Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Wilde voeding

De natuur voedt ons. En natuurlijk voedsel staat volop om ons heen. Je stapt ergens naar buiten toe en binnen enkele meters is er vaak al veel divers plantaardig en dierlijk voedsel te vinden. Dit wilde voedsel is vaak gezonder en smaakvoller dat soortgelijke varianten die op de markt verkrijgbaar zijn. Het natuurlijke proces zorgt namelijk voor een gezonde groei. Een wilde plant staat op een voedselrijke bodem, dag en nacht wisselt elkaar af en zijn er periodes van zowel droogte als regen. En niet - zoals in vele kassen het geval is - 24 uur per dag kunstlicht, constant voorzien van water en dit alles op een voedselarme bodem die wordt ‘verrijkt’ met (kunst)mest. En dan nog maar niet te spreken over de bestrijdingsmiddelen die ermee gepaard gaan. De verschillen zijn enorm, want de wilde plant is veel schoner en heeft veel meer voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen in zich.

De jaaropleiding wilde voeding leert wat je uit de vrije natuur kunt eten en hoe dit te bereiden. De trajecten zijn zo samengesteld dat er geen overlap van eetbare plantendelen zijn. Een plantendeel zoals bv het blad van weegbree wordt dus maar één keer in de gehele reeks behandeld alhoewel tussen neus en lippen wel wat herhaling kan plaatsvinden. Een andere voorbeeld; bij meidoorn behandelen we in het voorjaar het eetbare blad en bloem, maar in het najaar zullen we zeker ook de vrucht behandelen. Zodoende leer je veel diverse soorten kennen. In totaal behandelen we ruim 200 planten, maar ook zo'n 40 paddenstoelen, ruim 10 soorten zeewieren en diverse zeevruchten en insecten. Ook staan we stil bij de giftige soorten. Vele gerechten gaan we zowel tijdens deze trajecten als thuis maken, want je krijgt ook huiswerkopdrachten mee. Elke samenkomst hebben we tijdens lunchtijd een tapas van zelfgemaakte recepten met daarin wilde voeding. Daarnaast staan er twee wildplukweekenden ingepland waar we voedsel gaan verzamelen en gezamenlijk bereiden tot (h)eerlijke gerechten. Als klap op de vuurpijl; we eindigen deze opleiding in november met een feestbuffet. Doe je mee?

Hieronder het overzicht van opleidingsjaar 2024/2025

Jaaropleiding wilde voeding

Data 2024 Activiteit Locatie Tijd Info
14‑04

Planten determinatie

Rockanje, NL za 9.30 tm 16.00 Info
20‑04

Wilde planten 1

Hellevoetsluis, NL za 9.30 tm 15.00 Info
18‑05

Wilde planten 2

Rockanje, NL za 9.30 tm 15.30 Info
02‑06

Wilde planten 3

Hellevoetsluis/Rockanje, NL zo 9.30 tm 16.00 Info
28 t/m 30‑06

Wildplukken 1

Burgh-Haamstede, NL vr 14.00 tm zo 14.00 Info
20‑07

Wilde planten 4

Goedereede, NL za 9.30 tm 15.30 Info
01‑09

Wilde planten 5

Oostvoorne, NL zo 9.30 tm 16.00 Info
19 t/m 22‑09

Wildplukken 2

Franse Ardennen do 20.00 tm zo 14.00 Info
05‑10

Paddenstoelen

Beekbergen, NL za 9.00 t/m 16.00 Info
20‑10

Conserveren

Havenhoofd, NL zo 9.30 tm 17.00 Info
09‑11

Feestbuffet

Veluwe, NL za 9.30 tm 20.30 Info
Data 2025
22‑02 Insecten Rockanje, NL zo 9.30 tm 16.00 Info


Huiswerk
Naast de bovenstaande trajecten zal je ook huiswerkopdrachten mee krijgen. Over een periode van 9 maanden is het ongeveer 4 uur per maand, maar dit kan je uiteraard zo lang maken als dat je zelf wilt.

Bewijs van deelname
Na het voltooien van deze opleiding zal je een bewijs van deelname ontvangen waaruit blijft dat je ervaring, kennis en vaardigheden hebt opgedaan over eetbare wilde planten met de diverse bereidingswijzen.

