Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Gastenboek

Reactie plaatsen

Ik haak even aan op Miranda, want ik ben dus die vriendin en ben het helemaal met haar eens. Dat scheelt weer typen ?
Stefan, Mariska en groepsgenoten, dank jullie wel voor deze toffe dag ?

07-08-2022 - Annelies

Gisteren de basisdag Bushcraft en Survival gedaan met een vriendin. Wat een heerlijke en leerzame dag! We hadden een hele leuke groep van 16 personen. Stefan en Mariska lieten ons heel leerzame dingen doen, legden alles goed uit, waren heel erg benaderbaar voor extra uitleg als je iets niet meteen snapte (dat met het kompas en de graden afwijking had voor sommigen wat extra uitleg nodig en dat deden ze met alle geduld) en we hebben veel geleerd en gelachen. Het was een fijne ontspannen dag met ook nog perfect weer. Het had van ons nog wel een dagje langer mogen duren, de groep was zo gezellig dat we best in onze zelf gebouwde hutten hadden kunnen slapen. Oh en we hebben een brandnetel en een pissebed gegeten haha! Wie had dat ooit gedacht. (Laat je hier niet door afschrikken mensen, het hoefde niet.) Bedankt voor de superleuke en leerzame dag.

07-08-2022 - Miranda

Beste Mark

Jammer dat je mij niet meer terug hebt gemaild of gebeld en nu via dit gastenboek je bericht plaatst!

Ik heb meerdere bushcrahft trainingen gehad en die waren inhoudelijk een stuk uitgebreider. Het is niet dat ik je organisatie in kwaad daglicht wil zetten, daar heb ik geen baat bij. maar ik wil een eerlijke feedback aan je geven. En dan is het aan jezelf wat je ermee doet. Het klopt wel dat zaterdag het programma rond half 5 is afgesloten. En we hebben in die middag zelf een uur lang lopen zoeken naar een verloren telefoon van een mede cursist. Anders was het programma volgens mij nog eerder afgelopen.

En zondag willen we inderdaad eerder naar huis gaan , Dat heb ik ook tegen je verteld. Dit is omdat we de cursus niet interesant vonden en geen zin hadden om tot einde middag door te moeten gaan. .

Veel succes verder met je bushcraft cursussen.

Met nog eerlijke groet,

Eric


03-06-2022 - Eric Pegoraro

Beste Eric,

Dank voor je feedback van deelname aan de bushcraftcursus 1.

Wat ik echter niet waardeer is het verdraaien van de feiten betreft de tijd die je beschrijft. Tijdens ons mailcontact na jouw berichtje in ons gastenboek geef je aan dat jullie er zelf voor hebben gekozen om eerder te stoppen. Dit deden jullie op zondag 12.30 uur terwijl door ons gepland stond het programma om 16.00 uur te beëindigen. Om eerder te stoppen is jullie goed recht, maar wees dan wel eerlijk in het onderstaand bericht. Je geeft namelijk aan dat het programma al op zaterdag om 16.30 uur stopte. En dat is dus niet waar.

Als jullie een spectaculaire activiteit hadden willen hebben dan had ik jullie dit weekend niet aangeraden, maar bv een survivalweek in Frankrijk, Schotland of Noorwegen. Wel is het dan zo dat diverse kennis en vaardigheden die je tijdens de bushcraftcursus 1 wordt aangeleerd onmisbaar zijn om goed voorbereidt aan een spectaculaire survival te beginnen.

Met eerlijke groet,

Mark Burg

14-05-2022 - Mark Burg

Onlangs weekend bushcraft gedaan in de Franse ardennen.

Ik vond het helaas tegenvallen en we hadden er meer van verwacht.

Het programma was zaterdag om half 5 al klaar en weinig spectulaire activiteiten gedaan.

We hebben een cursus gehad van Robin. Goede gast , veel kennis maar wij vonden dat de voorbereiding beter had gekunt en zaken met meer passie verteld had kunnen worden.

Al met al een leuke ervaring, maar prijs/kwaliteit verhouding komt niet helemaal overeen.

18-04-2022 - Eric Pegoraro

Slachten en prehistorisch koken gedaan. Heel interessant, lekker, leuk en goed om eens geconfronteerd te worden wat het is om een dier te doden. Mensen zouden zich hier wat meer bewust van mogen zijn.

26-10-2021 - Rob

Survival cursus gedaan.
Fijne ervaring! Zeker voor herhaling vatbaar.

24-10-2021 - Charissa Buekenberghs

12 sept 2020 basisbushcraftdag gedaan. Dat ging heel relaxed. Fijn om buiten essentiële zaken te leren en uit proberen. Nog lang nagenoten. Cornel bedankt.

17-09-2020 - Xavier

20-10-2019. Voor de 2e keer de cursus eetbare paddenstoelen gevolgd. Het is dermate moeilijk soms om een paddenstoel goed te determineren, voor ons betekende het dat we ons voor de 2e keer lieten voorlichten door Mark. Het was wederom een groot succes, mede door het redelijk grote aanbod van padden stoelen en de geweldige kennis van Mark. Deze cursus is een aanrader.

24-10-2019 - Olaf&Janneke

Gisteren in Austerlitz de Bushcraft basis dag beleefd. Een dag is te kort om alles uitvoerig te behandelen. Topografische kaart, water zuiveren, eetbare planten, paddestoelen, shelter bouwen en een vuur maken zonder lucfers, aansteker oid. Gaaf, ik heb erg genoten.
Het was een zeer leerzame dag en de drang en wens om "Bosvaardigheden" op te doen is alleen maar groter geworden....

Bedankt!

23-09-2019 - Mark Klomp

Deze week teruggekomen van de kanotocht door Zweden. We hadden een groepje van 6 vakantiegangers met daarbij Mark als gids. Het natuurreservaat Rogen is echt een fantastische plek om een week lang helemaal tot rust te komen. De luchten zijn geweldig, zeker na Mark zijn uitleg over de verschillende wolken, met daarbij de bijbehorende ontwikkeling van het weer die deze wolken met zich meebrengen. Je kijkt na zo'n uitleg toch anders naar de lucht, en weet deze veel beter te interpreteren.
Mark zijn begeleiding betekent dat je je helemaal op je gemak voelt, je hebt immers een expert mee die op alle mogelijk manieren uitstraalt en laat zien dat hij volledig in control is. Het vrije karakter van deze vakantie stond me enorm aan, in plaats van een vast programma wordt samen met de groep bepaald hoe de kanotocht gaat, en wat (rekening houdend met bijvoorbeeld het weer) wij denken dat de leukste en mooiste route is.

We hebben het alle zes heel erg naar ons zin gehad en ik kom zeker terug voor een ander reis programma.

Nu eerst de eetbare planten afronden, dan volgend jaar wellicht Schotland, of misschien wel survival in Frankrijk?

Mark, bedankt voor deze geweldige week!
Alwin

15-08-2019 - Alwin Papegaaij

Wij hebben het weekend van 5/7 juli 2019 de Bushcraftcursus 1 gedaan in de Franse Ardennen. We waren met een heel gemêleerd gezelschap waarvan het kennisniveau niet heel hoog was, maar allemaal leuke mensen. Enkele hadden helemaal geen affiniteit met de ‘outdoors’. Toch is bleek dit helemaal geen enkel probleem. Iedereen heeft veel geleerd van Mark die erg kundig is en weet waar hij het over heeft. Zijn manier van ‘les’ geven was heel rustig en duidelijk, en de passie van wat hij verteld is merkbaar. Hij neemt de tijd met de individu maar ziet ook goed als elders iemand wat meer hulp kan gebruiken. Je krijgt de nodige informatie en kan dan zelf aan de slag, maar je krijgt hulp als dit nodig is. Deze manier van instructie is, denk ik wel, door alle cursisten als erg prettig ervaren. Hij heeft een gezonde dosis humor, maar zeker een goed oog voor veiligheid.
Samen met mijn zwager begonnen aan deze cursus waarvan we niet goed wisten wat we konden verwachten. Uiteindelijk enorm veel geleerd en veel plezier gehad. Mark had ons gewaarschuwd dat het (bushcrafting)virus erg aanstekelijk is en dat je er niet zomaar vanaf komt. Daar heeft hij zeker gelijk in gehad. Zeker als je met alleen stokjes en een touwtje vuur maakt!! Hier gaat absoluut een vervolg op komen.

Mark. Nogmaals bedankt! Echt super weekend gehad.

08-07-2019 - Remco Smits

Net terug van de bushcraft 1 cursus in België. Heerlijk weekend gehad en veel geleerd! Zeker een aanrader en een mooie opmaat voor naar mijn trip naar Noorwegen!

24-06-2019 - Daniël De Vries

Heb meegedaan met Bushcraftcursus 2,
zeer mooie omgeving aan het water.
Niet mijn eerste bushcraft ervaring, maar tot nu toe wel de beste en goede uitleg.
Was een toffe ervaring met een spontane groep waar iedereen zijn steentje bijdroeg.
Heb een fijn weekend gehad.

24-12-2018 - Lorenzo Van der Wildt

Heb een weekend survival in de Ardennen met Mark gedaan. Goeie balans tussen begeleiding en het zelf uitzoeken. Veel geleerd, goeie theorie en zat goed in elkaar.
Een weekend om te onthouden!

03-12-2018 - Laurens

Vreemd genoeg ben ik 'begonnen' bij Mark met Bushcraft 3. Dit was vrij frisse start, maar ik kon redelijk leunen op mijn zeil- en kampeerervaring (qua knopen dan, qua vuur was weer een heel ander verhaal).
Eigen bivak opgezet en meerdere typen vuur behandeld. Erg leuk om eigen eten mee te nemen en dus ook te hebben moeten bedenken wat mee te nemen. Ik heb heel enthousiast het internet afgestreund en redelijk succesvolle voorraad aangelegd. Kleding was uiteraard erg belangrijk, en voor de 2e nacht toch het aanbod aangenomen om in de tipi-tent met houtkachel te slapen, gezellig met een andere deelneemster. Zeer enthousiaste en gezellige groep!!
Daarna heb ik meerder van de eetbare planten gedaan over de rest van afgelopen jaar. Ik ze helaas niet allemaal mee maken.
Als afsluiter de eetbare paddenstoelen.
Erg leuk om net zo enthousiaste deelnemers tegen te komen en gedurende het jaar ook wel een band opgebouwd.
Voor het nieuwe jaar ook wat programma-onderdelen uitgekozen.
Ik ben ook aangestoken door het bushcraft-virus!

30-10-2018 - Jet

Zaterdag 6 oktober 2018. Eetbare Paddenstoelen. Onder leiding van Mark 's-morgens eerst in het restaurant van Camping de Lierderholt de theorie over de paddenstoel. Een powerpoint presentatie en alvast onderzoek gedaan bij de door Mark verzamelde paddenstoelen. Een prima lunch zat er deze dag bij en 's-middags onder de voortreffelijke leiding van Mark het "oude' bos in. Helaas door de droogte van afgelopen zomer niet al te grote paddenstoelen gezien maar wel veel diversiteit. Een hele leuke en leerzame middag. Met enkel mensen een whatsapp groep gestart om elkaar op de hoogte te houden welke cursussen we in 2019 gezamenlijk weer bij Mark gaan volgen. Dit wat het voor wat ons betreft voor dit jaar.

Tot 2019
Olaf en Janneke

25-10-2018 - Janneke en Olaf

Zaterdag 22 september. Laatste dan van de cursus eetbare planten olv. Mark en Hanneke. Weer een schat aan informatie gekregen in weer een uitzonderlijke goede sfeer. We kwamen ook nog de groen Knolamaniet diverse keren tegen. Tot de lunch droog en jullie raden het al....regen , regen en nog eens regen. De schrijver van dit stukje dacht het goed te weten dus lekker de hele dag in onze soft shell jas lopen, We hebben het geweten, tot op onze huid doorweekt en terwijl we in de auto een (piep) regenjas hadden liggen. (Oeps reclame). Maar ondanks de regen een zeer leerzame middag. Janneke en nog 2 anderen hebben een sprinkhaan rauw gegeten (!). Deze cursus van 6 dagen is een echte aanrader. Niet duur , levendig gegeven, hoog humor gehalte en een zeer hoog kennis gehalte . Nogmaal bedankt Mark en Hanneke.

Tot 6 september bij de eetbare paddestoelen

Olaf en Janneke

23-09-2018 - Olaf en Janneke

Extreme survival

Net terug van een geweldige extreme survival. Veel mee gemaakt en geleerd onder top begeleiding van Mark.

Overleven zonder tent en slaapzak en zonder voedsel is een geweldige uitdaging. Ik ben door moeilijke momenten gegaan en mezelf tegen gekomen maar ook door geweldige momenten wanneer we als team dingen voor elkaar kregen!
In een ongelooflijk mooie omgeving met dennenbomen, moerasgebieden en grote meren leerde Mark ons stap voor stap hoe te overleven.

Prachtige ervaringen en herinneringen die ik mee naar huis neem!

Mark

18-09-2018 - Mark oosenbrug

Onlangs de bushcraftweek in de Ardennen onder leiding van Mark gevolgd. Het was fantastisch! Alle (of in ieder geval veel....) facetten van bushcraft komen voorbij en er is gedurende de week voldoende tijd om alles te blijven herhalen en te oefenen. De wandelingen door de bossen zijn heerlijk en door de uitgebreide kennis van Mark valt er altijd wel iets te zien, te ruiken, te voelen of te proeven. Het was een ontzettende leerzame maar ook gezellige week. Mark, heel erg bedankt en graag tot de volgende keer!

11-09-2018 - Ingrid

Afgelopen weekend hebben wij deelgenomen aan de bushcraftcursus 1 in de Belgische Ardennen. De cursus van de inhoud is veelzijdig, waardoor je kennis kunt maken met verschillende onderdelen van bushcraften. Wij hebben echt genoten van het afgelopen weekend (ook omdat we onderdeel waren van een leuke groep). Kornel, enorm bedankt voor je goede zorgen en het delen van je kennis!

10-09-2018 - Stefanie & Pieter

Afgelopen weekend de bushcraft 1 cursus in de Ardenne gedaan met Mark en Kornel. Na een korte kennismaking van Mark nam Kornel ons het weekend mee door de items vuur maken, eetbare planten, diersporen, onderkomen in het bos, en nog veel meer. Kornel bedankt voor de goede zorgen en de vele wetenswaardigheden. Een volgende keer weer meer ...

10-09-2018 - Casper

Ik heb de bushcraftweek in België doorlopen met Mark als instructeur. Wat een openbaring! Heerlijk om zo met de natuur bezig te zijn en vaardigheden te leren. Mark is een topinstructeur die met geduld en passie zijn kennis deelt met de groep. Fijn van deze groep was het kleine aantal mensen waardoor er genoeg ruimte was voor persoonlijke aandacht en feedback tijdens de activiteiten.

