Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftweek in Austerlitz

Voor het eerst werd er een bushcraftweek in Nederland gehouden omdat ik abrupt niet meer op mijn locatie in België terecht kon. Gelukkig ken ik diverse uitwijkmogelijkheden waarvan het scouting kampeerterrein in Austerlitz er één van is. Helaas kent dit gebied geen edelherten en bevers, maar de programma inhoud zou er niet onder lijden.

Dankzij de flexibiliteit van de groep was het geen probleem om het programma om te zetten van België naar Nederland. Op kort termijn was dit terrein de beste optie gezien de beschikbaarheid en het omliggende gebied. In plaats van zondagavond ontving ik de groep maandagochtend waarna we gezamenlijk in een ochtend de bivak opzetten. 

Na de lunch begon het werkelijke programma en deze stond samen met de volgende dag in het teken van de basisbeginselen van bushcraft. De onderwerpen water vinden en gebruiken om te drinken, een natuurlijke shelter, voeding uit de natuur en vuur maken op twee primitieve manieren werden uitgediept. Later in de week kwam vuur maken wederom aan bod, maar ditmaal had elke deelnemer zijn eigen hout uit het bos verzameld om daarvan een vuurboog te maken.

Deze week was ook avonturier Helmer Lodder aanwezig. Helmer is bij mij in training voor zijn expeditie waarbij hij op spierkracht tweemaal rond de aarde wilt gaan en daarbij diverse wereldrecordpogingen op zijn naam probeert te zetten. Tijdens deze bushcraftweek is er een filmpje van Helmer gemaakt waarin te zien is hoe hij, met zijn reisgenoot Sofie aan zijn zijde, met zijn zelfgemaakte vuurboog vuur maakt.

Woensdag werd de basis van weerkunde behandeld net als diverse handige knopen, het uithangen van een tarp met de daarbij behorende quick release knopen, het maken van verkoold katoen, brood bakken d.m.v. een Dutch Oven en bereidden we onze diner aan de hand van twee simpele, maar zeer effectieve prehistorische kooktechnieken. De volgende dagen probeerden we oa wild te spotten, trokken we erop uit om diersporen te zoeken en te determineren, maakten we een aantal vallen en valstrikken, werd er uitgebreid aandacht besteed aan gereedschap met het onderhoud daarvan en maakten we een bucksaw.