Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eerste privé trekking- en survivaltraining was een succes!

Na een eerdere vrijblijvende ontmoeting met Thomas uit Duitsland, nabij Eindhoven, om het programma te bespreken en om elkaar een beetje te leren kennen, ging het programma op vrijdagavond 28 augustus 2009 van start in de Belgische Ardennen.

We hadden goed weer en ik had een mooie bivak locatie uitgezocht. Nadat we samen onze bivakplaats hadden ingericht en vuur hadden gemaakt, ging ik water halen om een hete chocolademelk te kunnen maken. Nog geen minuut later kwam ik terug met het water en een kleine forel! Mijn snelste vangst ooit en een zeer leuke bijkomstigheid, want ik kon laten zien hoe je een vis dient voor te bereiden.

De nacht was koel tussen de hazelaars, beuken en eiken, maar, zoals altijd, verfrissend voor lichaam en geest. Aangezien Thomas geen ervaring heeft met een meerdaagse wandeltocht, was het voor mij duidelijk dat oriëntatie en navigatie de belangrijkste onderwerpen van dit weekend zouden worden. Ik had Thomas gevraagd om alle spullen mee te nemen die hij tijdens zijn wandeltocht wil gaan gebruiken, zodat we er samen naar konden kijken en, mocht het nodig zijn, aan te passen en/of spullen achter te laten. Zoals elke beginnende hiker was Thomas te zwaar bepakt en nadat we ruim 10 kilo uit zijn rugzak hadden gehaald, vertrokken we voor een korte hike waarbij hij de navigator was. Naast oriëntatie en navigatie leerde ik hem ook de technieken van het stijgen en over berenpreventie.

De volgende dag begonnen we met het onderwerp eetbare planten en insecten. We konden dit gewoon vanuit onze bivakplaats doen omdat mij al vele eetbare planten was opgevallen. Daarna gingen we weer op pad en ging ik veel dieper in op het kaartlezen en het gebruik van het kompas. We sloten het weekend af met een rivierdoorsteek wat, zelfs in dit jaargetijde, een zeer koele ervaring was!

Naast de onderwerpen die hierboven en in het programmaoverzicht vermeld worden, zijn er talloze andere onderwerpen die ter sprake zijn gekomen om Thomas goed voorbereidt aan zijn rondreis te laten beginnen.