Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftweek België met veel natuurbeleving

De eerste bushcraftweek van 2011 is achter de rug. Met een gezellige en gemotiveerde groep, waarin veel humor aanwezig was, brachten we vijf zonnige dagen door in de prachtige natuur van de Belgische Ardennen. 

Vele activiteiten stonden er op de agenda voor deze bushcraftweek België - tegenwoordig bushcraftweek Frankrijk - maar door omstandigheden werd het programma aangepast. Zo was er iemand die tegen de lokale regels in en op eigen verantwoordelijkheid op forel ging vissen. Hij heeft het er zonder boetes vanaf gebracht en was 5 forellen rijker. Hierdoor kwam het schoonmaken van vis op het programma te staan en demonstreerde ik hoe je deze kunt roken.

Verleden week was er tijdens een bushcraftweekend iemand aanwezig die vertelde dat van juni 2010 tot eind 2010 een beloning van € 500,- zou worden uitgekeerd als iemand kon bewijzen dat er nog dassen in België leven. Dit was niet gebeurd en de das zou dan, volgens hem, uitgestorven zijn verklaard. Hoewel ik dit niet op waarheden had gecontroleerd en betwijfelde, vertelde ik dit verhaal aan de groep. Daarnaast vertelde ik dat er verleden jaar twee deelnemers van een survival beweerden dat zij een das een ree zagen verjagen. Ook was ik ervan overtuigd verleden jaar en dit jaar een das te hebben gehoord en ben van mening dat er in de buurt toch echt een dassenburcht moet zijn. Hierdoor werd de hele groep gemotiveerd om een extra programma onderdeel toe te voegen, namelijk; het opsporen van een dassenburcht!

Na het onderdeel wild spotten loop ik met de groep iedere keer een andere route door het bos terug met de hoop een dassenburcht tegen te komen. En jawel hoor...deze dag liepen we er prompt tegenaan! Helaas was deze niet meer bewoond, maar door deze vondst werd de drang alleen maar groter om er wel één te vinden.

De volgende dag zouden we op pad gaan. Al snel kwamen we plukplaatsen tegen die door een das gebruikt konden zijn. Evenals legers waarin veel haren lagen, kon een aanwijzing zijn. Bij nader onderzoek bleken de haren van reeën te zijn. Wel hebben we een marterhol gevonden, twee vuursalamanders gezien, een bijenkolonie die zich op een tak van een omgevallen fijnspar begon te vestigen (waarvan we twee dagen tevoren nog takken vanaf hadden gezaagd en van de bijen geen enkel spoor was!), maar de vondst van een bewoonde dassenburcht moet op zich laten wachten. Ondanks dat we ons doel niet bereikt hadden, vond iedereen de ochtend zeer geslaagd.

Na terugkomst in Nederland ben ik op onderzoek uitgegaan betreft de das. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen de das nagenoeg niet meer voorkomt, maar in Wallonië wel. De beloning zal dus voor Vlaanderen gegolden hebben en niet voor Wallonië waar ons terrein zich bevindt.

Van 17 t/m 22 juli wordt er weer een bushcraftweek gehouden en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.