Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraft basiscursus in een andere setting

De derde bushcraft basiscursus van dit seizoen ging op 10 september van start. Het beloofde een mooi weekend te worden. De weersvoorspellingen waren goed, de natuur is prachtig als altijd en er waren 12 leergierige en enthousiaste deelnemers! Alleen gebeurde dit in een geheel andere setting.

In plaats van onze bivak midden in het bos moesten we nu uitwijken naar de bosrand dicht bij het huis van de landeigenaresse. Dit komt omdat er een nieuwe regel in België is die zegt dat je zelfs op privéterrein in een bosrijke omgeving niet meer mag kamperen en vuur mag maken. Het heeft echter zijn voordelen; doordat deze locatie zich op een open terrein bevindt, is het langer licht, hebben we uitzicht op de heuvels en kunnen we direct sterren kijken.

Zaterdagochtend gingen we vroeg uit de veren. Het ontbijt verliep snel en nadat we ons lunchpakketje hadden gesmeerd, gingen we op pad. We liepen naar het kleine beekje bij onze oude bivaklocatie waar we het onderwerp water behandelden. Na het uitgebreid besproken te hebben, kregen de deelnemers de opdracht om diverse organismen in het water te zoeken die een indicatie geven over de zuiverheid van het water en een geïmproviseerd waterfilter te maken.

Ook de lunch verliep vlot waardoor we weer tijdswinst hadden. Hierdoor konden we meer aandacht besteden aan de natuurlijke voeding wat geen overbodige luxe is in deze tijd van het jaar. Verdere onderwerpen zoals een natuurlijk hut maken, een grondstoomoven met daarin vis gaar stomen, tracking en vele andere onderwerpen werden tijdens deze basiscursus grondig behandeld en alhoewel dit op een andere locatie werd uitgevoerd, is het door iedereen, inclusief mezelf, erg goed bevallen.