Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraft basis in Austerlitz

Tijdens deze leerzame cursus maken deelnemers kennis met het onderwerp bushcraft. Dit onderwerp heeft de laatste jaren steeds meer voet op Nederlandse bodem gekregen door onder andere programma's van Ray Mears. De vier belangrijkste basisvaardigheden van bushcraft werden behandeld. Denk dan aan water, onderkomen, vuur en voedsel.

Met een volle groep gingen we 's ochtends vroeg van start in de bossen van het Utrechtse Austerlitz. Een droge dag maakt het altijd erg aangenaam wat deze dag ook het geval was. Eerst een theoretisch deel over water. Hoe kom je aan drinkwater in de natuur? Waar kan je dat vinden? Hierop, en meerdere vragen, kregen de cursisten antwoord. Vervolgens gingen we actief aan de slag in het bos. Hout verzamelen voor de natuurlijke hut die we gingen bouwen. Met behulp van takken en bladeren is het mogelijk een comfortabele hut te maken die zowel water- als winddicht is. Ook de theorie van waar een hut, tent of tarp te plaatsen werd behandeld.

Na de lunch gingen we op pad om natuurlijke voeding te bekijken. Doordat de ochtend snel verliep hadden we meer tijd voor dit onderwerp. Dat kwam goed uit, want er stonden al wat paddenstoelen in het bos waar we wat uitgebreider bij konden stilstaan. Het hoogtepunt van de dag moest het maken van vuur zijn. Elke deelnemer moest zijn eigen aanmaakhout uit het bos verzamelen en daarmee een vuurtje maken. Na een demonstratie van de Swedish firesteel en de vuurboog (houtwrijving) was het de beurt aan de groep. Vele vuurtjes ontstonden zelfs vanuit de techniek met de vuurboog!

Zie voor meer informatie over de cursus bushcraft en survival basiscursus.