Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraft basiscursus in Austerlitz

In de bossen rond Austerlitz vond afgelopen zaterdag weer een basis bushcraft dag plaats. Op deze dag wordt kennis gemaakt met verschillende bushcraft vaardigheden. Hoe aan drinkbaar water te komen, een onderkomen maken, enkele praktische knopen, voeding uit de natuur en vuur maken met behulp van een fire-steel en de vuurboog werden met zorg behandeld.

Toen iedereen er was volgde een korte kennismaking en was het tijd voor het eerste onderdeel drinkwater. Bij dit onderdeel werd ook benadrukt wat de voordelen van een goede stafkaart zijn. Als tweede stond het maken van een onderkomen van natuurlijke materialen uit het bos op het programma.

Na de lunch zijn enkele praktische knopen behandeld waarbij ook de voor- en nadelen van iedere knoop werd uitgelegd. Daarna was het tijd voor natuurlijke voeding. Een korte wandeling leverde onder andere de volgende planten op; Braam, Lijsterbes, Madeliefje, Veldzuring, Paardebloem, Zevenblad, Duizendblad, Klaver en Beuk. Als laatste moest er vuur gemaakt worden. Daarvoor moesten de deelnemers zelf droog hout uit het bos halen. Vuur maken met de fire-steel ging iedereen goed af. Vuur maken met de vuurboog was een grotere uitdaging maar ook hierin slaagden sommigen!

Na een korte evaluatie bleek het een geslaagde dag met een enthousiaste groep deelnemers. De eerstvolgende bushcraft basis is op 28 juli! Zie het programmaoverzicht voor deze cursus.