Heel erg bedankt voor deze ervaring Mark. Tot de volgende keer!

09-09-2018 - Tim

Zaterdag 25 augustus 2018. Wat eigenlijk een heel weekend zou moeten worden werd maar 1 dag. Zaterdag de 25e augustus werd de 5e dag eetbare planten en zondag de 26 augustus zouden we aan de insekten gaan knabbelen maar helaas waren er maar 5 die-hards die overbleven en het minimale aantal cursisten moest 6 zijn. Misschien volgend jaar een herkansing. Zaterdag was een dag van zon , pittige buien en wind, maar desalniettemin wederom een geslaagde dag, door ons altijd inspirerend en enthousiast duo Mark en Hanneke.
Weer een heel scala van planten (38 stuks) leren kennen en eten. Voor mij persoonlijk waren de zeekraal en Zeeaster het hoogte punt, wat een heerlijke planten. Iets teveel van gegeten, want mn darmen waren redelijk van streek 's-avonds. Wederom een gezellig en leerzame dag. Deze cursus is van hoge kwaliteit en een aanrader om te doen.

groeten Janneke & Olaf

03-09-2018 - Olaf & Janneke

Mathieu, ik hoef aan jouw verhaal niets toe te voegen. Het was gewoon GEWELDIG. Tot 25 augustus 2018 allemaal. En beterschap Mark !

12-07-2018 - Olaf en Janneke

Zondag 01 Juli 2018 Wilde eetbare planten Oostvoornse Meer
Mark en Hanneke nemen ons mee naar unieke gebieden in de Wilde eetbare planten. Deze zondag, dag nummer 4 De kennis van deze twee warme mensen is bewonderingswaardig en weten heel goed te doseren met de nodige humor. Er worden specifieke kenmerken van de te behandelen planten gedeeld en natuurlijk veel gekeken, gevoelt, geroken en geproefd. Buiten de goed voorbereide lijst met eetbare planten soorten laten zij ons ook mooie, opmerkelijke en zeldzame planten zien. De dagen zijn heel interactief en dat maakt het geheel nog interessanter. Heel fijn dat er op deze cursus dagen veel leuke mensen zijn uit alle hoeken van het land. Vaak ontstaan er leuke gespreken en word er met elkaar gelachen. We zien nog een prachtige roofvogel vermoedelijk een Rode Wouw. Eenmaal thuis na een zeer warme dag ben ik gaan kokerellen met de op zaterdag verzamelde Wieren. Mede cursisten hebben het hiervoor ook al benoemt, veel respect voor Mark die door gebruik van Antibiotica helemaal aangekleed op een tropische dag zonder mopperen ons tot het eind heeft weten te boeien! Al met al een prachtig weekend door Wildernisschool Outback, erg voedend.
Bedankt, Mark en Hanneke van Outback, het prachtige weer, de natuur van Zeeland en Voorne en natuurlijk ook de mede cursisten!

03-07-2018 - Mathieu

Meestal ben ik niet zo attent om in een gastenboek te schrijven maar ik kan er niet omheen om mijn ervaringen te delen. Weer een heel prachtig en inspirerend weekend met Wildernisschool Outback!
Zaterdag 30 Juni 2018, Zee voedsel op locatie De Schelphoek te Serooskerke aan Nationaal Park De Oosterschelde, onder leiding van Mark
We hebben een 10 tal zeewieren leren kennen, ruiken, voelen, zien en proeven erg leuk en heel leerzaam. Nooit geweten dat er zoveel soorten al foeragerend te vinden zijn. Ook hebben we wat van de verschillende groepen wieren geleerd en waar en op welke diepte deze te vinden zijn. En natuurlijk kwamen er ook andere zeebewoners aan bod, wormen zagers, krabben, garnalen, vissen en diverse schelpdieren. Heerlijke oesters zo uit zee gegeten! Zelf heb ik wat schelpdieren verzameld met hulp van mede cursisten en hun kinderen. S ’avonds thuis heb ik met de vers gevonden schelpdieren o.a. Kokkels, Tapijtschelpen, Alikruiken, Oesters en Schaalhoorns een heerlijk maaltje berijd in bouillon. Mark vertelde over de eerste bewoning in ons land aan de kust, ik kan me er nu iets bij voorstellen.

03-07-2018 - Mathieu

30 juni en 1 juli weer een heel weekend feest met Wildernisschool Outback. Zaterdag 30 juni, verzamelpunt "De Schelphoek" bij Seerooskerke, Zeeland. Zeer warm weer, veel drinken en goed insmeren. 's-morgens langs het water wieren verzamelt , we kwamen als groep in totaal aan 11 eetbare wieren en inderdaad, ik had niet verwacht dat de smaak bij sommige zo lekker was. Janneke heeft zelfs zeesla verzamelt, goed gewassen en 's-middags op haar broodje kaas gedaan, een ware traktatie. 's-middag langs het water nog diverse eetbare land planten gevonden, maar jonge jonge jonge wat was het warm. En die arme Mark zat aan de antibiotica en mocht dus niet in de zon en was ingepakt als of het maar 5 gr C. was. Een zeer leerzame dag. vervolg van het weekend in de volgende reactie
Janneke en Olaf

01-07-2018 - Janneke en Olaf

Gisteren de 3e dag van de cursus eetbare planten en wat mij betreft tot nu toe de beste dag. Dit kwam vooral door de lokatie: Quackjeswater in Zuid-Holland. Een betoverend entourage van een oerbos. We werden er echt stil van dat zoiets nog in Nederland bestaat. De dag zelf was weer top. Vol wetenswaardigheden over een 30 tal eetbare planten. Het leuke was dat je ook meer planten al herkende door de voorgaande 2 dagen. Beste mensen het was weer een ware eer om door Hanneke en Mark meegenomen te worden op de 3e dag van de eetbare planten cursus.
Groetjes Janneke en Olaf

14-05-2018 - Janneke en Olaf

Gisteren de workshop "Bushcraft basis" gejad. Echt een aanrader voor jong en oud. Mark heeft zoveel kennis niet normaal. Ik heb erg veel geleerd. Het heeft mij gemotiveerd om nog andere workshops te gaan volgen.

23-04-2018 - Jeffrey

Gisteren 21-04-2018 de 2e dag eetbare planten in Oostvoorne gevolgd. De meeste planten die we dit keer behandelden stonden nu in bloei. Onder de deskundige leiding van Mark en Hanneke, want dat mag gezegd worden, die 2 weten verschrikkelijk veel van planten, ook weer heel veel planten geproefd en geroken. Het was een warme dag ( 21 gr C) maar we hebben weer veel gezien en geleerd en gelachen!. Bedankt Hanneke en Mark en tot 13 juni.
Groetjes Janneke en Olaf

22-04-2018 - Janneke & Olaf

Mark, bedankt voor de leerzame workshop Slachten en primitief koken.
Tijdens deze dag heb ik een aantal waardevolle lessen gekregen, die ik niet snel meer zal vergeten. Buitenom de interessante technieken die je aangeleerd krijgt om tot een heerlijke maaltijd te komen, is de belangrijkste les van de dag wellicht nog wel het stukje bewustwording; Wat is nou eigenlijk het stuk vlees wat ik op mijn bord heb en wat gaat er aan vooraf?
Het slachten van dieren is wellicht niet de "leukste" aangelegenheid, maar zeker voor iedereen aan te raden om een keer meegemaakt te hebben. Uiteraard van de dag genoten! Tot een volgende workshop/weekend/week!

08-04-2018 - Leroy Minderman

Gisteren een heel leerzame cursus eetbare planten 1 gevolgd. Ik vond deze plantencursus interessanter t.o.v. de keren dat dit onderwerp ter sprake kwam tijdens de bushcraftweekenden, misschien omdat ik dit keer niet afgeleid werd door hout hakken en fikkie stoken. Ik ben en blijf een vent. Ik vond de veldzuring erg lekker op mn broodje kaas.
Mark heeft alles duidelijk uitgelegd en uitgewerkt op papier zodat we thuis alles nog eens op kunnen zoeken en herhalen.
Ik kijk uit naar de volgende 5 eetbare plantencursussen.

02-04-2018 - Stefan vd Broek

Vandaag de 1e dag van de eetbare planten cursus gevolg bij Mark. Het weer was goed. Janneke en ik weten wel wat van planten dus wij waren benieuwd of Mark er meer aan toe kon voegen en dat kon hij. Samen met zijn assistente voor die dag Hanneke hadden ze net dat stuk plantenkennis wat die dag tot een zeer geslaagde dag maakte. Ongeveer 34 eetbare planten gevonden en geproefd en ongeveer 3,5 km gelopen. De groep was ook heel leuk, van arts tot ambtenaar en psycholoog tot paraveterinair. Over 3 weken de 2e dag.
Groetjes Janneke en Olaf

31-03-2018 - Janneke & Olaf

Samen met mijn vrouw heb ik zaterdag 18-11-2017 de cursus diersporen en zondag 19-11-2017 de cursus vallen en strikken bij Mark gedaan. Het waren intensieve maar zeer leerzame dagen. Mark heeft een ongelofelijk kennis van de natuur in huis en kan het ook op een zeer aangename manier presenteren. In december zijn we zelf nog een keer terug geweest naar het Kootwijkerzand (er lang toen sneeuw!) We konden het aantal sporen niet tellen, zo veel waren het er. Volgend jaar (2018) doen we de eetbare planten cursus bij Mark. Allemaal een fijne jaarwisseling en een gezond en bushcraft vol 2018. Groetjes Janneke en Olaf.

25-12-2017 - Janneke en Olaf

Samen met mijn volwassen zoon heb ik zaterdag 18-11-2017 de cursus diersporen bij Mark gedaan. Het was een hele bijzondere dag. Er was zowel aandacht voor de houding van de mens in de natuur...hoe neem je waar? Gebruik je al je zintuigen? Als voor daadwerkelijk onderzoek met paaltjes en meetlat. Verder een schat aan informatie. Inspirerend en bevlogen gebracht door de cursusleider. Ik heb me geen moment verveeld en ik zal in de toekomst met hele andere zintuigen dan alleen mijn ogen door een bos lopen. Het bos leren lezen is iets dat verdere oefening en verdieping vraagt, maar dit was een hele goede aanzet tot verdere studie en verdieping! Dank je wel. Groetjes, Malissa

20-11-2017 - Malissa Lemmens

10tm12 november , bertogne Ardennen , bushcraft 2 .
Na bushcraft 1 hebben we nu de bushcraft 2 gedaan en ondanks het slechte weer was het toch weer een geweldige ervaring , je gaat door op vaardigheden die je al een beetje kent en perfectioneert ze door oefening , vuur maken en de voorbereiding die het vergt , Bush cooking , en basics als waterzuivering en eten prepareren / slachten . Net als altijd was Mark Burg duidelijk , geduldig , en open voor suggesties/vragen terwijl hij zich niet lekker voelde heeft hij ons toch een heel leerzaam en leuk weekend bezorgd , dank je wel en graag weer tot een volgende keer

12-11-2017 - Bart

Wat een gave ervaring! Afgelopen weekend cursus1 gevolgd in de Belgische Ardennen en kan niet wachten om de volgende keer een week op pad te gaan. Danielle & Kornel, ontzettend bedankt voor jullie enthousiasme en natuurlijk om al jullie kennis met ons te delen!

09-10-2017 - Merel

Wauw! Nadat Rob thuiskwam na een ouder kind weekend vol enthousiasme, zijn we afgelopen weekend samen gegaan. Veronique heeft leren vuur maken en dan vooral hoe het niet moest in het begin. Water filteren, sporen zoeken, Knopen leggen, vuur maken, enz enz enz enz. Ja heerlijke brandnetelsoep en een stampot van klaver-veld zuuring, weegbree gegeten. En natuurlijk in het bovenste kamp geslapen in een shelter.

09-10-2017 - Veronique Hendrix

De bushcraftweek in de Ardennen was een hele gave ervaring. Vooral nu ik een paar weken weer thuis ben merk ik hoeveel ik die tijd heb geleerd. Ik laat vrienden schrikken als ik op bijvoet knaag en ik verras ze met leuke tips om het vuur aan te maken. Met het gevarieerde en toch samenhangend programma heb ik mij ontzettend vermaakt en ik heb er meerdere nieuwe hobby's op nagehouden. Met het team voor een goed werkend kamp zorgen was ook heel leuk. Mooie mensen leren kennen, daar groei je ook van. Dus twijfel niet en meld je gauw aan voor een van de toffe cursussen. In 2018 doe ik ook weer mee :)

26-08-2017 - Sabine

Minimale (bege)leiding en toch spint het bushcraft-verhaal zich zo voor je af.. In het decor van de Ardennen, leg je al snel dat broodnodige contact met de natuur. Alles om je heen wordt (weer) belangrijk, logisch en eenvoudig. Dit kwam ook sterk terug in de instructie; anti-instructie is eigenlijk een beter woord. Het leren gaat vanzelf. Dank Kornel voor het delen van deze energie.
Ik heb geen seconde stress gehad, wat een cadeau! De rust in de groep was super. Allemaal toffe mensen.
Josse's gaasje mooi losgekomen in bad. Snijwonde Is al tot een indianenmedaille opgevorderd. :-)
Iedereen heel erg bedankt!

21-08-2017 - Josse en Filip

Wat een geweldig weekend hebben wij ( dochter 9 ) en ik gehad. Heel leerzaam en zeker aan te raden. Vuur maken, vuur maken en vuur maken. Wat kan vuur toch belangrijk zijn. Na 1 weekend al wat basistechnieken eigen gemaakt, zodat we zelf een keer wat in NL kunnen gaan uitproberen. Wij komen zeker weer terug met de rest van de kids. Een echte aanrader! BEDANKT!

20-08-2017 - Rob & Megan

Behalve enorm genoten en vreselijk veel geleerd, heb ik een supergezellige week bushcraft in de Ardennnen gehad van 6 tot 13 augustus. Een groep variërend in de leeftijden 13-54 jaar en na twee dagen waren we allemaal even oud. Alle taken werden vanzelf verdeeld en iedereen hielp elkaar. Wat een sfeer, wat een saamhorigheid. Mijn conditie werd alleen maar beter ipv slechter en wat apart om te merken dat ik fysiek moe werd, maar elke ochtend weer fit was en geestelijk volledig tot rust kwam. Koude nachten in een berkenbos onder een tarp in een bivakzak, daar kan geen dekbed tegenop!
En dan Mark; hij stimuleert de zelfredzaamheid uitstekend door alleen het hoognodige uit te leggen en verder vooral rustig en kalm te blijven. Ik had de eerste dagen (beroepsdeformatie) de neiging om voor iedereen te zorgen en op alles te letten, maar toen ik zag hoe Mark daar mee omging, dacht ik "hallo, je bent hier voor jezelf en iedereen is volwassen". Loslaten dus...uitstekend gelukt. Ik hoop dat deze uitgebreide weken ook in Nederland kunnen worden georganiseerd, en anders ga ik gewoon nog een keer naar België. Mark, dank je wel voor deze geweldige ervaring!
Monique Zondag
Boswachter Veluwe

18-08-2017 - Monique Zondag

Ik wil me helemaal aansluiten bij Marcel en Yeske over het afgelopen survivalweekend voor de kinderen. Ik mocht als opa met mijn kleinzoon Kyjoni van 12 deelnemen en wij vonden het fantastisch!! Een survivalstok zoeken en maken, bushcamp opzetten, vuur maken met de firesteel, tosti's en broodbakken in het kampvuur, samen spelen en dollen met de andere kinderen, lessen in natuurvoeding. Het was in een woord geweldig!! Dank je wel Cornel en Rick, bewondering voor jullie ook. Ik heb nog een paar kleinkinderen te gaan die ook 12 gaan worden, dus wie weet....

