Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Namibië bosjesmannen

De San Bosjesmannen leven al meer dan 20.000 jaar in de Kalahari, een land zonder permanent water. De San Bosjesmannen geven hun overlevingstechnieken van generatie op generatie door, en nu heeft Wildernisschool Outback het ultieme avontuur ontworpen: een ongeëvenaarde kans om samen met de Bosjesmannen tijd door te brengen; verken de Afrikaanse bush met spoorzoekers, neem deel aan een traditionele jacht, leer traditionele overlevingstechnieken en neem deel aan spirituele tradities en rituelen rond het kampvuur.

Volg de paden van de San Bosjesmannen in Namibië. Combineer een culturele expeditie met de flora en wildlife van Namibië, verbreedt je horizon en leer traditionele bushcraft en overlevingsvaardigheden. Wildernisschool Outback zal u de praktische routines en bushcraft aanleren om u comfortabel en op uw gemak te voelen in deze extreme omgeving vol wildlife. De expeditie is voor iedereen met interesse in bushcraft, wildlife, natuur en cultuur. Ervaring in bushcraft en survival is voor deze expeditie niet nodig. Het is een actieve reis waarbij we over ruig terrein rijden, aangevuld met korte wandelingen. Hiervoor is een redelijke condities wel gewenst. De expeditie is zeker geen luxe safarireis, we volgen een van de laatste jager-verzamelaar volken op afgelegen locaties waar u zult helpen met de taken die nodig zijn om op zo’n plek te leven en te verblijven. Als deelnemer van een groep van ongeveer 6 personen breng je twee weken door in verschillende gebieden van Namibië. Je verblijft dagelijks in de bush en je verbreedt je kennis over Afrikaanse cultuur, bushcraft, survivalskills en de unieke flora en fauna van de regio. Dit alles onder begeleiding van meerdere ervaren gidsen en instructeurs. Tijdens je tijd in de wildernis van Namibië grijpen we terug naar onze roots, maar zeker ook terug naar jezelf.

Overige informatie
Locatie oa de Kalahari en Spitzkoppe, Namibië
Data
28‑03 t/m 11‑04‑2024 aanmelden
Kosten € 2.769,- per persoon
Deelnemers min 4 - max 10
Inclusief

vervoer op locatie met terreinwagens, overnachtingen in een (dak)tent, maaltijden, drankjes, gebruik van koelkast, diverse kampeeruitrusting en brandhout

Exclusief

vervoer NL, vliegticket (kosten op dit moment van schrijven bij Lufthansa € 700,00 retour), eten en drinken buiten het programma om en verzekeringen

Vluchtinfo

in overleg

ontvangst op vliegveld Windhoek, Namibië

Meer info

Fred Hoogerwerf

T: 06-83240613

E: fred@volunteer-and-travel.org

* prijzen zijn indicatief vanwege de constante veranderende wisselkoersen (NAD_EURO) kunnen de prijzen variëren. Prijsindicatie van wisselkoers d.d. 01-02-2023.


Programmainhoud

De expeditie wordt geleid door Luca Massalini van Bush Culture Experience en wordt dagelijks begeleid door vader en zoon Fred en Joël Hoogerwerf. Naast hun passie voor wildernisreizen, wildlife, inheemse culturen en vaardigheden, zijn vader en zoon beiden werkzaam in de waterbouw. Fred is een gediplomeerd wildernisgids en is in het bezit van een in Zuid Afrika uitgegeven survival certificaat, daarnaast is hij gespecialiseerd in bushcraft en survival in onder andere de Afrikaanse bush. Joël is in Afrika opgeleid als field guide (veld gids), een erkend diploma uitgeven door FGASA in Zuid-Afrika. Joël is gespecialiseerd in de flora en fauna en omgang met wilde dieren van Zuidelijk Afrika. Wij zijn een duurzame organisatie en willen ervoor zorgen dat toerisme een positieve invloed heeft op onze bestemmingen. Met deelname aan deze expeditie ondersteun je de organisatie “Bush Culture Experience”. Bush Culture zet zich in om de traditionele cultuur, tradities en vaardigheden van de San (Bosjesmannen) te behouden en deze door te geven aan nieuwe generaties. Bush Culture Experience brengt veel tijd met de San bevolking door en organiseert met een team van experts, lokale gidsen, trainers en bushcraft instructeurs al meer dan 13 jaar avontuurlijke reizen en bushcraft cursussen in Namibië.


