Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Programma voor Scoutingleiding Rheden

Vrijdagavond werd voor de Rhedense Pioniers een programma op maat verzorgd. Outdoor cooking in combinatie met een paar prehistorische kooktechnieken kwamen samen met vuur maken met behulp van vuurstenen en door middel van houtwrijving kwam aan bod.

Na aankomst kwam iedereen samen om het programma van de avond te bespreken. Voor de meesten was het nog een verrassing wat er ging gebeuren. Vervolgens werden de taken verdeeld en gingen we in twee groepen aan de slag. Eén groep ging een stellage pionieren waarop we ons eten zouden bereiden waaronder gerookte makreel en forel terwijl de rest met mij meeliep om planten voor de soep te verzamelen.

Eenmaal terug bij de schuur werden de voorbereidingen voor het eten genomen. Daarna was het tijd om de technieken van het vuur maken uit te leggen en te demonstreren. Met vuurstenen en met vuursteen en slagijzer waarbij verkoold katoen het tondelmateriaal was, creëerde ik de eerste vlammen. De techniek door middel van houtwrijving noemen we de vuurboog. Na deze demonstratie liet ik nog één manier zien hoe je vuur kunt maken zonder de gebruikelijke tondelmaterialen en dat was direct op hout. Mochten personen nog niet verzadigd zijn, konden zij ook dit proberen.

De vuurstenen en vuurbogen werden uitgedeeld en velen begonnen deze technieken uit te proberen terwijl een aantal mensen zich met het eten bezighielden. Het succes was wisselend en het doorzettingsvermogen bij sommigen zeer groot. Diegenen die niet van opgeven wisten, maakten uiteindelijk het felbegeerde en welverdiende vuurtje!