08-08-2017 - Wil Donkers

Afgelopen weekend samen met mijn dochter (7) enorm genoten Survival weekend met kinderen in de Ardennen. Erg leuk en leerzaam opgezet. Alles wordt op een leuke manier uitgelegd waarbij een stukje vrijheid van de kinderen zeker meegenomen is.
Zoveel gedaan, slaapplaats maken onder een stuk zeil, tondelmateriaal zoeken,vuur maken, plantjes/blaadjes eten, beestjes eten (van meelwormen tot pissebedden) pijl en boog gemaakt, hamburgers bakken op het vuur met als toetje marshmallows. brood bakken op het vuur etc. etc. etc. Mijn dochter gevraagd wat ze het allerleukste vond; ALLES! Nog speciale dank aan Cornel en Rick. Toppers! zoveel kennis en geduld. Respect! Misschien een idee voor een vervolgcursus voor kinderen?
Komen wij terug? Jazeker. Mijn dochter wil nu graag een week weg :) En ik stiekem ook wel!

04-08-2017 - Marcel en Yeske Maat

Afgelopen weekend begonnen met bushcraftcursus 1. Al zolang had ik deze cursus in gedachten en ben blij dat ik deze stap heb ondernomen. (Hooked up) Zoveel geleerd in het weekend dat ik amper kon geloven dat het alweer voorbij was. Er hing een super positieve energie in onze groep en dat maakte alles zoveel mooier tijdens de late kampvuurmomenten. Van shelter bouwen tot het maken van vuur, de basis was besproken. Ben zeker overtuigd om Bushcraftcursus 2 & 3 te volgen. Bedankt Mark & Cornel dat jullie de tijd namen om ons allemaal goed op weg te helpen. Mijn respect hebben jullie verdiend.

06-06-2017 - Khalid Anflous

Afgelopen weekend super genoten van het ouder-kind survival weekend. Perfecte intro voor kids waarbij niets in het programma ontbreekt van vuur maken tot en met slapen onder je zelf gemaakte hut. Mijn dochter van 8 vond het helemaal geweldig en wil volgend jaar weer (maar ik wil eerder :-) ! Bedankt mark, cornel en Danielle!

02-05-2017 - John en Madelief

Net terug van het survivalweekend in de Ardennen met mijn zoon van net 11 jaar. Allereerst zijn reactie: Ik vond het een superccol en superleuk weekend! Wij hadden een eigen kindervuur om mee te spelen, het eten was lekker en het was ook heel gezellig met iedereen. Ik geef als cijfer een 9,5.
Daar kan ik helemaal mee instemmen! Voor mijn gevoel was ik heel lang op vakantie geweest. Heerlijk buiten de hele dag, slapen in de tent of in het bos, leren hoe je vuur kunt maken, werken met een mes, pijl en boog maken, eetbare planten proeven, met elkaar om het vuur, fijne ontmoetingen. Mark, Danielle en Cornel heel erg bedankt! Dankzij jullie staat mijn kampeeruitrusting nu niet meer op zolder maar in de gang klaar voor het volgende avontuur in de natuur.

01-05-2017 - Carlanne en Valentijn

Dit weekend met mijn zoon van acht het survivalweekend meegemaakt. En wat hebben we genoten!
Ongekend hoe de kinderen zich met zijn allen hebben vermaakt met en bij het vuur en alles wat de bossen te bieden hebben. Geen gemopper, geen geruzie en geen gegil, alleen maar puur vermaak.

Fantastische belevenis!!!

01-05-2017 - Wendy Stal

Afgelopen zondag (16-4-2017) de basiscursus bushcraft gevolgd mij Mark samen met mijn broer; één woord: fantastisch!
Het heeft vrijwel de gehele dag geregend maar dat maakte de cursus alleen nog maar beter. Lunchen in ons zelfgemaakte A-frame onderkomen in de stromende regen samen met droog hout zoeken in een nat bos en dat vervolgens nog brandend krijgen was een mooie klus! Leren welke plantjes je kunt eten en welke je zeker moet laten staan is ook goed om te weten.
Zeker een aanrader, het weekendje Belgie is voor ons de volgende stap!
Gr,
Max

18-04-2017 - Max U

Weekendje buscraft gedaan met instructeur Ron. Was erg leuk en leerzaam en een fantastische
groep mensen en het was super gezellig. Alles goed georganiseerd en we hadden geluk met het weer en s'nachts een beetje regen. Een echte aanrader dus.

16-04-2017 - Wilfried Woudt

Samen met mijn partner hebben wij een super leuke winterbivak trektocht gedaan! Voor ons de eerste keer op trektocht, wel doen wij veel aan kamperen en zijn wij veel te vinden in de natuur. Toch wilde wij dit eens proberen om te kijken of bushcraften wat is voor ons. Met topbegeleider Mark is onze trektocht zeer geslaagd! Wel hadden wij zware spullen bij ons achteraf, maar voor een volgende keer weet je als je trektocht gaat lopen dat je licht materiaal moet meenemen. Wij hebben prachtige natuur gezien in de Vogezen en we hebben overnacht en gelopen in wel 30cm sneeuw (volgens mij). Het was een hele ervaring om zelfvoorzienend te zijn (lees hout sprokkelen, hout zagen en klein maken, vuur maken, van sneeuw thee maken etc.) maar het was leerzaam en ik heb ervan genoten!! Wellicht tot een volgende keer Mark. Je doet het super leuk en goed!

20-03-2017 - Bregje Hoek

Januari 2017 weer een ontzettend leuke winterbivak trektocht gedaan. Naast een bushcraft weekend in de Ardennen,die zeer goed bevallen is, was dit de tweede keer dat ik met de Winterbivak in de Vogezen mee ging. In 2016 heb ik ook de winterbivak met Mark gedaan. Gelukkig stelde Mark voor om de locatie in de Vogezen aan te passen zodat we weer voldoende sneeuw hadden. Van de drie overnachtingen hebben we er twee onder de tarp geslapen en één nacht in een eigengemaakte Quinzee (sneeuwhol). Echt super leuke dagen gehad, even lekker in de natuur in de kou met prachtige uitzichten over het besneeuwde landschap.

03-02-2017 - Berry

Vandaag weer eens op de site rondgesnuffeld. Ook in verband met het plannen van een nieuw weekendje bushcraft. Het wordt voor mij nu de tweede keer dat ik met nieuwe jeugdige mensen deze cursus ga doen. Ik kan en wil ze dit soort ervaring niet ontnemen. Maar waar het eigenlijk om gaat, dat ik ook de foto's zag van onze Zweden trip. Mark, het is en blijft nog steeds mijn mooiste ervaring, heerlijk 1 en vrij met de natuur. Dit is mijn enige echte vakantie in mijn leven geweest, en ik ben wel een beetje bereist. Maar zelfs geestelijk los komen van je dagelijkse leven, dat is mijn nooit eerder gelukt. Wij waren zo bezig met onze natuur beleving, dat je het thuisfront compleet kon loslaten. Mijn jonge kompaan zag ik in complete zen fase genieten van vuur, licht en natuur.
Ook de vrijheid die je ons gaf om zelf de dingen te ontdekken of te oefenen.
De verscheidenheid van habitats binnen enkele kilometers. Een bijna real life ervaring van elke fantasie film die je maar kunt bedenken. Beter kan ik het niet omschrijven.
Tja, ik kan alleen maar zeggen, zolang ik het kan, ben je voorlopig nog niet van mij af.
Thanks.

28-12-2016 - wim melching

Na een eerste kennismaking van een ééndaagse bushcraftcursus op bij Austerlitz, was ik al onder de indruk van wat Mark ons te leren heeft over wat de natuur ons te bieden heeft. Ook tijdens mijn eerste Bushcraft weekend in de Ardennen. Wat heerlijk om in je tentje te overnachten op een zelf uitgekozen plekje in het bos. Wat heerlijk om met gelijkgestemden om het kampvuur te zitten of het bos in te trekken op zoek naar eetbare planten (en insecten). Wat heerlijk om even vijf minuten met je ogen dicht contact maken met de natuur met je andere zintuigen. Kortom, een heerlijk en onvergetelijk weekend dankzij Mark en niet te vergeten de overige deelnemers. Dat smaakt naar meer...

01-12-2016 - Michael Nendels

Leuke dag gehad met mark tijdens de diersporencursus. Veel info en praktische voorbeelden, waarbij het geleerde meteen toegepast wordt! Lekker struinen en je inleven in het wild en de natuur. Bedankt voor de geweldige dag!

30-10-2016 - bas custers

Dit weekend het survivalweekend voor kids gevolgd bij Wildernesschool Outback.Na drie bushcraft weekenden eindelijk mijn gezin een keertje meegenomen naar de Ardennen.En wat hebben ze genoten.Twee goeie instructeurs , Bas en Dave, en een boel gezelligheid.Maar natuurlijk ook zeer leerzaam.Wederom een geslaagd weekend met Wildernesschool Outback.Zeker voor herhaling vatbaar.Groet familie Dortants

31-07-2016 - Chris

Een berichtje in naam van de 'deelnemers' waar Erik (Randaloup) het hieronder over
heeft !
Erik, alvast dank voor het mooie verslag !
Maar zeker dank aan Mark voor de onvergetelijke ervaring !
Je rust en professionaliteit zijn continu aanwezig en dat maakt dat je je als deelnemer heel vlug op je gemak voelt en de vele vragen die je op voorhand had al vlug met 100% vertrouwen op je laat afkomen.
Wat is bijgebleven naast de vele tips en tricks, is de contradictie die sneeuw met zich meebrengt. In ons dagdagelijks bestaan creëert hij volgens de meesten alleen maar verkeersellende, nattigheid, kou. Weinigen zien nog hoe mooi dat witte landschap is en hoe fijn kinderen het vinden daar in te spelen.
Zo anders tijdens deze winterbivak : prachtige, glinsterende landschappen onder een heldere maan, geweldig bouwmateriaal voor onze nachtelijke onderkomens, hier staat sneeuw voor liters water onmiddellijk ter beschikking om te drinken en eten in te koken, ...
Dank je wel voor de ervaring, we komen nog terug !

01-03-2016 - ann van criekinge

Mark bedankt voor voor de mooie cursus prehistorisch koken en slachten.
Het goot pijpenstelen maar de sfeer was top.
Jou geduldige uitleg en professionaliteit maakte dit voor ons een dag om niet tevergeten

10-02-2016 - Sam Adriaanse

Afgelopen weekend Bushcraft 3 gevolg bij Wildernesschool Outback.
Heel veel mooie dingen gedaan zoals oefenen verschillende set ups Tarp, knopen oefenen, zelf een zitstoel maken, hout halen in het bos, hoe pak je je rugzak in, etc
Het hoogtepunt was voor mij toch wel het maken van een long log fire.

Wederom een te gek weekend wat mooi aansluit op Bushcraft 1 en 2.

Groeten,
Chris

08-02-2016 - Chris

Vanuit mijn basecamp heb ik support mogen bieden bij een winterbivak dat door Wildernisschool Outback, in de Vogezen, werd georganiseerd.

Veel sneeuw, veel wildernis èn een uitstekende begeleiding en instructie van Mark. Maar ook mijn petje af voor de geweldige motivatie en inzet van alle deelnemers. Als 'local' in dit gebied weet ik maar al te goed, dat het niet altijd gemakkelijk is. Wel uitdagend en avontuurlijk ... als je al iemand tegen komt, is het waarschijnlijk jezelf!

Ik heb er een verhaal over geschreven: https://www.randoloup.com/weblog/over-onze-ervaringen/wild-en-wit/

Zorg dat je er volgend jaar bij bent! Ben je minder bekend met bushcraft, dan is de initiatie bushcraft in de Vogezen ( juni ) van Mark, een regelrechte aanrader.

See you in the bush!

Erik

01-02-2016 - Erik Versantvoort (Randoloup Bushcraft)

Hoi Mark,
In April 2014 bij jou basis cursus gedaan. Inmiddels Noorwegen en, zweden en Finland boven de poolcirkel gedaan 5 maanden. Winter survival Canada, 3 maanden, en heet weer survival in Australië 3 maanden. En nog wat in Nederland, Duitsland en Belgie. Veel bij geleerd maar toch nog bedankt voor de basisvaardigheden.
Vooral oriëntatie. Klein begonnen op kaart en kompas, 100 meter, nu zonder problemen met een tijds-indicatie over honderd kilometer zonder paden.
Ik heb 1 filosofie overgehouden: als je echt in een survival situatie terecht komt ben je eigenlijk al dood. Dus survival is zorgen dat je niet in de survival terecht komt.
Nog bedankt.

02-01-2016 - Martin Jaap van der Aarde

Afgelopen weekend was fantastisch tijdens de cursus slachten en koken en het was ook een leuke groep. Zal nu met veel meer zelfvertrouwen dieren tot een eetbare maaltijd om kunnen toveren. Was ook zeer onder de indruk hoe je deze kennis hebt weten over te dragen. Kennis die bij de moderne nederlander toch verloren is gegaan. Wel zou ik voor het kookgedeelte toch wat meer grondstoffen voor de smaak er in verwerken. Het is geen valsspelen als je eerder gevonden kruiden, of anderszins in de kookpot stopt. Volgende week ga ik met Rick en Klaas nog eens nagenieten met de laatste stukken konijn in de dutch oven op het vuur in onze tuin. Ik zal Rick wel vragen om een vuurtje te maken, immers is hij de pyrofiel van ons gezelschap.Mark bedankt!

02-12-2015 - Machiel

Een indrukwekkende dag achter de rug! Altijd meer willen weten over het overleven in de natuur en nu kreeg ik per toeval de kans om onverwachts mee te gaan op een bushcraft workshop die mij ten volle is bevallen. Ook kennisgemaakt met het eten van een pissebed en wilde planten! Wat een eer om terug te gaan naar onze voorouderlijke kennis. Onder goede begeleiding word je wijs gemaakt in de wereld van de natuur. Een wereld wat bijna lijkt te zijn vergeten door onze huidige maatschappij maar gelukkig nog niet ten einde is. Het smaakt naar absoluut meer en ben erg te spreken over deze workshop.
Goed bezig Mark!

