Een cursusdag dat in het teken staat van het slachten van klein wild, gevogelte en vis wat vervolgens op primitieve wijze werd bereid. Zo probeerde ik een kijkje in de keuken te geven van hoe wij vroeger als jager verzamelaar ongetwijfeld diverse maaltijden hebben klaargemaakt.
Met een volle groep gingen we zaterdag 26 oktober van start op deze prachtige oktoberdag. Gezamenlijk bouwden we het kamp op en twee kampvuren werden ontstoken. Eén vuur lieten we inzakken zodat we met de overgebleven gloeiende kolen vis konden gaan roken. Het andere vuur bleef de hele dag branden en was in eerste instantie ons warmte- en gezelschapsvuur, maar later werd deze ook gebruikt om ons eten op te bereiden. Vervolgens werden de forellen als eerste schoongemaakt, want het roken hiervan zou verreweg de meeste tijd in beslag nemen. Nog vóór de lunch hadden we ook al de kippen geslacht, ontleed en boven het spit gehangen. De organen roosterden we boven het vuur en aten we tijdens de lunch als voorafje. Na de inwendige mens te hebben verzorgd was het tijd om de konijnen te villen en te ontleden. Bijzonder om te zien hoe de anatomische verschillen tussen de dieren zijn. Nadat het konijn ook in mootjes is verdeeld was het tijd om al dit voedsel klaar te maken voor het diner waarbij we ook nog aardappelen uit het vuur hadden te eten.
Ook geïnteresseerd in deze cursus? Zie dan de pagina slachten en prehistorisch koken.