Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Een oktoberweek bushcraften

Een week met weinig zon, maar dit mocht de pret niet drukken! Vijf daadkrachtige heren hadden zich voor deze bushcraftweek ingeschreven die van 9 t/m 14 oktober duurde.

Vanwege de bronsttijd waren de weken hiervoor iedere avond en nacht de edelherten burlend te horen die soms tot een honderd meter van onze bivak verwijderd waren. Helaas was dit tijdens deze week niet meer te horen omdat de bronsttijd ten einde liep en het jachtseizoen weer begonnen was.

De eerste twee dagen stonden in het teken van de basisprincipes van de bushcraft. De eerste dag trokken we vanaf onze bivak in zuidelijke richting het bos in waar we diverse activiteiten uitvoerden. Dit is het gebied waar de bevers het meest actief zijn en hun beverburcht ligt. Ook worden hier diverse survivals gehouden waardoor verschillende natuurlijke hutten te bewonderen zijn. De tweede dag trokken we de noordelijke richting op waar het wildreservaat zich bevindt en deze dag verzamelden we het juiste hout om een vuurboog mee te maken, natuurlijke voeding en diverse nuttige knopen werden aangeleerd.

Aan het eind van iedere dag moest, zoals bij elk programma, hout uit het bos worden gehaald waarmee we ons kampvuur stoken. Een opdracht dat voor deze mannen geen probleem was! Op de één na laatste dag hadden ze zoveel hout verzameld en gezaagd dat we het bushcraftweekend daarna met een andere groep nog genoeg hout hadden om het hele weekend te stoken! Er bleef zelfs hout over...

Andere activiteiten die o.a. werden uitgevoerd waren vuur maken met een firesteel en met houtwrijving door een ieder zelfgemaakte vuurboog, het maken van een bucksaw en diverse pothangers, prehistorisch koken en hoe een tarp uit te hangen met de daarbij behorende knopen.

Het was een leuke en gezellige groep mensen, waarmee er geen gebrek aan gespreksstof was, om de bushcraftweken van 2011 mee af te sluiten! De eerstvolgende weken zullen in 2012 op dezelfde locatie in de natuurrijke Belgische Ardennen weer plaatsvinden.