Groetjes,

Callum (De Engelse Limburger)

15-11-2015 - Callum

Laatste weekend van oktober, Bushcraft 2 Een verjaardagscadeau die we met ons 4en wilden beleven.
Wat een geweldige ervaring, waardevol en zo puur natuur. Ik heb dingen voor het eerst gedaan/ beleefd, van een mes vlijmscherp maken tot een vuur aanmaken met behulp van eigengemaakt verkoold katoen en een vuursteen.
Zittend met een super leuke groep bij de driepoot boven het vuur waar steeds een pan in hangt . Zaterdag met een stoofpot die me altijd zal bij blijven. Omdat er konijn in zat die we zelf hebben geslacht en gevild...respect voor eten van vooral vlees is hierdoor zoveel groter geworden dan het al was. Mark je hebt het ontzettend goed overgedragen in woord en daad dat we met veel plezier van de natuur om ons heen kunnen genieten/ gebruiken/leven. in harmonie en met respect.
We komen zeker terug ,
Bedankt Carla

02-11-2015 - Carla luth

Afgelopen weekend Bushcraft 2 afgerond.Deze cursus sluit mooi aan op Bushcraft 1 die ik afgelopen jaar gevolgd heb.Veel nieuwe dingen geleerd en ervaring opgedaan.
Wederom samen met een super leuke groep en professionele begeleiding van Mark Burg.
Het heeft mij weer een stap dichter bij de natuur gebracht.
Verheug me al op Bushcraft 3 in februari .

Groet,
Chris

02-11-2015 - Chris

Wat een belevenis gehad afgelopen weekend! Drie daagse survival cursus. Wat ben ik weer een ervaring rijker. Maar wat smaakt dit naar meer! Ik heb nu wel gezien dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Er valt zoveel te ontdekken in de natuur. Mijn perspectief is nu al veranderd. Leerzame dingen geleerd onder de professionele begeleiding van Mark. Mark hartstikke bedankt daarvoor, klasse hoe jij dingen overbrengt en daar ook gewoon heel strak en duidelijk in kan zijn. Het was af en toe wel afzien maar dik de moeite waard. Ik was voor een groot gedeelte op mezelf aangewezen, en ga dan maar aan de slag, vuur maken, water halen, hut bouwen, eten zoeken, houthakken, etc.. niks doen zat er niet bij :D!

Al met al, een GESLAAGDE CURSUS!

Vriendelijke Groet,
Alex

21-10-2015 - Alex

Vandaag in Austerlitz deelgenomen aan survivaldag voor kids.
Super leuk geweest en voor herhaling vatbaar.
Volgende keer een weekendje survival met kids.
Groetjes
Cody en Chris

20-09-2015 - Cody en Chris

Van 7 tot 10 mei heb ik het survivalweekend in de Ardennen mogen meemaken. Wat een gave ervaring! Drie dagen in de natuur verblijven, is al een belevenis op zichzelf. Maar geheel ontdaan van de gebruikelijke luxe en technische poespas, leer je op een nieuwe manier naar de omgeving en naar jezelf te kijken. Door even te leven met minimale middelen, ontstaat er een nieuwe zee van mogelijkheden.
De rustige en deskundige begeleiding van Mark (en in dit geval Steef), zorgen ervoor dat je veel zelf kunt ontdekken en je echt even het gevoel krijgt geheel op jezelf teruggeworpen te zijn. Mark blijft veel op afstand, maar weet op het juiste moment (en meestal zonder dat je het door hebt) je net even dat zetje te geven, zodat je weet hoe je verder moet. Het was een, op een heerlijke manier, zware ervaring, die, eenmaal weer thuis, nieuwe energie geeft. Hartelijk dank Mark en Steef!

12-05-2015 - Ike

Vorig weekend (14-2-15) de cursus "Vuurboog maken" gedaan bij Mark..

Lekker het bos in, stukje theorie, wat boomkunde, daarna geschikt materiaal leren herkennen en verzamelen en na duidelijke uitleg lekker zelf aan de slag.
Einde van de dag is het ons alle drie gelukt vuur te maken met de vuurboog,
uiteraard een zeer magisch moment!

Wat ik echt top vond was dat ondanks het feit dat wij uiteindelijk maar met z'n drieen waren Mark de dag toch door liet gaan en we in eigenlijk een prive workshop kregen..

Mark, wederom bedankt voor deze mooie en leerzame dag.
En ook zeker bedankt dat jij nog eens extra ruim de tijd na om ons allemaal te laten slagen!

Groeten en tot snel,
Stefan.16-02-2015 - Stefan

Half oktober heb ik mogen genieten van een survivalcursus in de Ardennen. Het was pittiger dan ik dacht, maar wat een geweldige en leerzame ervaring :) Een mooie omgeving, goede opbouw van de cursus en de begeleiding is erg goed. Ik ben al bezig met het plannen van een bushcraftcursus voor volgend jaar!

13-11-2014 - Marcel

Na een weekje bushcraft in de Ardennen wil ik meer. Dankzij Marc en de rest van de groep heb ik een uitermate leuke en leerzame week gehad.
Marc is iemand die op een relaxte en kundige manier uitleg kan geven over de verschillende onderwerpen die hij behandelt gedurende deze week.
Ook het uitproberen van verschillende zaken, zoals een hangmat, was goed voor mij.
Ik zie uit naar een volgende week.

Willem

07-11-2014 - Willem

Beste Mark,

Op 01-11-2014 dagje Diersporen gedaan, verrassend hoe snel het bos voorgoed veranderd is voor mij. Voortaan wordt een bezoek aan het bos een verhaal.
Bedankt en tot ziens op een volgende cursus.

Groeten Peter

03-11-2014 - peter esteie

Hoi Mark,

Ook wij willen je bedanken voor een super bushcraft week in de Ardennen. De leuke groep, het leerzame programma en je relaxte maar kundige manier van instrueren hebben ons een zeer aangename en leerzame week bezorgd. Wij wilden nu eindelijk wel eens zien of bushcraft wat voor ons zou zijn. Na deze week weten we dat dit zo is. Toen we thuis kwamen wilden we eigenlijk al weer terug en zijn meteen gaan nadenken over een vervolg. Dus wat ons betreft: zeker tot een volgende keer.

Groeten,

Fiona, Tijn en Arjan

28-10-2014 - Arjan Langeveld

Beste Mark

Hierbij wil ik nog eens laten weten wat een fijne week we hebben gehad in de Ardennen . Van 19/10 24/10 .het was een zalige rustige en leerrlijke week geweest. Heb toch wel veel bijgeleerd . Ik en men maat hebben het kostelijk gehad. Ik zie er terug naar uit om nog eens van u iets te volgen . Zoals die wormen eten :-) ... KORT SAMENGEVAT NICE
men beste en vriendelijke groeten Kenny

26-10-2014 - kenny nijns

Hoi Mark,

Wij willen je graag nog eens bedanken voor het geweldige weekend bushcraft in de Belgische Ardennen, dat wij onder jou vakbekwame leiding hebben mogen beleven.

Het was bijzonder leerzaam, en zoals de meeste van onze voorgangers ook hebben aangegeven is en blijft het zelf vuur maken, op div. manieren een hele mooie en aparte ervaring, dat maar moeilijk te beschrijven valt, maar echt gaaf als het je dus ook daadwerkelijk lukt.

Alle behandelde onderdelen gaf ons een mooie ( eerste ) inkijk in wat er zoal bij komt kijken als je eens wilt gaan bushcraften, of als je eens in een situatie zou belanden
waarbij je afhankelijk wordt van wat de natuur je allemaal kan bieden.

Kortom, hebben wij enorm genoten van dit weekend, en zijn erg te spreken over jou kennis, ervaring en toewijding, om ons als cursisten het e.e.a. bij te brengen. Alle vragen werden kundig beantwoord, en de demonstraties werden helder gegeven, en je hebt ons met ( veel ;-) ) geduld bijgestaan in het verkrijgen van de door ons zo gewenste resultaten :-)).

Mark, nogmaals bedankt, en zeer waarschijnlijk tot ziens, op een van je vervolg cursussen.

GrtZ,

Berend en Kevin

29-09-2014 - Berend en Kevin Bentlage

He Mark,

Bedankt voor het leuke bushcraft weekend. Hebben erg genoten en het was erg leerzaam.

Groeten Jan en Frans

24-09-2014 - Jan

Natuurlijke Navigatie cursus...
Ik heb inmiddels al diverse cursussen bij Mark gevolgd en ook deze was weer erg leerzaam. We kunnen het geleerde direct in de praktijk toepassen en kijken of de theorie in die survival boeken ook in de praktijk blijkt te werken.. niet allemaal, dat weten we nu!
De zon liet ons vandaag regelmatig in de steek maar maakte het navigeren zonder dit belangrijke hulpmiddel wel extra interessant.
Bedankt Mark, voor deze leerzame dag!
Groeten, Stefan.

22-09-2014 - Stefan K.

Afgelopen weekend hebben wij het bushcraftweekend nummer 1 gevolgd in de Ardennen. Wat een ervaring. Veel geleerd rondom water zuiveren, vuur maken, eetbare paddestoelen vinden en vooral opeten (heeeerlijk), shelter gebouwd, etc. Deze dames hebben zelfs een pissebedje gegeten.. Zeker aan te raden, smaakt naar botersla. Bedankt Mark, het was top! Ook wij gaan voor nummer 2.

19-09-2014 - Jacqueline & Karlijn

Afgelopen weekend naar bushcraft weekend in ardennen geweest.
Tranen gelachen en veel geleerd.
Mark bedankt, groet Eric Smeets

(Ps.Lars natuurlijk ook bedankt, hahahah)

15-09-2014 - eric smeets

12-14 september een schitterend weekend gehad in de Ardennen - zo leerzaam en leuk en veelzijdig dat je je geen moment verveelt , daarbij komt de overvloed aan kennis van mark burg die alles met passie en veel geduld aan je uitlegt- een aanrader voor jong en oud !! We will be back for more !! ;)

15-09-2014 - Bart van Extel

Gisteren thuis gekomen van een weekend Ardennen.
Geweldig en leerzaam bushcraftweekend gehad.
Echte aanrader voor iedereen die meer van overleven en natuur wil leren.
Volgend jaar ga ik zeker voor bushcraftweekend 2.

15-09-2014 - Chris Dortants

In april en juli de cursus eetbare planten I en II bij Mark gevolgd. Erg leuk en leerzaam.
Ik kijk inmiddels met andere ogen naar planten tijdens een wandeling.
Wat groeit er dan veel eetbaars voor (en onder) onze voeten.
Met behulp van een goed determinatie boekje (genoeg tips van Mark) vergroot je nog meer je kennis.
Soms kwamen we in juli even in hetzelfde gebied als dat van april. Opmerkelijk hoeveel planten er dan ogenschijnlijk niet meer waren of waren verdrongen door andere soorten.
Ben reuze benieuwd naar deel III op 20 september a.s.

01-09-2014 - Paul de Vries

Gister de workshop vuur maken gehad onder leiding van Mark. Een zeer leuke, interactieve en vooral leerzame dag! 's Ochtens heerlijk door het bos gelopen op zoek naar tondelmateriaal en 's middags lekker aan de slag. Prima combinatie! Mark heeft enorm veel kennis en brengt dit op een goede manier over. Vuur maken is lastiger dan het lukt dus ik kan het iedereen aanbevelen!

28-07-2014 - Stephan

Afgelopen zaterdag workshop slachten en koken gehad. Erg leerzaam en toch ook confronterend. Het is directer dan een stukje vlees uit de super of slager.
Verder goede begeleiding en een leuke en gezellige groep die allemaal actief meededen.
Kortom, veel geleerd en een leuke en gezellige dag. En kom snel weer een workshop volgen.

13-07-2014 - Leslie

Mooie dag gehad met de cursusdag van de Eetbare wilde planten deel 2 afgelopen vrijdag 11 juli 2014.
Meer dan 50 soorten met eetbare delen zijn we tegengekomen. Van de meer gangbare soorten als Gewone Braam, Zilverschoon tot ook voor mij niet veel geziene soorten als Rode Ganzenvoet en Wilde Asperge.
De natuur rondom Oostvoorne is zeer gevarieerd door verschillende biotoopjes en daardoor hebben we ook zoveel kunnen zien en leren.
Van het eetbaar zijn van de cambium van sommige bomen en de wortels van het voor het overige wel giftige Salomonszegel, het kwam allemaal aan bod.
En ook een zijstapje naar bushcraft als diersporen lezen wordt makkelijk gemaakt. Zo kwamen we vermoedelijk de poten van een dode meeuw tegen en Mark liet ons staaltje Sherlock Holmes zien van welk dier het beest heeft gepakt en welke plant je kan gebruiken om vuur mee te maken. Toppie!

13-07-2014 - Juriaan van Beek

Pffff... we hebben het overleefd ;) Een week survivallen in de Ardennen. Het was heerlijk. Alleen al het 24 uur buiten zijn. We hebben veel geleerd en ik kan niet uitleggen hoe het voelt wanneer het je lukt om zelf vuur te maken... 'OERs'. Dit beleven met je kinderen is echt heel speciaal! Daarnaast kunnen wij Mark echt aanbevelen als reisleider/natuurgids. Hij begeleid zonder echt op de voorgrond te treden, heeft enorm veel kennis in huis, en voelt heel goed aan wanneer het voor de kinderen te zwaar wordt. En dan hebben we het nog niet over zijn goocheltrucjes gehad...
Een vakantie om nooit meer te vergeten!

08-07-2014 - Monique, Jan&Gijs

Op 11 april was de workshop Survival Psychologie. In een sfeervolle en ontspannen ruimte werd middels een powerpoint-presentatie inzicht gegeven in de verschillende psychologische aspecten die tijdens een survival kunnen optreden. Al snel ontstond er een levendige interactie tussen de deelnemers. Het delen van eigen ervaringen en inzichten maakte de materie herkenbaar en begrijpbaar. Hierbij vond ik het interessant dat de deelnemers met verschillende achtergronden elkaar goed konden aanvullen. Een leerzame workshop waar je ook in het dagelijkse leven profijt van kan hebben.