Stage
Vind je het leuk om zelf als instructeur/instructrice voor een groep te staan dan biedt ik je de mogelijkheid om jezelf hierin te ontwikkelen en stage te lopen. De stage gaat dan van start ná de opleiding. Zodoende weet ik zeker dat je de juiste kennis en ervaring hebt opgedaan. Je kunt dan stage lopen tijdens het volgende lesjaar en andere dagen waarin wilde voeding wordt behandeld. De tijdsduur van de stage is afhankelijk van het aantal medecursisten die zich voor stage opgeven en het beschikbare werk dat er is. Je kunt je eigen voorkeuren voor programma's aangeven, maar er zal altijd gekeken worden naar het niveau van kennis en vaardigheden die je beheerst. Per programma zet ik uiterlijk twee stagiaires in naast een hoofdinstructeur/-instructrice. Zodoende waarborg ik de rust en de kwaliteit van het programma naar de deelnemers toe.

Tijdens stage leer je voor een groep te staan, kennis en vaardigheden over te dragen met verschillende didaktische methoden, feedback te geven, maar ook feedback te ontvangen. Mocht je stage willen lopen dan komt er natuurlijk wel extra tijdsinvestering bij kijken. Niet alleen voor daadwerkelijke stage uren voor een groep, maar ook aan de voorbereiding van de noodzakelijke voorverkenning.

Hoe gaan wij om tijdens Corona en/of soortelijke scenario's
Het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ik mijn bedrijf niet naar behoren kon runnen. Helaas kwam dit door opgelegde maatregelen. Hierdoor moesten we soms noodgedwongen onze programma's aanpassen, schuiven met locaties/landen en de te behandelen onderwerpen. Er werd echter nooit geschoven met data en tijden, want dit is met een groep niet op kort termijn op één lijn te krijgen. Vooraf was in ieder geval aan alle deelnemers beloofd; de opleiding zal nooit en te nimmer worden gedowngrade. Ofwel:

Meer informatie over onze organisatie rondom de Coronajaren kan je lezen in onze algemene voorwaarden die je toegestuurd krijgt wanneer je jezelf aanmeldt.

Kosten
De kosten voor deze opleiding bedraagt €2.250,00. Hierbij zit inbegrepen:
Het gebruik van diverse terreinen en alle eventuele overnachtingen op de diverse bivaklocaties en/of huis, gebruik van diverse items zoals met name divers keukengerei en voedsel. Exclusief zijn de nog eventuele aan te schaffen eigen uitrusting, studieboeken van totaal zo'n €50,00, alle maaltijden en drankjes en vervoer (carpoolen met medecursisten maakt het goedkoper). Meer informatie vindt je in de offerte.
 
Betalen in termijnen
Betaling in drie termijnen is mogelijk.
 
Verzekering
Een goede verzekering is noodzakelijk als je in de outdoors op pad gaat. Vandaag de dag zijn er gelukkig goede en goed betaalbare mogelijkheden. Een verzekeringsmaatschappij die al jaren een goede dekking biedt is bv Europeesche Verzekeringen. Hierover zal meer informatie in de offerte vermeldt staan.
 
Kan je één of meerdere weekenden niet?
Mocht je bij één of meerdere opleidingstrajecten niet aanwezig kunnen zijn dan is het uiteraard fijn om deze gemiste leerstof in te halen. Hiervoor zijn geen 'inhaaldata' worden ingepland. Wel kunnen wij aangeven wat je precies hebt gemist. Ook zijn er nog opties om alsnog de vereiste kennis en vaardigheden op te doen:

  1. de meest waarschijnlijke optie; het gemiste traject kan je volgend jaar inhalen bij de nieuwe groep deelnemers van dezelfde opleiding
  2. met een medecursist(en) plan je een dagdeel, dag of weekend waarbij diegene jou de leerstof (deels) overbrengt. Voor de persoon die dit leidt heeft het als voordeel dat hij of zij het instructeursvak oefent, maar daarnaast is het ook een goed moment om te kijken of diegene het zelf ook begrijpt en beheerst.
  3. van het vorige opleidingsjaar zijn er een aantal personen die dit jaar stage gaan lopen. Ik kan hen vragen of iemand wellicht geïnteresseerd is om je het gemiste traject bij te brengen; de stagiair in kwestie heeft inmiddels de kennis en skills. Bij voorkeur vindt dit plaats tijdens de avonduren van een opleidingsweekend, maar misschien is het ook een optie om dit bv op een of meerdere dagen vóór en/of ná een opleidingsweekend uit te voeren of om hiervoor een andere datum/data in te plannen. Bij het laatstgenoemde dien je in overleg met de stagiair een geschikte datum te kiezen. 
  4. ook is het mogelijk mij afzonderlijk voor één of meerdere dagen in te huren. Ik vraag hiervoor wel een dagprijs en dat is exclusief eventuele bijkomende kosten zoals reiskosten, terrein- en materiaalhuur, etc. Een optie als deze wordt waarschijnlijk interessanter als er meerdere mensen aan deelnemen zodat de kosten gedeeld kunnen worden.

Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden te bedenken. Uiteraard is dit bespreekbaar.
 
Groepsapp
Er zal een WhatsApp- of Signalgroep worden aangemaakt voor deelnemers van de jaaropleiding wilde voeding. Dit medium is een krachtige rode draad tijdens het gehele traject. Er wordt namelijk veel kennis gedeeld aan de hand van foto's, video's, documenten, internetlinks, er worden vele vragen gesteld en discussies komen op gang. Je kan veel voordeel halen wanneer je jezelf aansluit bij zo'n groep. Deelname is uiteraard vrijblijvend. Alle officiële berichten van onze kant zal uitsluitend via de mail gaan.
Persoonlijk zal ik deze berichten in de app niet tot nauwelijks op de voet volgen aangezien ik niet graag aan mijn telefoon gekluisterd zit. Wil je mij bereiken dan gelieve dit telefonisch te doen. Een beller is bij mij sneller. Heeft dit niet je voorkeur dan uitsluitend alleen via de mail. Wees er dan wel van bewust dat antwoord soms enige tijd kan duren aangezien ik soms een paar weken op werkreis kan zijn.
 
Checklist
Wanneer je je definitief hebt aangemeld ontvang je per e-mail een checklist waarop staat vermeld welke uitrusting je nodig dient te hebben voor deze opleiding.
De extra kosten die je hieraan kwijt bent is uiteraard alleen door jou te achterhalen en te bepalen. De één heeft zijn uitrusting al compleet, een ander voor de helft terwijl nog een ander persoon helemaal vanaf nul begint. Ik adviseer je om dit kostenplaatje voor jezelf helder te krijgen en pas uitrusting aan te schaffen als het zeker is dat deze jaaropleiding doorgaat. Uiteraard ontvang je bericht als het benodigde aantal aanmeldingen behaald zijn. Dit zal dan tevens op de jaaragenda worden vermeld.
 
Boekenlijst
Tijdens de jaaropleiding wilde voeding maken we gebruik van diverse fysieke boeken, maar ook e-books en apps. Deze staan allemaal vermeld op een boekenlijst. Deze lijst zal worden verstuurd wanneer je je hebt aangemeld.

Aantal deelnemers
Individueel inschrijven is uiteraard mogelijk. Dit gebeurt verreweg het meest. De opleiding gaat door als 8 personen zich definitief hebben aangemeld. Het maximum aantal deelnemers voor deze opleiding is 16 personen.

Begeleiding
Alle opleidingstrajecten worden begeleidt door een professioneel en ervaren instructeur met eventueel - afhankelijk van het aantal deelnemers - één of meerdere (assisterende) instructeurs en/of stagiaires.

Aanmelden
Je kunt jezelf aanmelden via deze pagina jaaropleiding wilde voeding. Klik op de oranje knop AANMELDEN in de kolom waar ook de data en locaties staan vermeld. Dan verschijnt er een formulier waarmee je de aanmeldingsprocedure in gang kunt zetten. De rest wijst zich vanzelf. Wil je vooraf - om wat voor reden dan ook - eerst contact opnemen dan kan dat via ons contactformulier of door direct een e-mail te sturen naar wildernisschool@gmail.com. Vermeld daarbij graag je voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. 
 
Meer informatie
Mocht je nog vragen hebben? Bel gerust naar het telefoonnummer +31 6 12100100 of neem contact met mij op via het contactformulier of via ons e-mailadres wildernisschool@gmail.com. Ik verzoek u vriendelijk om uitsluitend via e-mail en/of telefoonoproepen te communiceren. Op berichten via sociale media zoals oa Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn, maar ook WhatsApp, Signal, Messenger en SMS wordt niet gereageerd op wellicht uw eerste bericht na. Ik hanteer deze voorwaarden om communicatie overzichtelijk te houden. Hartelijk dank voor uw begrip en medewerking.