Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Vrienden op survivalcursus

Aangezien er te weinig aanmeldingen waren voor de op de agenda vermelde Outdoor Cooking werd dit weekend gereserveerd voor een vriendengroep. Ze twijfelden om of de survivalcursus of de survivaltraining te volgen. De keuze viel uiteindelijk om de survivalcursus omdat deze zowel fysiek als mentaal zwaarder is en echt back-to-basic is!

Al de eerste avond bleek dat deze enthousiaste groep over daadkracht beschikte, want ze gingen meteen aan de slag om de houtvoorraad flink aan te vullen en er werden voorbereidingen getroffen voor het kampvuur voor de volgende ochtend zoals het maken van geveerde stokken en het sorteren van twijgen.

De volgende ochtend gingen we na het maken van tosti's en het drinken van koffie het bos in om ons voor te bereiden voor de survival. Onze locatie bevindt zich tussen diverse bronnen en het water daarvan gebruiken wij om te drinken, maar natuurlijk zitten hier wel wat haken en ogen aan. Na dit besproken te hebben en informatie te hebben uitgewisseld (er was namelijk een persoon bij die werkt met waterzuivering) was het tijd om het natuurlijk onderkomen te maken. Nog voordat ik aan mijn verhaal kon beginnen gingen de heren al aan de slag en hadden ze al een plaats van bestemming gevonden. Toch heb ik alle ins en outs nog kunnen melden waarna deze mannen losgingen. Het resultaat was dat zij in een rap tempo een hut hadden staan waar je gewoon in kon lopen! De grootste hut die ik tot nu toe heb gezien tijdens mijn programma's! Het kostte wel veel werk, maar gezien hun werktempo konden ze het makkelijk aan.

Aan het einde van de middag leerde ik hun vuur maken met een firesteel en na een diner van Adventure Food pakketten hadden ze nog een paar uur licht om hun hut te perfectioneren en om kampvuurhout te verzamelen. Nu was de survivalcursus echt begonnen, want ze moesten twee nachten en één volle dag doorbrengen zonder tent, slaapspullen en hun eten en drinken uit de natuur verzamelen.

De temperatuur kwam deze nachten niet onder de tien graden en hierdoor was het voor de mannen goed vertoeven in hun hut waarin tijdens de nacht een constant brandend warmtevuur aanwezig was. De volgende dag gingen we vrij snel eten verzamelen en in dit jaargetijde bleef dit voornamelijk beperkt tot de bladeren van planten. Wel is er nog een visje gevangen, maar die is als aas gebruikt om een grotere soortgenoot proberen te vangen. Helaas zonder succes. Toch kreeg de groep hun dierlijke eiwitten in de vorm van twee levende kippen aangereikt. Deze moesten ze zelf slachten en met grote trek boven hun vuur bereiden. Dit waren geen vetgemeste of plofkippen, maar een haan en een kip die het vrije boerderij leven gewend waren waardoor er niet veel vlees aan zat en behoorlijk taai was.

Zondagochtend eindigde de survival om 9.00 uur en mochten er weer tosti's worden genuttigd. Als afsluiter werden nog een aantal knopen aangeleerd en vuur gemaakt door middel van houtwrijving. Hoewel voor dit hele weekend slecht weer was voorspeld hadden we alleen tijdens de laatste minuten van dit programma een flinke bui meegemaakt.