Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Een winterbushcraft zonder sneeuw

Tijdens deze bushcraft cursus hoopten we op koude temperaturen met veel sneeuw, maar ook in België kan je, tot op heden, niet van een echte winter spreken. Het regende gedurende het gehele weekend en toch kon dit de pret niet drukken.

In deze tijd van het jaar hebben de meeste bomen geen bladeren en staat de rivier hoger dan normaal. Dit geeft een hele andere beleving dan tijdens de andere seizoenen. Je kunt namelijk verder in het landschap kijken waardoor de contouren van de heuvels sneller zichtbaar zijn en is de Ambléve een rivier geworden waar je weer ontzag voor hebt.

Vier personen hadden zich voor dit bushcraft programma ingeschreven. Donderdagavond was de aankomstdag en die avond leerden we elkaar in onze tipitent kennen. Na heftige regenval tijdens de avond en nacht zaten we vrijdagmorgen rond 8.00 uur aan ons ontbijt.

De meeste programma onderdelen van deze winterbushcraft komen niet bij andere bushcraft programma's aan de orde. Zo maakten we een Inipi, een zweethut, dat door de Lakota indianen als heilig reinigingsritueel wordt gebruikt. We hadden er een dagtaak aan om deze Inipi te maken. We gebruikten de takken van de hazelaar om het frame te maken en gebruikten deze bijzondere hut uiteindelijk gewoon als een sauna. Alhoewel we wel in de Inipi gezweet hebben, was deze net iets te groot gemaakt waardoor de echte hitte zich niet goed kon opbouwen. Ook bakten we iedere ochtend ons eigen verse brood met behulp van Dutch Ovens zodat we deze 's middags tijdens de lunch konden eten en bereiden we ons diner boven het kampvuur.

Overige activiteiten waren o.a. het bewerken van hout tot een beker of kommetje, probeerden we bevers te spotten tijdens zonsopgang (helaas niet gelukt), maakten we vuur met vuurslag en vuursteen en determineerden we bomen aan de hand van hun bladknoppen.

Leuk om met deze groep het seizoen van 2012 te beginnen! Volgend jaar zal dit bushcraft programma weer op de agenda staan en hopelijk is het dan wel koud met sneeuw en ijs!