Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Diersporen

Je hebt ongetwijfeld weleens een dierspoor gezien. De prenten en uitwerpselen van het grote wild springen vaak als eerst in het oog, maar er is natuurlijk meer. Wij nemen je mee naar een plek op de Veluwe waar vele dieren en dus ook diersporen zijn. Je zult veel leren over dit fascinerende onderwerp. 

Bij Kootwijk gaan we op en rond het Kootwijkerzand struinen. De zandvlakte is perfect voor afdrukken en dat levert ons goed studiemateriaal op. Hier leer je onderscheid te maken tussen de prenten van een edelhert, ree en wild zwijn. Hopelijk zien we ook vos en een paar marterachtigen zoals boommarter en das. Wij geven inzicht in de verschillende wandelgangen die er zijn zoals stap, draf, galop en sprongengalop waarbij mijn hond Rayo ons met veel vreugde zal helpen. Andere diersporen die we gaan vinden zijn oa wissels, uitwerpselen, veren, haren, krabsporen, vraatsporen, een zoelplaats, schuurbomen, holen, legers en een ketel dat afkomstig is van een groot scala aan diersoorten. Ook hoop ik dat we prooiresten vinden en een (deel van een) gewei zou helemaal fantastisch zijn. Laat je verrassen op deze dag en ontdek hoeveel sporen er in een relatief klein stuk natuur te vinden zijn.

Overige informatie
Locatie Kootwijk (GE), NL
Data
23‑11‑2024 aanmelden
Tijd van 8.30 t/m ±16.00 uur
Kosten € 85,- per persoon
Deelnemers* min 8 - max 16
Exclusief eten, drinken en verzekeringen
Verslag 28-10-2013
Blog geschreven voor Op Pad Outdoor Magazine

* individueel inschrijven is mogelijk, maar de cursus zal pas doorgaan wanneer minimaal 8 personen zich hebben aangemeld


Cursusinhoud


Een greep uit ons gastenboek

22-11-2017 | Samen met mijn volwassen zoon heb ik zaterdag 18-11-2017 de cursus diersporen bij Mark gedaan. Het was een hele bijzondere dag. Er was zowel aandacht voor de houding van de mens in de natuur...hoe neem je waar? Gebruik je al je zintuigen? Als voor daadwerkelijk onderzoek met paaltjes en meetlat. Verder een schat aan informatie. Inspirerend en bevlogen gebracht door de cursusleider. Ik heb me geen moment verveeld en ik zal in de toekomst met hele andere zintuigen dan alleen mijn ogen door een bos lopen. Het bos leren lezen is iets dat verdere oefening en verdieping vraagt, maar dit was een hele goede aanzet tot verdere studie en verdieping! Dank je wel. Groetjes, Malissa.

30-10-2016 | Leuke dag gehad met mark tijdens de diersporencursus. Veel info en praktische voorbeelden, waarbij het geleerde meteen toegepast wordt! Lekker struinen en je inleven in het wild en de natuur. Bedankt voor de geweldige dag! Bas Custers.

03-11-2014 | Op 01-11-2014 dagje Diersporen gedaan, verrassend hoe snel het bos voorgoed veranderd is voor mij. Voortaan wordt een bezoek aan het bos een verhaal. Bedankt en tot ziens op een volgende cursus. Groeten Peter