Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Noorderlicht in Nederland

Op 9 januari bracht het Amerikaanse Space Weather Prediction Centre (SWPC) een persbericht uit met de mededeling dat de kans erg groot was om het Noorderlicht tijdens de nacht van 9 op 10 januari waar te nemen....zelfs in Nederland!

Deze nacht was ik al vroeg op weg naar een klus in het oosten van het land en hoorde ik deze voorspelling op de radio. DJ Marieke Elsinga bracht in haar uitzending op Q-music dit pakkende bericht. Meteen keek ik vol verwachting uit mijn raam om hiervan een glimp op te vangen. Zelf heb ik al één keer vanuit Nederland zeer duidelijk het Noorderlicht gezien. Een prachtig schouwspel van een felgroene kleur dat nu op mijn netvlies staat gegrift. Een mooi bericht op de radio, maar toch miste ik een belangrijke tip.

Ik pakte de telefoon en liet van mij horen. Het Noorderlicht is namelijk soms beter waar te nemen met het gebruik van een camera die beschikt over een sluitertijd instelling. Door een lange sluitertijd te gebruiken wordt er veel licht vastgelegd. Op deze manier kan je zelfs meer licht in een foto krijgen dan er in werkelijkheid is. Met andere woorden; het Noorderlicht zal dan beter zichtbaar zijn. Deze tip gaf ik de luisteraars mee.

En zelfs 's zomers is het Noorderlicht te zien! De bovenstaande foto werd op 23 augustus 2013 om 2.12 uur gemaakt nabij het plaatsje Grövelsjon in Zweden. De sluitertijd was maar liefst 25 seconden (overigens knap van deze cursisten om zo lang stil te blijven staan tijdens deze koude zomernacht met -3° Celsius). Hoewel de waarneming beter is zonder andere lichtbronnen in de buurt scheen de maan deze nacht kraakhelder. Ook was boven de noordelijke horizon, waar ook het Noorderlicht te zien was, de gloed van de zon steeds aanwezig.

Een mooie, informatieve Nederlandse site om activiteit van het Noorderlicht binnen Nederland en daarbuiten in de gaten te houden is https://www.noorderlichtjagers.nl/. Daar staat ook vermeld hoe het Noorderlicht ontstaat. Of pak je camera, zet hem op een statief, stel een lange sluitertijd in, even wachten....en voila; misschien heb je het Noorderlicht vastgelegd terwijl je hem met het blote oog niet zag!

Het nieuwsbericht is oa te lezen op nu.nl 

De programma's waar je bij ons het Noorderlicht kan zien zijn oa de Extreme survival, kanotocht Zweden, winterkamperen Noorwegen en tijdens de drie weken die tijdens de jaaropleiding tot wildernisgids behoren.