij SVAC Yeti, een bergsportvereniging, waardoor hij vaak en langdurig in de bergen te vinden was. Iedere keer als hij terugkeerde in deze wereld en na enkele dagen op hoogte in rots, sneeuw en ijs te hebben geleefd, was dit zo'n verademing dat hij zich steeds meer voor het buitenleven is gaan interesseren. Buitensport, natuurfotografie en overlevingstechnieken uitproberen waren mooie redenen om het bos in te duiken.

Na zijn studie was hij allround buitensport instructeur voor diverse organisaties en (her)ontdekte hij naast het klimmen ook het kayakken, duiken/snorkelen, mountainbiken en zeilen. Bij het Greenpeace klim- en kanoteam leerde hij zijn vaardigheden in te zetten voor acties met doelstellingen over natuurbehoud en maatschappelijke verantwoordelijkheid. In dezelfde periode begon zijn huidige werk bij Bever Zwerfsport waardoor hij inmiddels een schat aan materiaal kennis heeft gekregen.

De laatste jaren staat bushcraft centraal in zijn leven omdat het zijn interesses bij elkaar brengt in één enkele levenshouding, namelijk; in harmonie leven met de natuur. Nieuwsgierigheid, creativiteit en respect hebben voor het natuurlijke proces zijn eigenschappen die hij graag ontwikkelt, ook om ze door te kunnen geven aan volgende generatie!

Naast assistent instructeur zijn Carl en Mark al enige jaren bevriend met elkaar. Bij het Greenpeace actieteam hebben ze elkaar leren kennen.

U kunt Carl tijdens de bushcraft cursussen, de survivals en/of trektochten tegenkomen.


Ruud Knol

Ruud Knol is paddenstoelengids bij Wildernisschool Outback.

Ruud is lid van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging) en één van de medewerkers aan het nationaal monitoringsproject. Bovendien werkt hij mee aan het karteren van paddestoelen; een project dat al tientallen jaren gaande is en dat een gegevensbestand van inmiddels meer dan één miljoen waarnemingen heeft opgeleverd! Ruud is ook paddestoelengids bij het IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie) en verzorgt hij diverse lezingen door het hele land.

Zijn allereerste kennismaking met paddestoelen dateert uit de jaren vijftig toen hij samen met zijn ouders, broer en zussen op zoek ging naar eetbare paddestoelen. De geur van gefruit eekhoorntjesbrood en cantharel met knoflook en een uitje vergeet hij nooit! Zijn basiskennis op het gebied van paddestoelen heeft hij opgedaan bij het IVN en de KNNV (vereniging voor veldbiologie).

In één dag zal Ruud ons wegwijs maken in de mystieke wereld van de paddestoel en met name de eetbaarheid en giftigheid daarvan. Dit gebeurt d.m.v. een diapresentatie waarin we veel soorten te zien krijgen en tijdens een wandeling. Op deze cursusdag zullen we echter geen paddestoelen voor consumptie verzamelen.

Tijdens de bushcraftdag eetbare paddenstoelen kunt u Ruud ontmoeten.


Jazzlyn Burg

Deze levenlustige en creatieve meid zal heel soms aanwezig zijn bij diverse cursussen.

Zij is geboren in 2014. Zij is mijn avontuurlijke dochter en houdt erg graag van kamperen. Vooral buiten overnachten in de vrije natuur en slapen in een hangmat vindt zij geweldig. Het liefst slaapt ze elke nacht buiten in een hangmat. Zelfs op de dagen dat ze naar school moet. 
 
Een boswandeling en klimmen in een boom is zij altijd voor te porren. Evenals een rondje fietsen, voetballen en basketballen. Turnen is haar sport en dansen doet ze ook graag. Kikkers vangen en insecten verzamelen zoals het elzenhaantje, slakken en wormen is tijdens de warmere maanden bijna een dagelijkse bezigheid. Ook is Jazzlyn een ware kruidenheks. Ze eet echt alles wat ik haar maar aanbiedt. Van planten tot insecten.
 
YouTube vindt ze geweldig en zij is diegene die mij steeds vraagt hiermee meer actief te zijn. Zo gaan we samen met Liam binnenkort naar Noorwegen om daar vakantie te vieren en een avontuurlijk YouTube filmpje te maken. 

Liam Burg

Deze enthousiaste roeptoeter zal ook heel soms aanwezig zijn bij diverse cursussen.

Hij is geboren in 2016. Hij is mijn vrolijke zoon en houdt erg graag van kamperen. Vooral overnachten in onze camper en buiten slapen op de trampoline vindt hij ultiem. Zeker als het helder is en er vallende sterren zijn. Sommige planeten weet hij al feilloos te vinden.

Een boswandeling en klimmen in een boom is hij altijd voor te porren. Evenals een rondje fietsen. Ook naar de paarden gaan is geen straf voor hem. In de natuur is hij altijd gefocused op het zien van wilde dieren. Liam ontpopt zich al als een echte jager. Eenmaal bij mij thuis gaat hij óf kikkers vangen óf boogschieten. Insecten verzamelen zoals het elzenhaantje, slakken en wormen is tijdens de warmere maanden bijna een dagelijkse bezigheid. En eten uit de natuur is hij niet vies van. Met name het zaad van de reuzenbalsemien en een rode mier is een ware tractatie voor hem, maar diverse groenten en vruchten verzamelen en direct op eten staat ook elk jaar op de agenda.


Rayo

Rayo is onze diersporen expert bij Wildernisschool Outback.

Rayo is geboren op 28 oktober 2010 en is een kruising tussen een Duitse herder en een Labrador. Op 27 maart 2011 heeft hij zijn intrede in het team gedaan.

Hij staat goed onder appèl waardoor het zelden nodig is om bij hem een riem om te doen. Hij doet namelijk alles voor ons en zeker als hij beloond wordt met een balletje. Rayo is een echte buitenhond. Hij ligt liever in de tuin dan binnen. Alleen bij harde regen, extreme kou en in de nacht wil hij naar binnen.

Zijn passie is spelen, snuffelen, kluiven, graven en heel hard achter een bal aanrennen, deze pakt en vervolgens weer netjes terugbrengt om hem voor je voeten neer te leggen met de vraag om hem graag nog een keer ver weg te schoppen of te gooien. Rayo is inmiddels wel een dagje ouder waardoor hij meer zijn rust moet pakken. Om deze reden zal hij helaas vaker thuis blijven omdat hij diverse programma's niet meer aan kan. Toch zal deze vrolijke rakker nog zoveel mogelijk bij activiteiten aanwezig zijn.