Reisbeschrijving
De 1 ste dagen staan in het teken van kennismaken met het gebied, flora en fauna, en het klimaat van Namibië en leren we over bushcraft en cultuur in de prachtige Erongo gebergte. Vervolgens bezoeken we Etosha National Park voor de eerste ontmoetingen met de vele soorten wilde dieren die in Namibië leven.

In de 2 e week maken we kennis met de Bosjesmannen waar we worden meegenomen in hun traditionele manier van leven in de ruige Kalahari-woestijn. Na een bezoek aan het Waterbarg Plateau Park sluiten we de expeditie af in Windhoek. Bij aankomst in Namibië verblijven we de 1ste nacht in Windhoek. Hier kunnen we de laatste voorbereidingen treffen, voordat we de bush intrekken. Vanuit Windhoek vertrekken we de volgende dag het noordwesten naar het Erongo-gebergte, waar we in het wild kamperen in een van de mooiste gebieden van Namibië: de eerste kilometers gaan over asfalt, maar al snel rijden we over de beroemde Namibische grindwegen die genoemd werden in de veiligheidsbriefing. Tijdens de rit blijven we met elkaar in radiocontact. Als we geluk hebben,
krijgen we de eerste dieren al te zien, waarschijnlijk vooral antilopen. We komen in het begin van de middag aan in het land van Omandumba Farm. Hier slaan we ons kamp op en overnachten we met onze kampeeruitrusting. Na het eten kunnen we rond het vuur genieten van de indrukken van deze dag en de prachtige sterrenhemel.

Dag 3
Na een vroeg ontbijt houden we de Safety Instruction Briefing met daarbij een algemene introductie van het programma van de expeditie. Vervolgens maken we een eerste wandeling in het gebied, waarbij we leren over sporen en gedrag van wilde dieren. We zullen proberen enkele van de interessante en oude rotstekeningen te vinden die de Bosjesmannen (San People) vele jaren geleden in dit gebied hebben achtergelaten. Hierdoor krijgen we een eerste kennismaking met hun spirituele wereld en culturele bestaan: dit zal het begrip en de diepe betrokkenheid met de echte Bosjesmannen vergemakkelijken, wanneer we ze de komende dagen in de Kalahari zullen ontmoeten.

Dag 4
Na het opbreken van het kamp rijden we naar het noorden om een van de mooiste pareltjes van Namibië te bereiken: Etosha National Park! We gaan het park in de voormiddag binnen via de Anderson Gate voor de eerste ontmoetingen met de vele soorten wilde dieren die het park bevolken! Dit zal ons helpen de sporen te begrijpen van de sporen die we hebben bestudeerd en ons alvast een beetje voorbereiden op wat de Bosjesmannen ons de komende dagen in hun land zullen laten zien. We kamperen in het park op camping Okaukuejo met één van de mooiste waterholes van heel Afrika.

Dag 5
Vandaag verlaten we het Okaukuejo-gebied voor nog een dag gamedrive! De aard en het begrip van het gedrag van dieren is een ander hoogtepunt van onze expeditie, en hier hebben we de mogelijkheid om zelfs bedreigde dieren zoals neushoorns, leeuwen, olifanten e.d. te spotten.... Tijdens onze tocht rijden we door het hele park richting het oosten om uiteindelijk het Namutomi-gebied te bereiken. Dit ligt vlak bij de oostelijke poort genaamd de “Von Lindquist Gate”. We kamperen in het park bij Namutoni camping.

Dag 6
Vandaag staan we heel vroeg op (we hebben veel kilometers te rijden) en na het ontbijt en het opbreken van het kamp verlaten we het Etosha National Park. We rijden naar het oosten, richting het Bosjesmannenland en de Kalahari-woestijn. Onderweg, in Grootfontein, halen we de voorraden op voor de komende dagen. We rijden door Tsumkwe en bereiken het Historic Living Hunting Museum of the Bushmen (//Xa/Oba Village) waar we in de bush
zullen kamperen. Hier hebben we de eerste ontmoetingen met Bosjesmannen en samen met hen plannen we de activiteiten voor de komende dagen. Vanaf morgen gaat de Bushcraft en het culturele deel van de expeditie van start.

