Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eetbare paddenstoelen cursus in Beekbergen

Doordat er twee weken geleden veel regen is gevallen was het te verwachten dat er rond deze tijd vele paddenstoelen zouden staan. Helaas viel het erg tegen, maar gelukkig stonden er genoeg exemplaren om deze cursus toch te doen slagen. Het piekmoment moet in ieder geval in dit gebied nog aanbreken.

Op vakantiepark het Lierderholt ontving ik de cursisten zondag 29 september in een presentatieruimte waar we de gehele ochtend zouden verblijven. Onder het genot van een bak koffie of thee liet in middels een beamer zien wat een paddenstoel precies is. Ik ging in op de bouw, voortplanting en nut van deze mooie en onmisbare organismen. Gevolgd door een presentatie over de determinatiekenmerken van paddenstoelen. Daarna passeerde een reeks van zowel eetbare als giftige paddenstoelen de revue waarbij de zeven vergiftigingstypen werden uitgelegd.

Na de lunch die inclusief was bij deze cursus en bestond uit een heerlijke kop soep, een belegde pistolet en een broodje kroket was het tijd om naar buiten te gaan op deze mooie herfstdag. Fotografiestudente Mariska Pot had gevraagd mee te willen gaan betreft een opdracht voor haar opleiding. Aangezien dit mij mooie foto's zou opleveren was zij van harte welkom. In totaal hebben we 34 soorten paddenstoelen gezien. Niet allemaal waren eetbaar, want er zaten ook ongenietbare, niet geteste en zelfs dodelijk giftige tussen!

De meest bijzondere vondst was voor mij toch wel de Kostgangerboleet. Een eetbare paddenstoel die ik tot heden alleen nog maar vanuit boeken had gezien, maar toch herkende ik deze meteen. Onmiskenbaar, omdat deze zwam namelijk groeit op vruchtlichamen van de Gele aardappelbovist. Andere mooie vondsten waren Eekhoorntjesbrood waaronder één groot exemplaar, een gigantische Reuzenzwam en vele Gele ringboleten. Allemaal eetbaar!

De persoon naast mij op de onderstaande foto is geen gastdocent, maar een gebarentolk die aanwezig was. Heel bijzonder dat zij zelfs de namen van alle genoemde paddenstoelen kon uitbeelden. Ik kon het niet laten op dit toch even te testen met moeilijke namen zoals de Groene glibberzwam en Grote fraaisteelgordijnzwam. Maar dit was geen probleem. Net als voor de persoon ik kwestie die dit feilloos begreep.

Wil je ook deelnemen aan een eetbare paddenstoelendag? Zie dan deze pagina eetbare paddenstoelen.