Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Flora en voeding

Wat groeit en bloeit er nu allemaal om ons heen? Wat kan je ermee? Inmiddels heb je al kennis gemaakt met diverse planten en bomen, maar dit weekend duiken we er dieper en langer in. We gaan daarbij voornamelijk in op de eetbare delen, maar schuwen niet om giftige en soms medicinale planten te behandelen. Het onderwerp voeding betrekken we hier natuurlijk bij. Niet alleen de voedingselementen diepen we uit, maar ook van de samenstelling van maaltijden tijdens tochten tot aan diverse bereidingswijzen. Om optimaal te kunnen functioneren dient je voeding evenwichtig zijn. Dit is geen hogere wiskunde, maar wel noodzakelijk om te weten wat je nodig hebt en bewust te worden van wat voeding met je doet.

Voeding uit de natuur heeft voor mij behalve charme ook grote meerwaarde. Met deze kennis hoef ik geen groentes van thuis mee te nemen, maar kan ik deze gewoon uit de vrije natuur verzamelen. Delen van planten die eetbaar zijn kun je op een bepaalde manier integreren bij een maaltijd terwijl sommigen weer geschikt zijn voor een heerlijke thee of koffie. Zodoende kan je een maaltijd samenstellen die niet alleen voedzaam en gezond is, maar ook nog eens (deels) gratis. De eerste dag verblijven we in Burgh-Haamstede waar je de mogelijkheid hebt om aanvullend voedsel te verzamelen voor ons diner. We hebben deze avond namelijk een tapasavond. Velen zullen thuis al iets hebben bereidt, maar wellicht mis je nog een ingrediënt om je tapas compleet te maken. Dag twee rijden we naar Oostvoorne/Rockanje waar we een volle dag eetbare planten gaan behandelen. De plantenstudie is een onderwerp die voor het examen wellicht de meeste studie-uren van je vergt. Sommigen besluiten voorafgaand of tijdens deze jaaropleiding één of meerdere eetbare planten cursussen te volgen om de leerstof goed in het geheugen te krijgen. Na dit traject zullen we in Duitsland, Frankrijk en Schotland/Zweden verder gaan met het integreren van natuurlijk voedsel bij onze maaltijden.

Opleidingsinhoud

Literatuur

Als determineergids of naslagwerk zijn deze boeken aan te raden:

Voor informatie over eetbare planten kan ik met volle overtuiging 200 eetbare wilde planten aanraden van Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann en Roland Spiegelberger. Dit boek is een afgeleide van het Duitstalige boek Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen van dezelfde auteurs die maar liefst 2000 planten behandeld.