08-05-2014 - André

Buiten al die survival programma’s op tv is het ook leuk een keer in het echt bushcraft ervaring op te doen. En dit is veel leuker. Met een gezellige groep gingen vader en zoon eind maart lekker buiten de basisprincipes leren. We hebben het belang van water zuiveren geleerd en hoe je dat kunt doen, een mooie stevige tweepersoons hut gebouwd, plantjes uit het bos gegeten. De nog kronkelende beestjes opeten sloegen wij maar over. Tot slot natuurlijk een mooi vuur gemaakt met minimale middelen. Bedankt voor de leuke dag en we zijn nu helemaal klaar voor het echte werk !!
John en John

06-04-2014 - John Akkerhuis

Een geweldige week van 15 tot 22 februari op en rond de 63 graden noord. Een egweldige week met ijsvissen , slapen in een sneeuwhol , eten aan het kampvuur , een plop in het wak in zwembroek en vele andere leermomenten waarbij de jongeren zichzelf soms tegen kwamen. Hoe overleef je 63 graden noord met temperaturen ronde de - 20 in de sneeuw. Ontzettend bedankt voor het begeleiden van deze groep bijzondere jongeren die hebben laten zien wat ze kunnen ....en dat was enorm veel. TOT DE VOLGENDE KEER .....SCHOTLAND .....kijk er nu al naar uit.

23-02-2014 - matties4ever 63 graden noord

Op het laatste moment hebben we ons opgegeven voor een survivalweekend. Samen met mijn zoon zochten ik naar een activiteit waarbij we dichter bij elkaar en dichter bij de natuur kwamen te staan. De verwachtingen die we hadden zijn ruimschoots overtroffen. Terug naar de natuur, terug naar de primaire basisbehoeften van de mens. Los van het materialisme waar de wereld rondom mij en mijn sociale omgeving rijkelijk mee wordt omringt. Lessen over de natuur , lessen over overleven werden bijgebracht door een zeer kundige en ervaren instructeur Mark. Het respect voor de natuur , het respect voor al datgene wat dicht bij ons staat is me goed bijgebleven. Wij hebben genoten en willen de organisatie van harte bedanken voor de verrijkende ervaring.

29-11-2013 - Wilfried en Phill

Alweer een maand geleden van het bushcraftweekend Belgie genoten met vriendin Karin en een gezellige groep onder de bezielende leiding van Mark en natuurlijk ook Machiel. sfeer was uitstekend, relaxed en op een mooie locatie!
Het fijne van de cursus zit 'm volgens mij met name in de benadering van alle aspecten van bushcraft door cursusleider Mark, met respect naar zijn omgeving, de natuur niet onnodig beschadigen en op een ontspannen manier ons geduldig(vuur maken!) wegwijs maken in zijn passie. Wij hebben er erg van genoten en zullen vast en zeker een keer een andere cursus volgen. Mark en Machiel, hartelijk dank voor een mooi en leerzaam weekend! John en Karin

24-11-2013 - John Balm

Met twee vrieden heb ik van de bushcraftweek genoten. De Ardennen is een uitmuntende lokatie voor paddestoelen vinden en kampvuur maken. Het is leuk om die toffe week terug te zien en alle interessante dingen die we gedaan hebben.

01-11-2013 - Jurriaan

Afgelopen weekend het basis bushcraft weekend gedaan. Veel geleerd en gedaan in een hele relaxte sfeer. Mark en Michiel bedankt en tot de volgende cursus.

21-10-2013 - Niels

Vorig weekend heb ik de workshop Shamanistisch Reizen gevolgd.
Een toegankelijke workshop in een gemoedelijke sfeer. Geschikt voor diegene die eens kennis wil maken met de mogelijkheden van shamanisme.
Zelf had ik al wat ervaring met shamanisme, en toch heeft deze workshop mij veel nieuwe inzichten gegeven.
Om je zo goed mogelijk open te stellen is het belangrijk om verwachtingspatronen los te laten en niet sceptisch te zijn.
Ook is het handig als je je gedachten kunt uitschakelen (meditatie).
Een ervaren shamaan zorgt voor de juiste sfeer en begeleidt je tijdens je innerlijke reizen, en de terugkeer naar de fysieke wereld.
Als het je lukt, gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open en heb je een onvergetelijke ervaring, waarin je veel over jezelf hebt geleerd.

16-10-2013 - André

Hoi Mark, dank je wel voor een prachtig en leerzaam weekeinde. Mijn zoon en ik hebben werkelijk genoten van wat je ons hebt laten zien en doen. Voor de beginnend bushcrafter een aanrader!

16-09-2013 - Misha

Mark, ontzettend bedankt namens mij en de jongeren die samen met jou een week door Noorwegen hebben getrokken en eindigde op een Fjord in zuid Noorwegen. De survival heeft de jongens inzichten gegeven in hun zelf en in elkaar waardoor we nog verder kunnen werken met de jongeren. Geen eten , geen zeep , geen luxe niks ...alleen een tarp en dat was het. De natuur geeft je alles om een dergelijke weeg aan te kunnen als je mar weet waar je moet kijken ... dank je voor de aanwijzingen , vissoep , kikkers, bessen en de hele mik mac behalve de big mac. Ik voel op mijn klompen aankomen dat de jongerne weer vragen gaan stellen ... we weten je te vinden ... dus dat scheelt.

19-08-2013 - matties4ever rob de lugt

Samen met 2 van mijn 3 zoontjes hebben we begin juli het survivalweekend voor kinderen gevolgd. Ik had 2 jaar geleden een survivalcursus voor volwassenen gevolgd bij Mark en hoopte mijn kinderen te laten delen in de bijzondere ervaring van toen. Dat was ook zo, het weekend is echt boven alle verwachting meegevallen. De kinderen hadden een fantastische tijd en werden van de eerste tot de laatste minuut geboeid. Ik heb de indruk dat ze ook wat anders zijn gaan kijken naar onze vaak overbodige luxe. Toch mooi om ze dat ook te kunnen meegeven.
Bedankt Mark en Carl !
Tot ziens,
Frederic

12-07-2013 - Frederic

10 t/m 13 juni bushcraftinitiatie Noorwegen.

Een zeer mooie en leerzame ervaring waarin mijn beeld naar de natuur en mijzelf toe een complete herziening nodig heeft gehad. Van kaart en kompas lezen naar het het bereiden van vers schapenvlees en zoveel leerzame activiteiten en ervaringen er tussenin. Super begeleiding met veel geduld en invoelingsvermogen. Een vervolgcursus...jazeker!

08-07-2013 - Mariska

Wij hebben in het weekend van 8 en 9 Juni met een groep van 6 man mee gedaan aan de basiscursus Bush Craft . Water zoeken, hut bouwen, vuur maken, sporen en eetbare platen zoeken. Het was bijzonder leuk en ook leerzaam. De foto's waren ook prachtig. Er gaan al stemmen op voor een volgend weekend, betreffende eetbare planten. Wie weet.? Dit was in ieder geval een hele leuke ervaring.

22-06-2013 - Siem Jansen

Het weekend samen met Waypoint was inderdaad een TOP weekend (zie vorige verhaal).
Zeer leerzaam, erg gezellig en bovenal bijzondere ervaringen opgedaan.

Mark, bedankt voor alles. Wij konden ons geen betere instructeur wensen.
Ik voelde de vriendschap tussen jouw en de groep.

29-05-2013 - Edwin Hakvoort

In het weekend van 24 tot 26 mei hebben we met onze Time Out groep een bushcraft in de Belgische Ardennen gedaan. Vanaf het begin had Mark goed contact met de groep. We konden ons eigen programma met geestelijke lessen combineren met de verschillende elementen van de bushcraft. Mark dacht hierin actief met ons mee.
De eetbare planten en insecten maakten veel los bij zowel onze begeleiders als bij de jongens. Ook het vuur maken was heel leerzaam. De jongens hebben genoten van de gesprekken bij het kampvuur. Het bouwen van de hut was een goed leermoment om samen te werken.

De brandnetelsoep was boven verwachting nog lekker ook.
En dat de pissebed naar gebakken vis smaakt was natuurlijk helemaal een eye-opener voor ons ;-)
De laatste dag was de topper! Mark had hiervoor een hele mooie route uitgestippeld met een combinatie van stevig klimmen, stromende beken en watervallen. Doel: de top van een hoge heuvel en onze rugzakken met 'ballast' legen.
Tijdens het hele programma hebben we echt gemerkt dat Mark een grote passie voor en kennis van de natuur heeft.

We hebben een super weekend gehad!

Bedankt Mark, tot volgend jaar!

29-05-2013 - Waypoint Urk

Op 18 mei een dag basisbushcraft meegedaan.
In 1 woord: geweldig!!!
Praktisch, met duidelijke, concrete uitleg en hulp. En zo leuk bruikbaar, al is het maar om met geveerde stokken en wat tondel je eigen open haard thuis aan te steken! Het geeft een heerlijk gevoel om zo met de basis van het leven bezig te zijn: eten, drinken, warmte en een droog onderkomen
Carl en Kornel, dank jullie wel voor jullie enthousiasme! ook voor de prachtfoto's.
zeker tot ziens, Nellie

23-05-2013 - Nellie Van Sloun

Heb dit weekend cursus bushcraft1 gedaan . Het was een ervaring op zijn eigen. Heb een andere blik gekregen op het overleven in de natuur . Een echte uitdaging :-). Het heeft me deugd gedaan en mij nog meer zin gegeven naar meer ..
Mark je bent een fijne instructeur en je nam de tijd voor iets uit te leggen ..
Tot een volgende keer
mvg Kenny

21-04-2013 - kenny nijns

Vandaag de Vuur cursus gevolgd bij Mark.

Gelukkig geen code rood meer dus kon de cursus deze dag wel doorgang vinden.
Voor ieder wat wils, voor zowel mensen zonder ervaring in fikkie stoken als de gevorderde "bushcrafter".
Mijn doel voor deze dag wat toch echt met de vuurboog vuur maken, na 2 bijna gelukte pogingen lukte het de 3e keer met wat hulp van Mark wel.. Super!
Met deze basis kennis moet het mij zeker vaker gaan lukken.

Bedankt Mark, het was een mooie en leerzame dag!

Groeten, Stefan.

13-04-2013 - Stefan K.

Het gaat weer gebeuren. Onze jongeren hebben er trek in, weer op pad met Mark. Juist omdat het al een keer erg goed bevallen is gaan we weer met een gepaste groep jongeren onderweg voor een ultimate survival in Noorwegen. Onze jongerne hebben een ASS , autistische spectrum stoornis, maar daar is niks van te merken in de bossen. We hebben er heel veel zin in ...en weten dat we en super tijd tegemoed gaan.

10-04-2013 - matties4ever

Vorige week zouden wij met een groep van 10 een survival cursus volgen. In een dag de basics van het survivallen onder de knie krijgen.

De dag voor de cursus kreeg ik een belletje van Mark. Vanwege de droogte was het onverantwoord om het onderdeel waarbij we vuur zouden maken door te laten gaan. Dit is het meest spectaculaire onderdeel van de workshop aldus Mark en de vraag of we het dan wel door wilden laten gaan. Uiteindelijk is in goed overleg met Outback besloten om de dag af te blazen waarbij wij netjes ons geld hebben teruggekregen.

Zelden heb ik iemand zo'n eerlijk advies zien geven waarbij het plezier van de klant voorop gesteld wordt. Jammer voor deze keer, maar zeker een goede reden om in de toekomst dezelfde cursus nog eens te boeken.

Nogmaals dank!

06-04-2013 - Marc

Zaterdag meegedaan aan de workshop slachten en prehistorisch koken.
In de workshop werd de techniek van het slachten, villen en bereiden van vis, kip en konijn op heldere wijze uitgelegd en voorgedaan.
Daarna zelf doen.
Het villen en bereiden is vooral een techniek die goed te leren is.
Het slachten is eveneens een techniek, maar hier komt ook je gevoel bij opspelen. Ik zag hier best tegenop, maar door het getoonde respect voor het dier en de zorgvuldige wijze van het slachten heb ik de drempel kunnen nemen.
Door het zelf slachten kom je in contact met het dier en krijgt het vlees meer energie. Je ontvangt niet alleen de voedingstoffen, maar krijgt ook de spirit van het dier mee!
Daarom is respect en zorgvuldigheid zo belangrijk tijdens het slachten.

Met de andere deelnemers werden ervaringen uitgewisseld en van elkaar geleerd.
Gezamenlijk in gemoedelijke sfeer rondom het kampvuur het vlees en de aardappelen genutigd, waarbij de verschillende bereidingswijzen werden geproefd.

Met een gevulde buik reed ik 's avonds weer huiswaarts, waarbij het mij opviel dat ik die avond en de dag erna geen trek had in 'gewoon' eten. Ik miste de puurheid van het bushfood……

Groet, André

19-03-2013 - André

Beste Mark,

Ik ben even gaan zoeken naar een berichtje in jou gastenboek van Rob uit 2011.
Heb hem gevonden op 6 augustus. Ik hoop zo dat je onze jongeren dit jaar ook weer kunt begeleiden naar Zweden. De matties uit 2011 praten er nu nog over.

03-02-2013 - Beja van der Grift

CursusSlachten is een oergedrag wat mensen altijd hebben gedaan.

Het slachten was voor mij persoonlijk een onderdeel om nog meer

back to basic te gaan , meer richting het "oergevoel".

Daarnaast is het praktisch noodzakelijk om te weten hoe het gaat omdat ik zelf

jongeren begeleid in voornamelijk Zweden met bushcraft en survivals.

Had ook twee jongeren bij die ieder met hun eigen doel mee waren.

De stoerste chick van Utrecht en omgeving volgt een hotel manager opleiding en

is deze kennis een vereiking van basiskennis. De mannelijke deelnemer moest nog even wat

grenzen wegruimen en maakte daarmee ook een stap naar meer oermens .

Het wegwerken van grenzen en gevoelens even uit zetten was voor ons alle drie sterk aanwezig.

Leerzaam om mee te maken is dat wanneer het dier zijn leven ontnomen is je bijna automatisch overschakeld naar

de gedachten dat het vlees is ........

29-10-2012 - rob

Vorige week de bushcraftweek van outback meegedaan als onderdeel van de voorbereiding op mijn expeditie 'competition for the earth'.

Veel geleerd over het maken van vuur met vuurboog en firesteel. Dankzij de goede uitleg en de mogelijkheid het zelf te oefenen met een eigen vuurboog kan ik nu altijd voor vuur zorgen.

De workshops natuurlijke voeding zijn voor mij ook erg nuttig geweest, de pissebedden en wormen smaakten me prima! Maar ook de heerlijke paddestoelensoep was heerlijk!

Een onderkomen bouwen in het wild was ook zon hoogtepuntje, overigens werd het alleen maar beter toen ik er ook echt in ben gaan slapen!

De workshop weerkunde heeft me nieuwe inzichten gegeven over de weersverwachtingen zelf in te kunnen schatten. Dus ook daar heb ik wat aan!

Dan het vallen leren maken en zetten, een secuur werkje dat zijn inspanning terugbetaald in heerlijk vlees. Dankzij Mark (van Outback) maak ik nu de mooiste en beste vallen.

Kortom erg veel geleerd om te kunnen overleven.

