Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftweekend met wisselvallig weer

Afgelopen weekend werd een bushcraftweekend gegeven met een volle en gezellige groep. Doordat er kou in de hogere luchtlagen aanwezig was hadden we geregeld een kortdurige bui, maar het klaarde echter weer snel op waarbij de zon regelmatig doorbrak. Al met al uitstekend weer dus!

Met 14 deelnemers, onder leiding van Carl en ik, starten we vrijdagavond dit introductieweekend over bushcraft waarin diverse theorieën, technieken, natuurbeleving en het delen van kennis aan bod kwam. Met luidroepende bosuilen op de achtergrond en een knisperend kampvuur maakten we kennis met elkaar.

Na 15 minuten te laat te zijn voor het ontbijt begon ook mijn zaterdag. Mijn wekker stond na het project in Schotland nog steeds op Engelse tijd en hierdoor lag ik wakker te worden terwijl iedereen al rond het kampvuur aanwezig was! Gelukkig was Carl wel op tijd en maakte hij me wakker. Sindsdien moest ik het geregeld ontgelden als uitslaper... Gelukkig stond deze dag alsnog in het teken van de primaire technieken die je moet kennen wanneer je jezelf in de natuur begeeft. Water, shelter, voeding en vuur zijn deze basistechnieken en door middel van theorie en praktijk wordt dit de deelnemers in logische lijn aangeleerd.

Zondag begon de dag met de basiskennis betreft weerkunde. Door middel van een whiteboard en een fotoboekje met daarin de 10 wolkengeslachten werd uitleg gegeven en weersituaties geschetst waardoor je het weer direct vanuit het veld kunt voorspellen. Ook kregen de deelnemers een A4-tje met daarop de beschrijving van alle wolkentypen gevolgd door een beschrijving van de mogelijke veranderingen waaraan een weersvoorspelling gekoppeld kan worden. Verder behandelden we op deze dag diersporen, bomen en hun toepassingsmogelijkheden, natuurlijke oriëntatie en een uitleg over gereedschap en het onderhoud daarvan.

Dit was de eerste basis bushcraftweekend van de vier die we dit jaar geven. Ook hebben we bushcraftdagen en -weken waaraan u kunt deelnemen. Zie onze agenda voor de mogelijkheden.