Dag 7
We brengen de hele dag door met Bosjesmannen terwijl ze hun oude cultuur en vaardigheden laten zien, zoals het maken van bogen, pijlen, strikken, sieraden, dansen, zingen, trancedansen, evenals een bushwandeling om bushfood en traditionele medicijnen te tonen. Dit zal een hele dag vol bushcraft-activiteiten zijn, zodat iedereen zijn/haar eigen strik, boog, pijlen,... kan maken en een diep inzicht krijgt in deze ongelooflijke manier van overleven in het wild.

Dag 8
Vandaag bezoeken we het nabijgelegen Kaudom National Park, één van de laatste echte paradijzen van Afrika. Het park is niet omheind en we moeten oppassen voor de wilde dieren, vooral olifanten. De diepe, zanderige tracks die we daar zullen vinden, zullen opnieuw de vaardigheden van onze 4x4-rijders op de proef stellen. Misschien wil er zelfs wel één Bushman Hunter mee... Als we terugkeren naar het dorp van de Bosjesmannen, stoppen we bij de oude Giant Baobab boom waar de Dorsland Trekkers aan het einde van de 18e eeuw kampeerden.

Dag 9
Vandaag gaan we met de Bosjesmannen wandelen in de bush waarbij de jagers ons hun oude traditionele vaardigheden kunnen leren, zoals het vinden en gebruiken van voedsel in de bossen (planten en kleine dieren).  Samen passen we de jachtvaardigheden toe zoals speuren, strikken, volgen e.d. Bosjesmannen zullen proberen een wrattenzwijn, koedoe, springhaas, stekelvarken, e.d. te vangen om deze vervolgens te bereiden op hun traditionele
manier. Houdt u er rekening mee dat alleen Bosjesmannen zijn toegestaan om te jagen in dit gebied. Rond het kampvuur luisteren we naar de verhalen van de Bosjesmannen.

Dag 10
Vandaag nemen we afscheid van onze vrienden bij de Bosjesmannen en nadat we het kamp hebben opgebroken, rijden we richting Windhoek. We zullen kamperen op een mooie camping in Grootfontein Area.

Dag 11
Na het ontbijt en het opbreken van het kamp rijden we naar Grootfontein en dan vervolgen we onze weg richting het zuidoosten over onverharde weggetjes door Hererloland. We bereiken het Waterberg Plateau Park, een plateau dat tot het einde van 1800 bijna verborgen bleef en rijk is aan wilde dieren. Hier zullen we dicht bij het park kamperen. In de middag gaan we met de lokale rangers naar het plateau zelf in de hoop neushoorns, waterbuffels en misschien zelfs de bijzondere sabelantiloop te spotten.

Dag 12
Vandaag vertrekken we vanuit de wildernis terug naar Windhoek, waar we in het begin van de middag aankomen. Hier kunnen we dan, als dit nog noodzakelijk is, de PCR-test laten afnemen voor de terugvlucht. De resultaten van de zgn. EXPRESS-test (resultaten na 4-5 uur) krijgen we dan vóór 16.00 uur direct bij onze accommodatie in Windhoek. We verblijven in een pension/hotel voor onze laatste nacht in Namibië. Ter afsluiting hebben we een diner
(inbegrepen) in een restaurant in de hoofdstad, waar we kunnen terugblikken op alles wat we samen hebben beleefd.

Dag 13
Na het ontbijt, afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht naar Europa, brengen we voordat we de huurauto’s inleveren een kort bezoek aan Windhoek en kunnen we lunchen in een van de verschillende bars en restaurants van de hoofdstad. (lunch niet inbegrepen). Ongeveer 3,5 uur voor de vlucht leveren we de auto’s in en nemen we afscheid van Luca. Het autoverhuurbedrijf verzorgt de transfer naar de internationale luchthaven (bereken 1 uur rijden naar de luchthaven en 2 uur voor het inchecken voor het vertrek van de vlucht). Hier nemen we afscheid van elkaar.