Next stop: Cursus Slachten en (hopelijk) arctic Survival.

Groet,

Helmer Lodder

24-10-2012 - Helmer LOdder

Weer iets minder afhankelijk van de AH

Dit weekend heb ik samen met mijn vriendin de workshop natuurlijke voeding meegemaakt. 's Avonds bereikten we in het donker en via een gammele brug (snel overheen rijden dus) de prachtige locatie waar wij dit weekend doorbrengen

Mark ving ons op en na het opzetten van de tent konden we heerlijk opwarmen bij het vuur

De volgende ochtend kennismaken en ontbijt. Daarna een heerlijke wandeling waarbij Mark veel verteld over bomen, struiken, planten en paddestoelen en de toepasbaarheid in voeding van de verschillende onderdelen (blad, wortel, bloem, steel enz). Tijdens de wandeling verzamelen we van alles voor ons nature diner

De tweede dag verloopt gelijk aan de eerste dag waarbij veel andere flora behandeld en verzameld wordt voor de lunch van die dag

We hebben heerlijk gegeten: ommelet met parelstuifzwam, reuzenparasolzwam als vleesvervanger, klaverzuring en madeliefjes als salade, wortel van grote klis en salamonszegel als knabbel, hazelnootkoekjes, mint/kamillethee, rozenbottelsap (weinig werk ook ;-)) én meer.

Als je meer wil weten over natuurlijke voeding is deze cursus een aanrader, doordat je met de flora aan de slag gaat blijft het beter hangen dan het slechts lezen van boeken.

Mark én anderen, bedankt voor dit weekend!

08-10-2012 - Machiel Appel

Heey Mark,

Bedankt voor het topweekend wat je ons bezorgt hebt. heel leerzaam leuk programma niet te veel. echt super! iedereen die nog twijfelt raad ik aan om eerst maar een bushcraft weekend te doen!

Gr, Nils de Boer

17-09-2012 - Nils de boer

Hey Mark,

Ik vond het echt een super week! Jij bent de hele week de instructeur geweest maar hebt ook lekker de ruimte gelaten om ons eigen ding te doen het gehele programma! Echt een fantastische ervaring en zeker een aanrader voor mensen die iets in de sfeer van survivallen willen ondernemen. Dan ook nog een een prachtig reisverslag met foto's erbij...helemaal top! Ik ga zeker nog een keer mee op een weekend of week, want het was een super ervaring!
Thanx!

Greetz Ramon

02-09-2012 - Ramon

Hee Mark,

Thnx voor een geweldige week in het koude, gure Noorwegen / Zweden.
Er viel een hoop te leren, af te zien en te genieten.
Wormen, kikkers en vis kunnen een heerlijke maaltijd vormen, zeker als je trek hebt.
De Tocht was zwaar maar grandioos.

Nogmaals dank voor de week,

Luné

29-08-2012 - Luné Riezebos

Hey Mark,

Bedankt voor de gave week die je hebt aangeboden! Was weer een super mooie ervaring en weer veel geleerd! Zeer bruikbare tips en trucs en veel informatie!

Groet,

Ron

04-08-2012 - Ron

Gisteren een prachtige dag in de natuur meegemaakt bij de basiscursus!

De rust die je uitstraalt in combinatie met je enthousiasme en heldere uitleg maakten de dag compleet Mark.

Dankjewel en graag tot een volgende keer!

Marcel

30-07-2012 - Marcel van Zuuren

Hey Mark,

Beter laat dan nooit... We hebben met Pinksteren een bushcraft vrijgezellenweekend gehouden in de Ardennen. Je hebt ons prima begeleid en in korte tijd een mooi maatwerkprogrammatje in elkaar gezet. Alsnog onze dank!

Groeten Dorus

ps. De vrijgezel is inmiddels getrouwd. Het was een fantastische bruiloft en alle deelnemers keken met veel plezier terug aan het vrijgezellenweekend.

17-07-2012 - Dorus

Hoi Mark, hier nog een berichtje van ons. Onze brugklasser moest op school voor Nederlands een verslag schrijven over een vakantie. Ik dacht aan de Azoren met dolfijnen en potvissen. Maar nee, het ging over de survivalweek. Resultaat: 9,5! Bedankt voor de inspiratie! En Luc... Toen we in Nijmegen op de Duivelsberg wandelden vroeg hij of hij een vuurtje mocht maken. Nou op een veilig plekje dan, binnen een halve minuut brandde het wel 20 cm hoog. Zijn fire-steel gaat geen leven lang mee. Heeft al een heuse slijtplek. Van onze survivalweek gaan we echt een levenlang plezier hebben! Groetjes Mirah, Rick en Luc.

02-07-2012 - Mirah

Hoi Mark,

Afgelopen weekend hebben wij de survivalcursus afgewerkt. We hebben het ontzettend naar ons zin gehad. Ondanks dat we best eigenwijs waren hebben we veel van je opgestoken waarvoor nogmaals dank.
Moet eerlijk zeggen dat het zo nu en dan zwaarder was dan wij van tevoren hadden bedacht. Je komt jezelf echt even tegen, maar dit was ook de reden dat we voor dit programma hadden gekozen. Je gaat je bed thuis wel heel erg waarderen als je zo'n weekend heb gehad.
We zijn zeker van plan om hier een vervolg aan te geven, waarin we nog meer te leren krijgen over bushcraft&survival.

Veel succes en tot ziens.

22-05-2012 - Bas

Hoi Mark,

De kaart en kompascurus van afgelopen zaterdag heb ik als erg leerzaam ervaren!
Jouw uitleg over hoe te lezen van een topografische kaart en omgang met het kompas heeft mij geholpen met meer vertrouwen in mijn eentje op pad te gaan in onbekende omgeving. De veluwe is daar een uitermate geschikt gebied voor.
Ook erg fijn dat ik mijn trouwe kameraad Juul mee mocht nemen!! :)
Hopelijk tot ziens en succes met alle mooie tochten die je nog gaat maken met de deelnemers!

Groet,

Linda

16-05-2012 - Linda

Hoi Mark,

Ik heb een leuke week gehad. De tosti's maken in het kampvuur vond ik heel erg leuk. Fijn dat je rekening hebt gehouden met mijn enkel in het gips. Behalve het kampvuur maken, vond ik het maken van de werpstok ook heel leuk.

Groetjes Rick.

13-05-2012 - Rick Jongen

Hey Mark,

Bedankt voor een té gekke week! Weken later barst ik nog van de energie opgedaan in de Ardennen met mijn 2 zonen van 10 en 12. Superveel geleerd en echt het gevoel van: back to basic. Buiten geslapen onder de tarp, wat een ervaring! Fijn dat je zo flexibel bent geweest, zodat ook onze geblesseerde zoon alles mee kon doen. Eenmaal thuis werd er door de jongens van alles verzameld voor een bbq alla aboriginal style;-). En er wordt natuurlijk vuur gemaakt met de fire steel. Heeft dus indruk gemaakt, en hoe! Ook mooi hoe je op een natuurlijke manier de groep leidt. En ja, die bevershow is ook om nooit te vergeten. Veel liefde voor de natuur meegekregen. Hartstikke bedankt voor de goede zorgen. Een aanrader voor iedereen met een druk bestaan.

Veel succes met je werk en iedereen er omheen en hopelijk tot een vervolgcursus!
Van Luc een aai voor Rayo!

Groetjes Mirah.

13-05-2012 - Mirah Jongen

Hoi Mark,

Ik vond het hartstikke leuk! Ik had wel kriebels over de slangen. En je hebt goed voor mijn broer gezorgd. Werpstokken maken vond ik superleuk. En zelf vuur maken, vooral dat ik als eerste vuur had gemaakt. Ik vond het de leukste kampeervakantie ooit! Misschien tot een volgende keer!

groetjes luc, 10 jaar.

13-05-2012 - Luc Jongen

Ik wil de navigatie vaardigheden leren om ook in gebieden zonder wandelpaden mijn weg te kunnen vinden....met deze introductie van mijn kant tijdens het kennismakingsrondje begon de cursus kaart en kompas en dáár kon Mark wel wat mee.

Na een mooi opgebouwde introductie van kaarten verandert de kaart voor mij al van een plat stuk papier naar een mogelijkheid om het landschap 3 dimensionaal te visualiseren. Hoe aandachtiger je de kaart bestudeert hoe beter het beeld is dat je je kan vormen van het landschap. Een heel andere insteek dan alleen maar kijken naar de wegen en paden die je op een kaart ziet.

Naast de kaarten worden ook bijbehorende navigatie instrumenten en hun onderdelen en eigenschappen specifiek benoemd. Voor sommige mensen heel handig: een loep ;-)

Na deze theorie lekker het veld in waar we aan de hand van eenvoudige maar toepasbare opdrachten bekend raken met de manier waarop je de instrumenten gebruikt om je weg te vinden. Mijn doel van deze dag wordt hiermee bereikt.

Waar het nu op aankomt is met de geleerde kennis en vaardigheden aan de slag gaan, vanaf nu zal ik elke wandeling een doorsteek maken met behulp van kompas en kom ik uit waar ik uit wil komen, met maximaal een meter afwijking ;-)

Kaart en kompas; nuttig, leerzaam én gezellig..een aanrader!

13-05-2012 - Machiel

hi mark

het was heel leuk tijdens de survivalweek en ik heb het heel erg naar mijn zin gehad.
ik heb heel veel geleerd,


barnard

02-05-2012 - barnard

beste Mark en Carl

Ik heb een heel leuk en leerzaam bushcraft weekend gehad.
de cursus zit erg goed in elkaar en het is geweldig om te zien
hoeveel kennis jij heb van de natuur ik hoop nog veel meer van
je leren.

De groep was ook erg leuk en gezellig en wil ook mede cursisten bedanken
voor de gezellige tijd.

Jerry

24-04-2012 - Jerry

Hallo Mark en Karel,

Wat hebben we een leuke en leerzame dag gehad. Alle tips en tricks die jullie hebben gegeven zijn volgens mij niet het topje, maar een sneeuwvlokje op en ijsberg. Ik wist niet dat de natuur zoveel te bieden heeft. Wat zijn we als mensen de afgelopen decenia vervreemd van de natuur. Ik ben mij er goed bewust van geworden, dat alles om mij heen dat niet is gemaakt door de mens, eigenlijk het enige is wat wij nodig hebben om te leven. Ik zou nog wel wat meer willen leren en dan over een langere periode.

Bedankt voor de mooie dag.
Groetsjes,
Michael

24-03-2012 - Michael Hoekstra

Inmiddels al weer bezig met de dagelijkse dingetjes. Als je er even bij stil staat en denkt aan de week in Zweden(arctic survival) dan zegt je gevoel...nu een vliegtuig nemen en weer lekker in de natuur bezig zijn.

Ik heb een onvergetelijke tijd gehad met de groep en natuurlijk met Mark en Kornel. Ook ik heb weer geleerd van andere. Tja je bent nooit te jong om iets te leren.

Goed concept en veel leer momenten. Mark en Kornel, nogmaals bedankt

15-03-2012 - Cornee Heij

Net terug van de artic survival in Zweden.

Huilende wolven bij volle maan, een wijze uil die op ons toekeek, een eland in het wild, een onvergetelijk gezellige groep met mensen van diverse pluimage.

Veel geleerd en ervaren. Van materiaal tot eten en van mensen tot dieren.
Mooier wordt het niet in het leven, ik heb genoten en kijk uit naar de volgende keer.

13-03-2012 - Gerard

Wij hebben een bijzonder leerrijke bushcraft dag gehad. Zo leerden we een waterdichte A-shelter bouwen, vuur maken, weer voorspellen ... 's Middag toonde onze gids Mark hoe je met een minimale uitrusting dagen kunt overleven. Het belangrijkste hulpmiddel echter past niet in een klein rugzakje: ervaring. Met ruim 10 jaar vakkennis en een opvallende liefde voor de natuur kan je alleen maar hopen dat deze outdoor-man in de buurt is, als de nood het hoogst is!

Groetjes,

Koen en Maaike (belgië)

11-03-2012 - koen en maaike

Hey Mark,

Beter te laat dan nooit,

Voor iedereen die:
- de regel van drie nog niet kent,
- niet weet wat 'goud is koud' inhoudt,
- een hut maakt met de opening aan de wind,
- nog nooit een teek heeft gehad,
is dit zeker de moeite waard.

Tzt sturen we je de foto's van het kinderkamp aan de vuurboog.

Groeten,

Daan

11-11-2011 - Daan (vijf vrinden op survival)

Beste Mark,

Dank voor je geduldige uitleg om vuur te maken. Hoewel jij het met een handomdraai deed, was het voor ons best ploeteren. Succes en zegen bij je werk, waarbij je dicht bij de schepping & Schepper mag leven!

03-11-2011 - ja:ro

Het was lang zoeken naar iemand die me kon leren hoe je netjes van een intact dier tot een stuk eetbaar vlees komt: slachten. Het was een zekere nieuwsgierigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid als vleeseter om dat proces te kennen en ik ga de geleerde vaardigheden in de toekomst zeker toepassen; je gaf goede aanwijzingen en bruikbare tips.
"Slachten van vis, pluimvee en/of klein wild" is een absolute aanrader :)

19-10-2011 - Martin

Beste Mark, Carl en Rene,

Afgelopen weekend zal mij en mijn vrouw nog lang heugen! Wat een leuk en leerzaam weekend!
Veel gedaan, veel geleerd, veel nieuwe dingen gezien gehoord en geproefd... En het was nog maar het topje van de ijsberg. Als het aan mij ligt kom ik zeker terug voor een vervolgcursus bij je. Ik zal ook zeker vrienden en bekenden aanraden een weekend met je mee te gaan! Een fantastische locatie, leuk programma en goede leiding!
Ik laat het je nog weten of het lukt met de vuurboog maken.

Groeten van Remco en Judith

18-10-2011 - Remco Hoogendoorn

Beste Mark,

Hierbij wil ik je graag bedanken voor een onvergetelijke week die mij weer terug naar de natuur heeft gebracht. Naast alle dingen die wij hebben geleerd was het vooral ook buitengewoon gezellig. Voor herhaling vatbaar dus wat mij betreft ; tot binnenkort !

