Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftweekend met onverwachtse rivierdoorsteek

Met een groep van tien deelnemers, twee assisterende instructeurs en ikzelf brachten we een zonovergoten bushcraftcursus door. De nachten waren daarentegen koud, maar vooral de tweede nacht had een kraakheldere hemel vol met sterren en een sterk schijnende, afnemende maan.

Tegen 22.00 uur was de groep op vrijdagavond compleet en werd het weekend afgetrapt. Met een kopje koffie of thee, een behaaglijk kampvuur en na kennis met elkaar te hebben gemaakt, werd er nagepraat rond de warmtebron van onze bivak.

Doordat ik paar dagen eerder bij ons terrein twee bordjes aantrof waarop stond vermeld dat er zaterdag gejaagd zou worden, moest ik noodgedwongen uitwijken naar een ander deel van het gebied. Ik voer de activiteiten op privéterrein uit, maar het naastgelegen bos is eigendom van de gemeente en daar mag dus gejaagd worden. Dan maar naar het noordelijk deel van onze bivak waar ik het geplande programma gewoon kan uitvoeren. Toch kwamen we in de middag jagers tegen en zij 'vertelden' ons direct rechtsomkeert het gebied te verlaten. Nadelig hiervan was dat we dan verder van onze bivak verwijdert zouden raken. De enige optie was om door de rivier uit te wijken en zo via de overkant terug te lopen naar ons basiskamp. Gelukkig stond de rivier niet hoog en werd deze extra uitdaging door een ieder zonder problemen aangegaan.

Een uurtje vertraging hadden we hierdoor opgelopen, maar vuur maken met een firesteel en door middel van houtwrijving stond nog op het programma. Eén van de leukste technieken en onmisbaar in de bushcraft! Als gevolg hiervan aten we later dan gepland en was het tijdens het diner al donker geworden en zat de sfeer er nog gewoon goed in!

De volgende dag vond de rest van het programma plaats. Vele aspecten kwamen aan bod tijdens deze basiscursus waardoor meer inzicht werd gegeven wat bushcraft inhoud. Aan het einde van de middag besloten we op de heuvel en in de zon te lunchen waarbij we uitzicht hadden op het dal en achterliggende heuvels. Daarna gingen we verder met het programma en kregen een paar personen het op één of andere manier en door hun gelach het voor elkaar dat ik tijdens mijn uitleg ook de slappe lach kreeg. Heerlijk om zo te lachen, maar het maakt het niet gemakkelijk om iets uit te leggen...