Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eetbare paddenstoelendag in Beekbergen

Afgelopen zondag werd in Beekbergen een volle dag over eetbare paddenstoelen gehouden. Niet alleen de eetbaarheid kwam aan de orde, maar ook de giftigheid van paddenstoelen met de verschillende vergiftigingstypen. Ook werd de bouw en functie van het hele organisme, de zwam, gepresenteerd.

Omdat op het allerlaatste moment deze cursus pas doorging, was Ruud Knol hierbij niet aanwezig. Jammer, omdat hij een echte kenner is, maar aan de andere kant wel een mooie uitdaging voor mij. Ruud vindt mij altijd wel erg goed op de hoogte van paddenstoelen en daarom had ik wel vertrouwen om deze dag tot een goed einde te brengen.

De avond en ochtend voordat de groep arriveerde, verkende ik de route met een paar determinatiegidsen op zak voor het geval ik een paddenstoel niet herkende. Deze verkenningstocht bleek een makkie op één paddenstoel na die ik niet op naam kon brengen. Aangezien hier genoeg van stonden, nam ik er één mee en daagde ik de groep uit om hem in de pauze wel op naam te brengen.

Om 10.00 uur onder genot van een bakje koffie of thee begon de powerpoint presentatie in een afgehuurde zaal in de Veluwse bossen. Eerst werd uitgelegd wat nou precies een paddenstoel is. De paddenstoel is slechts het vruchtlichaam van het organisme het mycelium en wordt samen een zwam genoemd. Ook de voortplanting werd gedetailleerd behandeld en kwam de functie een schimmel ook ter sprake. Vervolgens werd na een korte drinkpauze de presentatie hervat en volgden er foto's van verschillende paddenstoelen die zowel eetbaar als giftig zijn. Als afsluiting kwamen alle vergiftigingstypen aan bod.

Na de lunch, die bij de prijs inbegrepen zat, vertrokken we om in het bos op zoek te gaan naar paddenstoelen. Zoals gezegd had ik de route al verkend, maar acht paar ogen zien natuurlijk meer dan één paar en zo werden meer paddenstoelen ontdekt dan ik als huiswerk had voorbereid. Gelukkig

We hebben deze dag 31 paddenstoelen gezien waarvan de volgende eetbaar zijn:

 1. Regenboogrussula - Russula cyanoxantha
 2. Appelrussula - Russula paludosa
 3. Oranje melkzwam - Lactarius mitissimus
 4. Dennenboleet - Boletus pinicola
 5. Holsteelboleet - Boletinus cavipes
 6. Parelamaniet - Amanita rubescens (eerst grondig koken!)
 7. Gewone fopzwam - Laccaria laccata
 8. Schubbige fopzwam - Laccaria proxima
 9. Cantharel - Cantharellus cibarius
 10. Roodbruine slanke amaniet - Amanita fulva (eerst grondig koken!)
 11. Gewone berkboleet - Boletus scaber
 12. Bonte berkenboleet - Leccinum variicolor
 13. Kastanjeboleet - Boletus badius
 14. Zwartpurperen russula - Russula undulata
 15. Sombere honingzwam - Armillaria ostoyae (eerst grondig koken!)
 16. Reuzenzwam - Meripilus giganteus
 17. Eikenbladzwammetje - Collybia dryophila

Volgend jaar zal er weer een eetbare paddenstoelendag worden georganiseerd. Kijk in onze agenda voor data en prijzen.