Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftcursus in Austerlitz

Dit is een cursus dat gericht is op het aanleren van de basisvaardigheden die er in de bushcraft en survival zijn. Zo wordt er aandacht besteed aan het filteren en zuiveren van water, het maken van een natuurlijke onderkomen, het aanleren van handige knopen, natuurlijke voeding en het maken van vuur op twee primitieve manieren.

Deze dag, die van 9.30 t/m 17.00 uur zou duren, begon met het onderdeel water. Geen rivier of meer in de nabije omgeving te bekennen, maar wel een aantal grote plassen die gecreeërd waren door de regen. Zoet water is drinkbaar en dus ook dat water. Het zag er misschien niet zo smakelijk uit en daarom moet er eerst wat handelingen worden verricht alvorens het tot je te kunnen nemen. Dit werd uitgebreid besproken en ik liet de diverse hulpmiddelen die er zijn zien.

Na een natuurlijke hut te hebben gemaakt van alleen takken en bladeren was het tijd om een aantal bruikbare knopen aan te leren. In een kringetje tussen een aantal jonge bomen werd dit behandeld. Denk hierbij aan de mastworp, paalsteek, achtknoop en negenknoop. Vervolgens een lunch in het grasveld met een heerlijk zonnetje dat op ons scheen.

In de middag behandelden we een uur lang natuurlijke voeding dat gevolgd werd door vuur maken met een firesteel en met misschien wel de meest magische techniek die er in bushcraft bestaat, vuur maken door middel van houtwrijving. Ieder persoon verzamelde zijn of haar eigen brandhout uit het bos en ging daarmee aan de slag. De voorbereiding duurt altijd het langst, maar dan ben je er wel verzekert van dat als je eenmaal een vuurtje hebt deze niet meer uit zal gaan. Uiteindelijk is het iedereen gelukt om vuur te maken met een firesteel, deze uit te bouwen en zijn er drie vuurtjes ontstaan door houtwrijving met de vuurboog.