Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Limburg Speelt

Limburg Speelt is een initiatief van de Provinciale Jeugddienst van Belgisch Limburg met als doel om zoveel kinderen als mogelijk is op deze dag buiten te laten spelen. Na een eerste succesvolle dag verleden jaar in Genk was ditmaal de Sahara in Lommel uitgekozen tot locatie. Veel stands waar kinderen leuke activiteiten konden uitvoeren met een vrije inloop bepaalde de dag en wij waren gevraagd om een viertal activiteiten te organiseren. Buiten spelen is leuk!

Met een opkomst van zo'n 3000 kinderen is dit evenement wederom een groot succes geworden! Wij verzorgden vuur maken, een jaagstok knopen en daarmee op proefkonijnen gooien, een waterfilter maken en testen en eetbare planten. Zelf stond ik bij het laatst genoemde onderdeel en verwachtte voornamelijk oudere kinderen, maar tot mijn groot genoegen werd ik overlopen met kleine koters die niet vies waren van een wilde plant. Er was zelfs een club hele jonge kinderen die van hun begeleiders ieder een programmaonderdeel mocht uitkiezen en zo gingen ze gezamenlijk de activiteiten af. Na een halve dag kreeg een klein meisje eindelijk haar zin door naar eetbare planten te gaan. De grote kruiden torenden boven haar uit en in plaats van wat de meesten deden om één blaadje te proeven, bleef zij lekker doorsmikkelen van de eetbare plantjes die ik aanwees. Super schattig om te zien! Een echt toekomstig kruidenvrouwtje!

Ook de andere onderdelen werden druk en met groot enthousiasme bezocht. Machiel's eerste dag als instructeur begeleidde het vuur maken en dit was letterlijk en figuurlijk een vuurdoop! Precies in de loop op het drukst bezochtste veld stond zijn stand tussen andere populaire activiteiten als streetdance en een klimmuur waarbij ook een speleotunnel en een tokkel aanwezig was. Tussen honderden spelende kinderen en het steeds opnieuw afgespeelde nummer Gangnam Style wist hij dit onderdeel toch goed te draaien. Carl met zijn altijd geduldige en rijke kennis stond bij het waterfilter en een oud collega van een buitensportbedrijf hielp mee met al haar enthousiasme bij het maken van een jaagstok.