Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftweekend in Austerlitz

Dit was het eerste bushcraftweekend dat in Nederland werd gehouden. De locatie waar dit programma tot op heden werd gegeven kon ik plotseling niet meer op terecht en vandaar een late locatiewijziging. Gelukkig was dit voor de groep geen probleem en zo begon het weekend met een gezellige groep van zeven personen.

Deze cursus is bedoeld voor personen die graag in de natuur aanwezig zijn en hiervan meer vanaf willen weten of om survivaltechnieken te leren. Daarom wordt er tijdens dit weekend aandacht besteed aan de basisvaardigheden die er in bushcraft zijn. Onderwerpen als oa water, onderkomen, voedsel uit de natuur en het maken van vuur komen daarom uitgebreid aan de orde. 

De natuurlijke hut die werd gebouwd tijdens het voorgaande programma, de bushcraftweek, was al grotendeels af. Het plan was om deze hut met deze nieuwe groep te voltooien. De juiste theorieën en praktische vaardigheden kwamen aan bod en met groot enthousiasme werd deze ruime shelter nog beter afgemaakt dan ik had gehoopt. Waarschijnlijk zal deze hut over een lange tijd nog aanwezig, want behalve zijn stevigheid is deze ook door zijn camouflage moeilijk te zien. Later op de dag werd namelijk in de nabije omgeving het onderwerp paddenstoelen behandeld en de hut werd door sommigen op minder dan 15 meter niet gezien! 

Met het onderdeel vuur maken had maar liefst iedereen die met de vuurboog aan de slag ging, en dat waren zes personen, vuur weten te maken! Soms helemaal alleen en soms door elkaar te helpen. Een prestatie die ik niet eerder heb meegemaakt. De volgende dag behandelen we de onderwerpen weerkunde, diersporen en gereedschap met het onderhoud hiervan.

Teruggekeken op dit programma is dit absoluut geen verkeerde locatie om een bushcraft programma uit te voeren, maar voor het aankomende seizoen zal ik zeker verder gaan kijken of er een wellicht mooiere locaties in Nederland of België zijn die meer op mijn wensen aansluiten.