Vandaag ben ik door Editie NL van RTL4 en door Omroep Max van Radio 1 geinterviewd in verband met de vermissing en de inmiddels teruggevonden Mary-Anne Goossens. Ter verduidelijking van deze interviews en betreft de voorbereiding van een wandeltocht en de handelingen die u kunt verrichten als u in nood bent, is het onderstaande van toepassing.
Zorg ervoor dat u ALTIJD een TOPOGRAFISCHE KAART, ook wel stafkaart genoemd, en een KOMPAS bij u heeft en weet hoe u hiermee moet werken zodat u zich kunt oriënteren en navigeren in het betreffende gebied. Een GPS is hierbij een perfect aanvullend hulpmiddel waarmee u heel gemakkelijk uw positie kunt bepalen als u niet meer weet waar u zich precies bevindt. Het is mogelijk om bij het laatst genoemde apparaat uw eigen route terug te lopen d.m.v. het TRACKBACK systeem of door de WAYPOINTS terug te volgen die u tijdens uw wandeling of gewoon thuis heeft ingevoerd.
Als u gewond raakt en uzelf niet meer kunt verplaatsen is het mogelijk m.b.v. de bovenstaande middelen de COÖRDINATEN te berekenen die overeenkomen met uw positie en deze aan de hulpdiensten door te geven. Gebruik hiervoor uw GSM, maar het liefst met een SATELLIETTELEFOON (in sommige landen te huur). Een EMERGENCY BEACON (ook in sommige landen te huur) activeren is ook een manier waarop u hulpdiensten kunt alarmeren.
LET OP: GSM bereik zal slecht of zelfs helemaal niet aanwezig zijn in onherbergzaam terrein! U maakt de meeste kans op signaal op een top van een berg dan in een dal.
Mocht u geen satelliettelefoon of emergency beacon bij u hebben, moet u dus geluk hebben dat u een signaal ontvangt op uw GSM. Wat u kunt doen is een SMS-JE versturen met daarin uw verzoek om hulp en uw positie waar u zich bevindt. Soms kan het zijn dat er toch ineens een zwak signaal is. U kunt dan waarschijnlijk niet bellen, maar de kans is wel groot dat uw sms-je verstuurd wordt. Houd er rekening mee dat u vandaag de dag het ALARMNUMMER NIET KUNT SMS-EN. Stuur uw sms dus naar iemand die u serieus neemt en naar een computer en/of een andere GSM! Het alarmnummer is in de meeste landen binnen Europa 112.
Maar dit is niet alles wat u kunt doen om veilig op pad te gaan. Zorg ervoor dat u een ROUTEPLANNING maakt en deze aan iemand doorgeeft. Dit kunt u doen aan bv een locale instantie, toeristenbureau, berghut of hotel, maar ik geef er de voorkeur aan om één of twee van mijn naasten te informeren over mijn plannen omdat zij namelijk meer emotioneel betrokken bij u zullen zijn en uw boodschap niet zullen vergeten! Laat hun weten:
U kunt bv FOTO'S maken van uw routeplanning (de stafkaart met daarop de route en overnachtingsplaatsen uitgetekend) en die per GSM of computer versturen.
Mochten er LOGBOEKEN in diverse hutten aanwezig zijn waar u in overnacht of gewoon aan voorbij wandelt, is het raadzaam daarin uw plan te vermelden en deze te voorzien van uw naam en datum!
Heeft u niemand waar u uw routeplanning kunt achterlaten, doe dit dan bij bv een TOERISTENBUREAU, BERGHUT, HOTEL etc. Ik ben er voorstander van om bij meerdere locaties uw routeplanning achter te laten zodat de kans groter is dat uw informatie niet kwijt raakt! Er zijn verhalen dat dit in het verleden is gebeurd waardoor redding later of zelfs helemaal niet kwam.
EN HEEL BELANGRIJK: HOUD U AAN HET OPGESTELDE PLAN!
Mocht u er toch voor kiezen om uw wandeling sneller of langzamer af te ronden; laat het dan aan iemand weten wanneer u de mogelijkheid hebt! Maar wees u zich ervan bewust dat, als u de boodschap niet hebt kunnen versturen, u tijdens een noodsituatie moeilijker of misschien helemaal niet te traceren bent!