Groet, Gerard

18-10-2011 - Gerard

Ha Mark,
Ik heb een fantastische week met je gehad. Het is mooi hoe je in een dag of vijf ontdekt dat alles in de natuur precies 'is zoals het is' en dat je daar mee leert omgaan. Een week in de buitenlucht is goed voor een mens. Mijn hoofd is leeg en ik zit vol energie. Het was leerzaam en erg leuk! Ook met Gerard, Gerrit, Ke en Roelof was het gezellig. Ik heb genoten.
Nu mag jij bij mij het Taikodrummen komen leren :)
Veel plezier nog komend weekend.
Met een hartelijke groet, Erwin

14-10-2011 - Erwin Oudshoorn

Wat was het heftig maar leerzaam! Waar ik zo tegenop zag was de ijskoude rivier die we over moesten 's avonds om vervolgens met onze natte kleren in de hut van bladeren ons met vuur warm te houden de rest van de nacht. Uiteindelijk bleek dit mijn leukste ervaring te zijn van de survival training. We waren van de 5 personen met 3 Marken, 2 vrouwen en natuuurrlijk Constantijn/Cristopher/iNGRID ETC. Meteen een hele hechte groep die goed klikte met elkaar.
Enorm veel gelachen....nog steeds spierpijn in mijn buik. ' s avonds bij het kampvuur zitten was ook heerlijk. Erg genoten van de survival ondanks het regenachtige weer. Mark, heel erg bedankt! Het was top en ik ben weer wat ervaringen rijker :) groetjes Steph

13-10-2011 - stephanie aka PEPPIE

Wat een geweldig survivalweekeinde heb ik gehad! Nog steeds Apetrots dat het me gelukt is vuur te maken met de vuurboog, woehoe!! Het was heel leerzaam op een ontspannen manier en daardoor hebben we het ook zo onwijs leuk gehad en veel bereikt met z'n allen. Ik heb extreem gelachen, vooral om het zien van het verleggen van m'n zusje haar grenzen. Met kleren aan de rivier door en daarna slapen in een hut van bladeren als een van de allerleukste activiteit beschouwen hadden we Nooit gedacht!

Een ervaring die we nooit zullen vergeten!

10-10-2011 - Frances

Mark, een fantastisch programma waarin we heel veel gedaan en geleerd hebben. Ik heb enorm genoten van het buiten zijn.
Fikkie stoken is natuurlijk het allerleukst om te doen, maar ook de kennismaking met de bbq aboriginal style en de stoomoven vond ik geweldig. Het geeft zelfvertrouwen om te weten dat je kunt overleven in de natuur.

Thanks!
Kees

09-08-2011 - Kees Schippers

Hoi Mark en Carl
Ik heb erg genoten van de vier dagen in de Belgische Ardenne.
Vuur maken water filteren en nog veel meer. Als er wat was kon ik vrijwel altijd gelijk bij een van jullie mijn vraag kwijt. Ik heb samen met mijn vader, moeder en zus veel geleerd en vooral veel gedaan.

Ella ( 9 jaar )

07-08-2011 - Ella Schippers

Hoi Mark en Carl,
Wat een geweldig concept "Ouder en Kind Bushcraft". Een mooie balans tussen kennis maken met bushcraft, zelf doen en ervaren en ontspannen. De hele familie (manlief, ik en dochters 9 en 12 jaar) hebben genoten van deze vier dagen. Hoogtepunt voor mij was het maken van vuur. Wat vooral een kwestie blijkt te zijn van een gedegen voorbereiding en heel veel doorzettingsvermogen. Geweldig hoe jullie ons bleven aanmoedigen. We hebben zeker de smaak te pakken gekregen en komen graag nog een keer voor een vervolg.
groeten,
Esther Schippers

07-08-2011 - Esther Schippers

Hoi hoi!
Bedankt voor de leuke dagen!
Het "Ouder en Kind Bushcraft" is volgens mij een groot succes!
Ik vond het heel erg leuk en kom graag nog een keer.
Het voedsel zoeken was ook erg leuk om te doen en Mark kon heel leuk over de planten vertellen. Ook Carl kon heel goed uitleggen over verschillende dingen en ik heb meer geleerd dan ik dacht.
Heel erg bedankt en tot ziens!!
Liza (12 jaar)

07-08-2011 - Liza

Super super super week gehad in Zweden. Je bendenkt een programma voor kinderen met een stoornis op de autistische lijn en als dat op deze manier er uit komt dan heb je een maximale score.
Jou bijdrage om deze maximale score te kunnen halen was geweldig. HEt inleven , aanvoelen en meesturen zit ook jou in het bloed. In combinatie met bushcraft en survival en Zweden hebben wij een wereld programma af kunnen werken. Geweldig dat de divere populatie dieren van Zweden hun afdruk niet verder dan ongeveer 100 meter van de hut hebben achtergelaten. De wolven,zwijnen,reeen,emoe poten hebben diepe indruk gemaakt en geven het openluchtslapen toch een hele andere betekenis.

tot de volgende keer maar weer.......

06-08-2011 - rob de lugt

Beste Mark,

Het was een leuke, gezellige en leerzame bushcraft middag. Ik wil je nogmaals bedanken voor de moeite die je hebt genomen om 's avonds laat nog de groepen te bellen en de cursus te verzetten naar een drogere dag.

Bedankt,

Marco

18-07-2011 - Marco

Mark, topweekend gehad in de natuur. Max heeft uitgebreid uitleg gedaan aan zijn moeder over alles wat hij geleerd heeft. Moet wel zijn overgekomen dus jullie uitleg voor kinderen. Goed concept en ook leuk voor mij als 'papa'.
Groeten

27-06-2011 - jasper

Mark
Complimenten voor de wijze waarop je ons buscraft weekend hebt vormgegeven; helemaal naar wens. Je hebt een hoop praktische en theoretische kennis, was relaxed in de uitleg en daardoor juist enthousiasmerend. 't Was top!
Camiel

16-06-2011 - Camiel

Hi daar!

Super weekend gehad: gelachen met de groep en genoten van de natuur. Met Wendy eens dat we zo veel geleerd hebben dat ik aan de hand van het programma overzicht anderen vertel wat we gedaan hebben! Ga zo door! Zonnige groeten aan Lotte, Patrick, Annelies en een aai voor Rayo!
Sam

10-06-2011 - Samantha

Hej Mark, Patrick, Annelies en Lotte (en Rajo niet te vergeten natuurlijk),

Super bedankt voor het leerzame en gezellige weekend. We hebben zoveel gedaan en geleerd van jullie dat ik het niet eens allemaal kan na vertellen.

Helemaal top!

Groetjes,

Wendy

09-06-2011 - Wendy Rooze

Beste Mark ( XL) ,
We prijzen ons gelukkig dat we je gevonden hebben om onze tocht door Zweden te begeleiden. Afgelopen weekend hebben wij een geweldig proefweekend gedraait. Het eten van een sprinkhaan maakt wat in mensen los evenals de vegetatie waar je normaal gesproken achterloos voorbij loopt krijgt plots een andere betekenis.
Onze jongeren , allen anders getalenteerd op de lijn van autisme, is jou gelukkig ook niet vreemd. Vond de klik merkwaardig en je aanpak sluit volledig aan bij onze werkmethodiek. Je kan hierin ontzettend leuk en vooral nuttig mee veren. Als je nog tijd heb ......Je mag altijd wel een weekendje jongeren bij ons begeleiden ...LOL Niet als bushcraft master maar gewoon als een heuse mattie begeleider.
Als er een woord was wat dit weekend goed zou benoemen zou ik het zeker opschrijven .... nu moet ik schrijven Was een topgeweldig weekend ..... maar dat doet het weekend aan benaming te kort ...... super.

16-05-2011 - rob de lugt

Heeey Mark,

Ook ik heb genoten van de natuurbeleving van afgelopen week! Die forel kan ik ook maar niet uit mijn hoofd krijgen (gevangen door een Held!). Ook mij heb je enthousiast gemaakt voor een vervolg. Blijf zo doorgaan!

Met groene groet,
Rick

12-05-2011 - Rick

Beste Mark,

Bedankt voor een prachtige week in de Ardennen.
Op een respectvolle manier leven in- en van de natuur is niet vanzelfsprekend. Jij bent er in geslaagd om dit op een duidelijke en boeiende wijze over te brengen. Door je kennis en ervaring heb ik veel opgestoken. De cursus heeft mij bijzonder enthousiast gemaakt voor een vervolg.

Veel succes met je bedrijf.

Met hartelijke groet (ook aan de andere cursisten)
Klaas

12-05-2011 - Klaas

Hoi Mark,

Wat hebben Kjeldo en ik een geweldige bushcraft week gehad! Super een hoop lol (met rode oortjes) en hééééél veel geleerd. Het is ook helemaal Kjeldo z'n ding! Zoals het er nu naar uit ziet, zie je ons vast nog een keertje terug op een dag, weekend of week. Echt super!.

Groetjes Martha en Kjeldo
P.S. Kjeldo mist Rayo.

10-05-2011 - Martha Spruit

Mark,

Bedankt voor de prachtige week. Mijn zoon Mees en ik hebben veel geleerd, gelachen en vooral genoten. We hadden er nog wel een week aan willen plakken.

Gr wim

06-05-2011 - Wim

Hoi Mark,

Bedankt voor de goede basis BushCraft cursus die ik in het weekend van 22 t/m 24 April bij je gevolgd heb. Hij voldeed op alle manieren aan hetgeen ik van een basiscursus verwacht!

Ik probeer dit jaar nog eens langs te komen om mijn kennis verder te verdiepen, mocht het dit jaar niet lukken, dan zeker volgend jaar!

Grtz,

Jan.

03-05-2011 - Jan Huisman

Hoi Mark,

Mede dankzij jouw inbreng was het karakterweekend in Schotland met de 4e Musketier een erg mooie ervaring! Dank je wel daarvoor!
Ik kijk uit naar de foto's!

Groeten, Gert | team 61

03-05-2011 - Gert

Hoi Mark,

Bedankt voor het fantastische bushcraft weekend!! Ik heb er erg van genoten en veel geleerd!! Kortom een zeer goeie cursus! Ik ga kijken of ik mij dit jaar nog voor het vervolg opgeef, maar anders zeker volgend jaar!!

Groet,

Ron

26-04-2011 - Ron

Hoi Mark,

Leuk om je even gesproken te hebben tijdens de voorbereidingsochtend van de 4e Musketier.
Ik heb ook erg veel zin in Schotland. Je site ziet er erg goed uit!
Veel succes met je bedrijf en tot 14 april.

06-03-2011 - Jorrit

Beste Diderik,

Met alle respect voor jouw mening, maar toch wil ik even reageren op jouw berichtje.

Als je goed gelezen zou hebben, zou het je opgevallen zijn dat we de vallen en strikken die we plaatsen meteen weer opruimen wat inhoud dat er (tot op heden) geen dieren in gevangen worden.

Betreft het slachten:
Bij dit programma gaat het om het opdoen van kennis en om de essentie van survival weer te geven en/of te laten ervaren. Je zal op deze website geen enkele referentie vinden dat we dieren 'just for fun' doden.

Met groene groet,

Mark Burg

20-01-2011 - Mark Burg

Ik zou zeker mee gedaan hebben ware het niet dat ik sowieso al wat moeite heb met het doden van dieren just for fun. Toen ik dan ook nog las dat je "leuk konijntjes ging lachten" en je dmv het goed doen van proeven je eigen slachtvee kon winnen was ik al niet zo erg meer te porren voor deze club. Toen ik las dat je ook nog een cursus kunt doen in het zetten van strikken...toen draaide mijn maag om. Weten jullie hoeveel ellende een beest door maakt dat in een strik zit? Dat ze hun poten soms af bijten in blinde paniek als deze in een strik verklemt raakt? Beestjes uren lang laten vechten tegen een zekere maar zeer langzame dood? Ik spuug op dat soort "opleidingen" en op de mensen die dit voor hun plezier doen.

Zeker...als het moet, slacht ik ook alles, maar om dit voor de fun te doen en er dan ook nog een wedstrijd van te maken....dat gaat mij in ieder geval veel te ver. Ik haak af en zoek verder naar een wat 'diervriendelijkere' club mensen.

17-01-2011 - Diderik

Hallo Mark,

Interessante site en veel lovende woorden in het gastenboek, moet wel een succes worden.

Wanneer kom je naar Bulgarije?

26-12-2010 - Martin

Hoi Mark,

Bedankt voor dit leuke weekend, ik vond het een hele leuke ervaring.
Tof om op een andere manier met de natuur bezig te zijn en te leren hoe je kan "overleven" in de natuur, zo realiseerde ik me maar weer even hoe makkelijk ik het heb met een kachel in huis en winkels om de hoek.

De workshops vond Ik interessant heb veel nieuwe dingen van je geleerd.
Je hebt me geïnspireerd om met meer bewondering naar de natuur te kijken.
Het lijkt me dan ook heel leuk om een survival week te gaan doen.
En wat kan jij lekkere soep maken :-)

Ik wens je veel succes met je bedrijf en alles daarom heen.

Liefs Evelien

29-10-2010 - Evelien

Hey Mark,

Wat een gaaf karakterweekend in de Ardennen! Jij was een van de factoren die het zo leuk en boeiend maakte! Je bent een mooi mens en weet ontzettend veel over de natuur! Wat leuk om zo vuur te maken, nooit gedacht dat nog eens te doen. Ik wens je van harte Gods zegen toe bij alles wat je doet.

Frans van Heest

16-10-2010 - Frans van Heest

Hoi Mark,

Wat een weekend, zo samen met 100 mannen in de Ardennen. Super hoe jij leeft samen met de elementen uit de natuur. God is zo groot, dat die God in Zijn schepping over alles heeft nagedacht. En juist vind ik het zo mooi dat God jouw gebruikt om dit aan andere mensen te laten zien. Ik heb ervan genoten en ik weet zeker velen met mij.Ik hoop je in de snel nog eens te ontmoeten, en dan weer van je mag genieten.

Van Harte Gods Onmisbare Zegen toegebeden.
Jan van der Slik, Sommelsdijk.

06-10-2010 - Jan van der Slik.

Hoi Mark,

We vonden het enorm gaaf om met je op te trekken! Bedankt voor je wijze lessen. Je bent een toffe gast en vonden jou aanwezigheid op ons karakterweekend een super aanvulling :)
Hopelijk kunnen we in de toekomst nog eens wat meer met je optrekken.

Groeten & Godszegen! Theo en David uit Nijmegen

06-10-2010 - David & Theo

hoi Mark

nogmaals bedankt voor je uitleg en dat we dichter bij de natuur mochten komen die door onze koning is gemaakt zodat wij er mogen van genieten we gaan elkaar nog zien en spreken.

God bless you and your job

jan zorgdrager

06-10-2010 - jan zorgdrager

hallo Mark,

Dank voor je geweldige workshops tijdens ons karakterweekend van de 4e musketier.. Zoals je wellicht nog weet was voor ons de grootste uitdaging hoe we een firesteel horen te bedienen.. heeft ons dan ook heel wat moeite gekost een vuurtje te maken, maar als we beter op hadden gelet hoe jij het ons voordeed had dat veel sneller gekund.. Ik raad echt iedereen aan om een cursus bij jou te volgen, omdat het je niet alleen kennis van, maar ook passie voor de natuur oplevert.

met zegenende groet,
Egbert

05-10-2010 - Egbert Boxma

Hey Mark,

Heel erg bedankt voor je leerzame lessen uit de natuur. Ik had graag meer van je geleerd. Jammer genoeg dat de tijd dit niet toeliet. Je bent een super kerel. Heel veel succes en graag tot snel weer zien.

