Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Voorlichtingsavond Extreme survival

Van de Extreme survival die in augustus begint gaan twee weken daadwerkelijk door. In totaal nemen tien personen hieraan deel en omdat dit een zware survival wordt, vond ik het noodzakelijk om iedereen goed voor te lichten.

Op vrijdagavond 20 juli waren alle deelnemers uitgenodigd om 19.00 uur aanwezig te zijn in een afgehuurd zaaltje op de Veluwe. Door middel van een PowerPoint presentatie was het mijn doelstelling om het voor een ieder zo duidelijk mogelijk te maken wat hun in Sápmi te wachten staat. Het zaaltje had ik ingericht met kaarten van de omgeving waarin deze survival gaat plaatsvinden, informatieve brochures over vissen, fauna (zoals de beer, wolf en lynx) en kaarten en boeken over planten en paddenstoelen die daar voorkomen.

Langzaam kwamen bekende en onbekende gezichten binnen en nadat iedereen een bakje koffie of thee had gedronken was het tijd om te beginnen. Allereerst vertelde ik over het survivallen zelf. Wat is het precies en hoe je je zowel fysiek als mentaal hierop kunt voorbereiden. Vervolgens korte feiten over Noorwegen en Zweden, maar een stuk uitgebreider over de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Sami. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waar leven ze? Waar bevinden wij ons in dat gebied? Op alle deze zelf gestelde vragen gaf ik antwoord aan de groep. Ook het voedsel dat we zullen vinden kwam aan bod zoals diverse paddenstoelen en planten, maar ook wat we met onze hengels (of alleen visdraad en -haakje) kunnen vangen zoals forel, beekridder, baars en houting.

Nadat we de eerste checklist gedeeltelijk hadden besproken en ik daarvan divers materiaal had laten zien, was het tijd om een drinkpauze te houden. Mensen met overige vragen kon ik zo persoonlijk te woord staan. Ook had ik twee kleine tafels vol met relevante spullen voor de verkoop neergezet en hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Denk hierbij aan messen, hakbijlen, 1,8 mm polyester koord en het informatieve Survival Handboek.

Het laatste deel van de presentatie ging over de checklist en de plan van aanpak. Rond 21.30 uur was de voorlichting klaar en zo hoop ik elke aankomende survivor voldoende te hebben ingelicht en kijk ik er naar uit om samen met hen en Kornel een mooie, overgetelijke en natuurovergoten Extreme survival te beleven!