Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

De survivalcursus van september 2011

Van 8 t/m 11 september werd er een survivalcursus gehouden. Dat wil zeggen; één theoriedag en vervolgens twee dagen (en nachten) survivallen waarbij je o.a. geen tent, slaapzak en slaapmatje mag gebruiken. Ook drinken en eten uit de consumptiemaatschappij is hierbij niet toegestaan!

Zeven personen gingen deze uitdaging aan. Na de eerste avond kennis met elkaar te hebben gemaakt, gingen we de volgende dag vroeg uit de veren om ons op de survival voor te bereiden. Deze dag betrof kennis verkrijgen betreft water, een natuurlijk onderkomen en vuur maken. Vervolgens gingen elk groepje zijn eigen hut maken waarin zij de komende twee nachten moesten overnachten.

's Avonds rond 20.00 uur begon de survival. De natuurlijke shelter was nog niet bij iedereen af, maar voor een eerste nacht was het bij iedereen acceptabel genoeg. Door de relatief warme nacht had maar één persoon het kampvuur de hele tijd aan gehouden.

De volgende dag moest er ondanks de vermoeidheid gewoon gewerkt worden. Jezelf van vocht blijven voorzien, maar natuurlijk heb je ook energie nodig! Daarom gingen we aan het eind van de ochtend op pad om te kijken wat er qua voeding te vinden was. Ik had gehoopt op veel paddenstoelen, maar het bleef beperkt bij een paar boleten en cantharellen. Gelukkig waren daarnaast nog genoeg hazelnoten, walnoten en bladeren van planten ter beschikking. Niet te vergeten de insecten die er zijn! Zo aten bv het Belgische duo menig gevonden insect op.

Na een tweede comfortabelere nacht voor iedereen was het tijd om weer een ontbijtje met thee klaar te maken en zo de dag opnieuw te beginnen. In de vroege middag eindigden we de survival en was het tijd om tosti's boven een kampvuur te bereiden. 

Tijdens dit weekend had ik de hulp ingeroepen van fotografe en vriendin Caroline van Wijngaarden om foto's van deze survivalcursus te maken. Wanneer ik de foto's ontvangen heb, zal ik een aparte pagina publiceren waarop een selectie van haar foto's te zien zijn.