Over leven in de wildernis
Wilde voeding heeft voor mij behalve charme ook grote meerwaarde. Met deze kennis hoef ik geen groentes van thuis mee te nemen, maar kan ik dit gewoon uit de vrije natuur verzamelen wat ook wel wildplukken wordt genoemd. Vele planten zijn eetbaar en diverse plantendelen daarvan kun je op vele uiteenlopende manieren in de keuken toepassen. Zodoende kan je maaltijden samenstellen die niet alleen voedzaam en gezond zijn, maar ook nog eens (deels) gratis. En dit geldt overigens niet alleen voor voedsel, maar ook voor thee of surrogaatkoffie die je kunt maken. Dit traject is er één om je vingers bij af te likken.
Op enkele tientallen meters van de Oosterschelde in Burgh-Haamstede is onze bivak waar we één dag en twee nachten verblijven. De eerste ochtend en begin middag laten we zien wat je uit dit kustgebied kunt eten. De zeewieren en -vruchten verdienen dan de meeste aandacht. Die avond hebben we een tapasavond waarbij de opdracht is dat in iedere tapas minimaal één wilde plant, zeewier of zeevrucht zit verwerkt. Thuis kan je het één en ander al hebben voorbereidt en hier op locatie de laatste hand eraan leggen. Je hebt de mogelijkheid om in de middag nog aanvullend voedsel direct uit de natuur te verzamelen om jouw gerecht compleet te maken. De ervaring is dat er zeer culinaire hoogstandjes aanwezig zullen zijn. Dus doe je best, want de lat wordt door de meesten zeer hoog gelegd. Dag twee rijden we naar Oostvoorne waar we tijdens een wandeling nog meer eetbare planten laten zien en proeven. De kennis die je hier opdoet zal je vervolgens plantenstudie is een onderwerp die voor het examen wellicht de meeste studie-uren van je vergt. Sommigen besluiten voorafgaand of tijdens deze jaaropleiding één of meerdere eetbare planten cursussen te volgen om dit onderwerp goed in het geheugen te krijgen. Daarnaast besteden we aandacht aan het onderwerp drinkwater, want tijdens het volgende traject dien je je drinkwater direct uit de wildernis te halen. Onderschat het belang van water niet. Logisch zou je denken, maar toch is statisch vastgesteld dat meer mensen uitgedroogd zijn dan goed gehydrateerd. Verwaarloos jezelf dus niet, want 1% vochttekort leidt oa tot concentratieverlies. Iets wat je absoluut niet wilt tijdens een onderneming in de outdoors.
Opleidingsinhoud
Recept
Om je alvast lekker te maken voor dit traject deel ik hier alvast een recept. Dit is er één die ik heel graag maak omdat er zoveel mogelijkheden mee zijn. Poké bowl is tegenwoordig een heel populair gerecht van fijngesneden vis met diverse groenten. En een gerecht die je heel makkelijk in de outdoors kunt maken, want je hebt alleen het basisingrediënt rijst en daarnaast dus kennis nodig van wat je uit de natuur kunt eten. Laatst heb ik de onderstaande ingrediënten in de poké bowl toegevoegd.
Naast zilvervliesrijst had ik ook nog sojasaus hieraan toegevoegd. Ofwel; met een beetje rijst en sojasaus kan je aan de kust een superheerlijk en -gezond gerecht maken. Tijdens een trektocht kost dit alleen extra tijd, maar de charme om je eigen voedsel in de wildernis te verzamelen is een zeer rijke ervaring en geeft een zeer voldaan gevoel. Een foto van dit uitgeschreven gerecht kan je in de onderstaande foto's terugvinden. Het is het gerecht in de grote glazen schaal.
Literatuur
Als determineergids of naslagwerk zijn deze boeken aan te raden:
Voor informatie over eetbare planten kan ik met volle overtuiging 200 eetbare wilde planten aanraden van Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann en Roland Spiegelberger. Dit boek is een afgeleide van het Duitstalige boek Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen van dezelfde auteurs die maar liefst 2000 planten behandeld.