Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Zonovergoten bushcraftcursus

Met een gezellige en enthousiaste groep begonnen we met een vol bushcraft programma waarbij de belangrijkste onderdelen aan de orde zouden komen. De gevarieerde groep had een gemeenschappelijke wens; die dingen die ze wel eens eerder hadden gezien echt uitproberen. Daar zou deze dag alle mogelijkheid voor zijn.
 
Een plaatselijke plas regenwater diende ter demonstratie als bron. Vooral bij het mechanisch waterfilter werd duidelijk dat je het troebele water beter vooraf goed kunt laten bezinken. Omdat er ook echt door de groep van gedronken is, heb ik met alle plezier het filter thuis weer helemaal schoongemaakt! Vervolgens begonnen we met het maken van een 1-persoons onderkomen van slechts takken en bladeren. Een tomeloze inzet van de cursisten was een plezier om te zien. Een goede bijl werd uit de tas gehaald om het helpen het frame vorm te geven en een vrijwilliger kroop er al snel in, waarna de rest van de groep hielp met de afdekking. Met resultaat; een mooie hut. 
 
Tijdens de lunch werden een aantal belangrijke basisknopen uitgelegd en geoefend en hun mogelijke toepassingen. Met dit topje van de knopenberg kunnen de cursisten in de meeste situaties touw goed gebruiken. Dat wil zeggen; iets veilig kunnen vastzetten en ook weer vlot los kunnen halen.
 
Kornel begon na de pauze met de algemene uitleg over eetbare planten.  Daarna, tijdens een ronde over het veld, bleek al snel dat je niet hoeft te verhongeren als je hier een tijdje zou moeten bivakkeren. Enkele blaadjes werden geproefd en ook dit deel smaakte bij vele cursisten naar meer! Om vuur te kunnen maken moest natuurlijk eerst het nodige droge hout gesprokkeld worden, maar dat werd vlot en goed gedaan zodat de demonstratie van het vuur maken met de firesteel en de vuurboog uitgebreid aan bod kon komen. Petje af voor alle cursisten, want na het voltallige succes met de firesteel was men zeer enthousiast om de vuurboog ook uit te proberen. De groep kent nu de waarde van een goede voorbereiding en een beheerste techniek: "Harder is niet perse beter".
 
Voor alle enthousiastelingen werd nog een tipje van sluier opgelicht over de mogelijkheden voor een vervolgcursus en natuurlijk om zelf de geleerde technieken verder te oefenen. Een van de cursisten had nog een mooie serie zelfgemaakte messen meegenomen. Erg mooi! Aan alle cursisten; bedankt voor jullie inzet en wellicht tot ziens op een van onze andere cursussen!
 
Carl Van den Brande