Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bevers tijdens een bushcraftweek gezien

Van 17 t/m 22 juli werd er een bushcraftweek in de Belgische Ardennen gehouden. De weersvoorspellingen voor deze week waren ronduit slecht, maar op een bui na was het weer verbazingwekkend goed!

Het mooie van een bushcraftweek is dat we veel dieper in de materie kunnen duiken en doordat we vijf dagen lang in de natuur verblijven de natuurbeleving veel groter is waardoor het ritme van de natuur tot de kern van ons zijn doordringt. Ik kijk daarom steeds verlangend uit om een week als deze te mogen begeleiden.

Met een leuke groep brachten we lange dagen door waarbij ik mijn best deed om de bushcraft te laten voor wat het is. Het onderscheid wat ik maak tussen bushcraft en survival is dat je bij bushcraft survivaltechnieken leert maar dit wel in comfort gebeurt. We hebben lekker te eten waarbij we af en toe natuurlijke ingrediënten gebruiken en slapen in een tent met slaapzak met overige luxe materialen. Tijdens een survival laten we veel luxe achter ons en, afhankelijk van het programma, zal het erg primitief zijn.

Tijdens het wild spotten zijn we naar de beverburcht gegaan die een kleine twee kilometer van onze bivak af ligt. Mensen in de omgeving zeggen dat deze onbewoond is, maar de vele sporen die ik in de loop der tijd ben tegengekomen vertellen echter iets anders. Aan de hand daarvan kon ik zien dat er wel degelijk beveractiviteit is, maar helaas heb ik het diertje zelf nooit gezien. Tot op die donderdag toen we rond 6.00 uur plaatsnamen bij de beverburcht. Verdekt opgesteld en geconcentreerd kijkend naar de houtstapel langs de oever. Een ijsvogel die af en toe voorbij scheerde en een havik die achter ons in de boom zat te krijsen zorgde ervoor dat de ochtend al niet meer stuk kon. Totdat er opeens iets door het water aan kwam zwemmen en onder de houtstapel dook en dus een bever bleek te zijn! Razend enthousiast liep ik meteen naar de anderen toe om aan te geven dat ik er één gezien had en het bleek dat maar één ander persoon hetzelfde zag. Vervolgens liep ik terug naar mijn plekje en al snel kwam er een bever van de andere kant aangezwommen die in het zicht bleef zitten en zichzelf ging wassen en werd vergezeld door een andere bever. Vier van de zes personen hadden zit schouwspel gezien en één persoon zat er zo goed voor dat hij zeker drie (en misschien vier) bevers van verschillende grootte heeft gezien wat inhoud dat er dus jongen aanwezig zijn.

Naast het geplande programma zijn er ook andere activiteiten aan bod gekomen. Zo is er door een deelnemer een handboog van taxushout gemaakt, heb ik tijdens een lunchpauze een geïmproviseerde visfuik gemaakt waarmee vijf visjes gevangen zijn en maakte ik verkoold katoen terwijl de groep bezig was met een project in het basiskamp.

We kunnen terugkijken op een mooie bushcraftweek en ik kijk nu al uit naar de eerstvolgende in oktober. Het natuurlijke voedsel zal in deze maand in groten getale aanwezig zijn die tevens ook meer energie bevatten en die wij zeker zullen nuttigen! Denk hierbij aan de walnoten van de twee walnotenbomen waaronder onze bivak zich bevindt , hazelnoten en vele soorten paddestoelen.