Succes met je bedrijf en activiteiten.
Gods zegen en Nabijheid

Met vriendelijke groet,
Fokko

05-10-2010 - Fokko Ponsen

Mark,
Na een zware en erg leerzame Survival week, kan ik zeggen dat het een erg mooie ervaring is geweest. Je hebt veel kennis van het eten uit de natuur (planten en paddestoelen), weet er ook een lekkere maaltijd van te maken.
Bedankt voor deze ervaring.

Jacques

26-09-2010 - Jacques

Mark

het was een goede en leerzame ervaring ik ben blij dat ik het gedaan heb
je bent een voorbeeld hoe het ook kan

koen dekker

25-09-2010 - koen dekker

Hey Mark,

Het was een erg leuke (en leerzame) survival!
Ik kan het zeker aanraden aan andere bedrijfjes die een bedrijfsuitje zoeken en maar niet weten wat ze willen doen.

Mvg,

Sebas

22-09-2010 - Sebas

Hey Mark!

De basiscursus bushcraft was super! We hebben enorm veel kennis opgedaan. Voor mensen die nog twijfelen.. dit is een absolute aanrader!!

Met vriendelijke groet,

Roel

15-09-2010 - Roel

ps. Mijn voeten staan weer op Nederlandse bodem, maar mijn hoofd heb ik daar laten liggen geloof ik...dus als je m vindt mark....

21-08-2010 - Caroline

Zweden was al mooi en dan denk je zo intussen de mooiste verwonderingen in je leven wel te hebben gehad. Nou niet dus! Noorwegen is ADEMBENEMEND mooi!!! Iedere dag was er wel weer iets moois te zien en alles was steeds toch weer anders. We hebben ongelofelijk veel mazzel gehad met het weer, de regen kwam steeds als de tent net stond en was weer weg op de mooiste momenten. De zon hebben we veel gezien en het wisselvallige weer maakt het uiteindelijk alleen nog maar mooier. De wolkenpartijen, regenbogen, donkere en lichte luchten horen erbij in deze omgeving en maken het juist fantastisch! Het echte buitenlevengevoel krijg je hier; de ruige natuur, het drinken van het stromende water, het houthakken in de hutten, buiten tanden poetsen, overal vuur maken waar je wilt (ook in de tipitent :)), weinig mensen, eten in de buitenlucht, oppassen dat je niet op een muskusos gaat staan (zou ik niet doen ;)), aan watervallen niet tekort, klimmen en klauteren als een kind, Heidimomenten te over, tja wat zal ik nog meer zeggen...Volgend jaar weer naar Noorwegen en dan neem ik m'n hengel mee!!

Mark bedankt voor deze fantastische reis weer! groets Caroline

21-08-2010 - Caroline

Hey Mark,

Inmiddels alweer bijna een week terug uit Noorwegen en nog steeds aan het nagenieten! Het was echt een topvakantie!

Dankjewel!

groetjes Chantal

12-08-2010 - Chantal

Dag Mark,

Het was een intensieve, leuke en erg leerzame bushcraftweek.
En dit alles onder jouw aangename leiding.

tot binnenkort,

benjamin

29-07-2010 - Benjamin

Beste Mark,

Na wat gesnuffel in jou gastenboek, voel ik er steeds meer voor onder jou leiding zo'n sportieve uitdaging aan te gaan. Gezien de reacties lijkt het me heel leerzaam en zeker ook gezellig.

Ik laat nog van mij horen.
Netty

13-07-2010 - Netty

Beste Geerd,

Het spijt me je te moeten meedelen dat ik mijn inspiratie niet van jouw site heb gehaald.

Wat betreft de termen bushcraft en trekking, zul je het met mij eens zijn, dat er hier geen sprake is van misbruik van een gepatenteerde bedrijfsnaam.

Ik had het overigens meer professioneel gevonden als je jouw kritiek per email aan mij kenbaar had gemaakt i.p.v. via mijn gastenboek.

Met sportieve groet,

Mark Burg

04-07-2010 - Mark Burg

Hallo beste Mark,

Je hebt een mooie site, alleen je naam met de toevoegingen bushcraft & trekking vindt ik minder, lijkt behoorlijk veel op mijn site davaj northern bushcraft & trekking, wellicht ben je er door geinspireerd geraakt, maar het zou je sieren als je het zou veranderen.

met vriendelijke groet,

geerd de koning

03-07-2010 - geerd de koning

Hey Mark,

De basiscursus was super.
Veel geleerd en gedaan in een korte tijd, daarnaast was het ook heel gezellig.
Dank,

Jip

18-06-2010 - Jip

Survival Ardennen 03-06-'10 / 07-06'-10

Hoi Mark,

Ik wil even laten weten dat ik het een super weekend vond.
Het was zwaar, uitdagend en leerzaam, kortom precies wat je van een
echte survival kunt verwachten.
Bedankt voor alles en tot in Zweden.

Groet, Patrick.


14-06-2010 - Patrick

Survivalweekend Ardennen 03-06-2010 / 07-06-2010

Hoi Mark ,

het was werkelijk geweldig om mee te maken...
in het begin leek het wel erg gemakkelijk te worden (ben een beetje ongeduldig persoon) maar dat was met de theoriedag...
voor de rest bleek het toch wel zwaar te zijn en had zelf ook niet gedacht dat ik het best wel moeilijk zou hebben op de derde dag... best wel weinig energie door beetje weinig slaap en eten maar het was een leuk en vol prgramma wat je in elkaar hebt weten te zetten. Uit dit survivalweekend heb ik toch ook wel geleerd dat kennis heel erg belangrijk is. Wat ik erg goed vond aan je , was dat je ons door liet gaan terwijl je zag dat we het moeilijk hadden en onze grenzen hebt weten te verleggen.
Samen met eetbare planten , een zelfgeslachte kip , en een forel kun je het toch best een tijdje volhouden ( niet te vergeten water ) . Ook hadden we een hele leuke groep wat de sfeer ook ten goede kwam.

Ontzettend leuk programma en zie je in Zuid - Zweden voor de survivalweek !!!!

P.S Was ook leuk om lid van de 1ste groep te zijn en zou zeggen : Ga zo door !!
groetjes alex

09-06-2010 - alex

Hoi Mark,

Het was weer een gezellig weekend. Volgend jaar weer?
Nou, wie weet tot ziens.

Groetjes Sabine

24-05-2010 - Sabine Pas

Hey Mark!

We willen je en de lezers van deze site graag vertellen dat we ons erg hebben vermaakt het bushcraft weekend voeding voorjaar onder jouw leiderschap. Het was erg gezellig, leerzaam en zelfs smakelijk. Ook de knapperige pissebed en de wormen zijn zonder vervelende consequenties binnen gehouden. Het heerlijke weer heeft natuurlijk ook een handje geholpen.

Succes met je bedrijf en wie weet tot snel. En we eten er natuurlijk een pinksterbloemetje op (of 2..... of een bosje :)

Groeten,
Else, Bram en Dave de vleermuis

Ps: Als we de Oscar hebben opgehaald zullen we hem naar je toesturen, vooral de scene waarin je acteerde dat je zonnebril nog heel was, deed ons menig topfilm vergeten.
Dat was het, de groeten!

13-05-2010 - Else, Bram & Dave de vleermuis

Hoi Mark, De basis bushcraft van afgelopen weekend was voor mij een zeer leerzame ervaring. Het was echt top met een goede leermeester en een gezellige groep van geinteresseerde mensen. Nu ik er van geproefd heb ga ik er zeker mee door en je hoort me snel weer voor een vervolg. En voor de liefhebbers uit de ploeg van 16 tot 18 april heb ik mijn foto`s online gezet.
Zie deze link : www.mad-bikes.nl/bushcraftbasis . Grts Perry

21-04-2010 - Perry

Hallo Mark,

Heb genoten van Schotland, een levenservaring! Het programma was echt goed in elkaar gezet. Goede begeleiding en grens verleggende (veilige) uitdagingen. Bedankt voor jouw deel hierin! Het is bijzonder om te ervaren hoe je soms vervreemd kan zijn van de schepping, de stilte en de rust. Hoop dat je nog lang met de Musketiers samen zal werken..

Groeten, Martijn

21-04-2010 - Martijn

Hey Mark,
Super bedankt voor jouw aanwezigheid in Schotland. Je hebt ons het mooie van de natuur laten zien en voorgedaan hoe je met weinig middelen veel kunt doen, ik heb er veel van geleerd. Respect hoe jij met de schepping omgaat.
Het voelde goed dat je er was.
One for all and all for One! Blessings,
Gerhard

17-04-2010 - Gerhard

He Mark,

Ik ben helemaal niet zo'n outdoor man, maar ik heb groot respect voor jou op de manier waarop je ons hebt (be) geleidt in Schotland. Genoten van je uitleg, maar ook van je aanwezigheid en persoonlijkheid. Je leeft dicht bij de natuur, dicht bij de Schepping van Onze Koning. Ik wens je heel veel goeds toe in je werk en de uitdagingen die je steeds weer aangaat. Bedankt, ook voo rhet mmoie stuk tekst wat je op deze website hebt geplaatst. Mede dankzij jou hebben velen de Koning ontmoet.

14-04-2010 - Marten

Mark,

De eerste dagen dacht ik bij mezelf: 'Wat doe ik hier????'. Nu ben ik thuis en mis ik het echt. Wil je bedanken voor je uitleg en voor de dingen die we gedaan hebben. Dankzij jullie is het een geweldige toer geweest. Was zwaar, maar heeft ons allemaal aangeraakt, zowel fysiek als geestelijk.

God's Zegen!!!!!

Wouter

14-04-2010 - Wouter

Mark,

Onwijs bedankt voor je begeleiding tijdens de geweldige tijd en natuur in Schotland. Het was schitterend om je in je element te zien.

Gods Zegen

Arthur
P.S. graag de volgende keer iets minder zwaar :-)

13-04-2010 - Arthur

Mark,

Het waren 4 geweldige (zware)dagen in Schotland. Dank voor de goede instructies en dat je ons de schitterende omgeving van de Highlands heb laten zien. Het heeft mij echt aangeraakt.

gr. john

13-04-2010 - john

Ik heb bijzonder genoten van je kompas & kaart (prive) training in het mooie Rockanje, je rust en heldere uitleg maakte dat ik alles goed in mij op heb kunnen nemen en goed voorbereid de 'bush' in kan.

Zeker tot ziens,
Saskia Emmerink

03-04-2010 - Saskia Emmerink

Hoe te schrijven over de adembenemende witte wereld waar ik was. Eigenlijk is het niet te beschrijven. Een belevenis in je geheugen gegrift, waar woorden toch echt tekort schieten. Ik kan niet anders dan zeggen dat je dit echt zelf moet ervaren om te begrijpen!

Een paar steekwoorden:
- meer herten dan mensen
- slapen in een iglo
- mooie luchten
- mooie kleuren
- tot mijn knieën in de sneeuw
- ijsvissen
- sneeuwschoenen maken
- veel geluksmomenten
- frisse buitenlucht
- vuur
- dus......

Fantastisch!!!!!!!!!

Mark bedankt! Caroline

31-03-2010 - Caroline

Ey Mark,

Bedankt voor de super leerzame bushcraft-week in Zweden ik heb er echt van genoten.

Cool om het een keer te hebben meegemaakt.


Groeten,

Kenny

28-03-2010 - Kenny

Mark,

Bedankt voor je leerzame workshop tijdens het Bushcraft weekeinde in Austerlitz.

Groet,
David

02-02-2010 - David

He Mark,

Nogmaals bedankt voor je vrienden-weekend in de Ardennen. Zeker een plek om nog verder te verkennen en de seizoenen te proeven.

Aan Thomas' lovende woorden kan ik weinig toevoegen. Heel juist omschreven!

Tot binnenkort weer, in de outback,

Carl

07-12-2009 - Carl

Hi Mark!

Three days after finishing the very interesting and good trekking-, bivouac- and survival-training with you I am still thinking about all the useful techniques you have shown me.

You are not only an experienced and good outdoor instructor who knows to exercise somebody in a fair, friendly and tough way as well but also you are a nice and uncomplicated guy!

Long time I will remember this very interesting and amazing training in the field with you as my personal outdoor instructor. With almost zero experience in bivouac and survival I have started this training and now I have a lot of very useful knowledge about these topics!

I highly recommend your personal outdoor training!

See you later!

Thomas

02-09-2009 - Thomas

Hallo Mark,

Ik wil je namens de kinderen en mijn collega's van basisschool De Zevensprong hartelijk bedanken voor de enorm leuke dag in Loon op Zand.

Je eigen zonnewijzer maken, bladeren determineren ( wat nog best lastig is), tenten bouwen in de bossen, vogels kijken, vuur maken en natuurlijk broodjes bakken. Het was bijzonder leuk, iets dat de kinderen en wij niet gauw zullen vergeten.

Tot volgend jaar!

19-08-2009 - Hilde Venema

heey Mark!
Het was een super leuke vakantie en wat is Zweden een mooi land zeg! Wilde eigelijk helemaal niet weg!
Het was erg gezellig en de activiteiten waren top!
Fijne tijd nog daar, geniet ervan!
gr. Jessica

28-07-2008 - Jessica

He Mark,

Hier een berichtje van tim, van de multie actieve groep in Venjan van afgelopen week. (18-27 juli).
Zoals je ziet zijn we weer veilig thuis aangekomen, de busreis viel erg mee, geen vertragingen of zo.

Ik wil je hierbij, en het hele team natuurlijk, nogmaals bedanken voor een fantastische week, met super leuke activiteiten en heerlijk eten. Ik heb het er enorm naar mijn zin gehad en ben weer vele ervaringen rijker, echt gaaf.

Wie weet tot ziens op een van jou Veluwe cursussen of op een andere plek in de natuur! De site ziet er mooi en overzichtelijk uit!

Groeten vanuit Den Haag,

Tim Verhaaf27-07-2008 - Tim Verhaaf

Wij, elf dames van middelbare leeftijd, hebben met Mark een mountainbiketocht in de Ardennen gedaan en een prachtige wandeling gemaakt in het gebied Valle du Ninglingspo. Omhoogklimmend langs het water in een prachtig gebied denk je aan niets meer dan hoe zet ik mijn voeten neer en geniet je van de prachtige natuur. Wij waren de eerste groep vanhet jaar en Mark moet even gedacht hebben, wat moet ik met deze melige dames die vooral bij het begin van het mountainbiken de slappe lach hadden. Mark heeft het opgepakt en we hebben van hem genoten. Dank je Mark. Als we volgend jaar weer gaan hoor je zeker van ons.
De dames van Bo Temps in het weekend in april.

14-07-2008 - Lisa Oudolf