Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Cursus natuurlijke voeding

Eenmaal per jaar wordt de cursus natuurlijke voeding in de Belgische Ardennen gehouden. De natuur kent in het najaar een overschot aan voedsel en daarom staat dit programma begin oktober op onze agenda. Dit jaar misten we helaas wel de vele noten wegens de strenge en late vorst die in het voorjaar was.

Alhoewel de cursisten pas vrijdagavond arriveerden, was ik donderdagochtend al aanwezig om dit programma voor te bereiden. Ik wist al dat de hazelaars, beuken en walnootbomen op onze locatie geen enkele noot hadden gegeven en daarom kamde ik het gebied in een straal van een aantal kilometer uit met de hoop om toch nog diverse noten te vinden. Maar helaas....niet één te vinden! Toch was er voldoende voedsel te vinden in de vorm van bladeren, wortels, vruchten en paddenstoelen en verzamelde ik alvast meidoornbessen, diverse rozenbottels en een paar sleedoornbessen.

De weersvoorspellingen voor België waren gunstig in tegenstelling tot die van Nederland. Helaas bracht de zaterdag vanaf de middag toch regen, regen en nog eens regen! Ik maak maar 1 à 2 keer per jaar een natte dag als deze mee en 6 oktober 2012 was zo'n dag. Af en toe een buitje kan geen kwaad, maar met constante regen wordt je toch wel erg beproeft. Gelukkig kon iedereen dit hebben en met een goed brandend kampvuur aan het einde van de dag droogden de kleren snel. Behalve een nat pak kregen we natuurlijk veel meer mee en het verzamelde voedsel van de dag kwam van:

 1. Gewone salomonszegel - Polygonatum multiflorum
 2. Witte waterkers - Rorippa nasturtium-aquaticum
 3. Kleine brandnetel - Urtica urens
 4. Groot hoefblad - Petasites hybridus
 5. Watermunt - Mentha aquatica
 6. Grote weegbree - Plantago major
 7. Smalle weegbree - Plantago lanceolata
 8. Veldzuring - Rumex acetosa
 9. Witte klaverzuring - Oxalis acetosella
 10. Witte klaver - Trifolium repens
 11. Gewone melkdistel - Sonchus oleraceus
 12. Geel nagelkruid - Geum urbanum
 13. Grote lisdodde - Typha latifolia
 14. Madeliefje - Bellis perennis
 15. Hondsdraf - Glechoma hederacea
 16. Paardenbloem - Taraxacum officinale

De eetbare paddenstoelen:

 1. Eikhaas - Grifola frondosa
 2. Diverse parelstuifzwammen - Lycoperdon ....
 3. Diverse russula's - Russula ....
 4. Nevelzwam - Clitocybe nebularis
 5. Knolparasolzwam - Macrolepiota rhacodes
 6. Amethistzwam - Laccaria amethystina

Mijn doelstelling was om de deelnemers te laten zien hoe je natuurlijke voeding kunt gebruiken, namelijk puur natuur eten maar ook in combinatie met onze Hollandse keuken. Het diner bestond daarom die avond uit een puur natuurlijke salade, een aardappelpuree met een natuurlijke groente met een appelrozenbottelmoes. Ook liet ik zien hoe je voedsel kunt conserveren door te roken en te drogen en was er een braamsleedoorn jam gemaakt.

De volgende dag trokken we er weer op uit, maar nu gelukkig met droog en zonnig weer. We hadden nog voedsel van de vorige dag over en dat zouden we deze middag onder handen nemen. Toch moest er nog wat paddenstoelen en ander bruikbaar voedsel verzameld worden en liet ik wederom zien wat je uit de natuur kunt eten waarbij soms herhaling terugkwam. Eetbare paddenstoelen die we onderweg zijn tegengekomen maar niet verzameld hebben waren oa een duivelsei, paarse schijnridderzwammen en een bonte berkenboleet. Ook troffen we de bekende hallucinogene paddenstoel het puntig kaalkopje aan. Wel verzamelden we de wortel van grote klit en parelstuifzwammen.

Terug op onze bivak bereidden we diverse voedsel zoals gebakken eetbare wortels, hazel- en walnootkoekjes, meidoorngelei, maar ook thee van watermunt en reukloze kamille en een rozenbottel drankje wat eigenlijk siroop moest worden maar wegens tijdsgebrek niet haalbaar was. We hebben ook veel meer natuurlijke voeding gezien, geproeft en besproken dan hierboven staat aangegeven.