Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Workshop vuur voor ROC Friese Poort

Op deze eerste schooldag op het ROC Friese Poort te Leewarden kwamen alle leraren en leerlingen van de ICT-opleiding bij elkaar voor de aftrap van een nieuw schooljaar. Ter kennismaking werd er een workshop vuur maken met een Zweeds vuurstaaltje en door middel van houtwrijving georganiseerd.

De leerlingen hadden elkaar nog niet eerder ontmoet op sommigen na die van dezelfde school afkwamen of elkaar elders in de maatschappij hadden leren kennen. Ik zou een introductie en demonstratie geven van beide technieken, maar dat verliep deze keer niet zo gewenst. De introductie van de firesteel was geen probleem, maar toen de vuurboog aan bod kwam piepte ik wel even anders. Nadat de eerste twee pogingen mislukt waren merkte ik aan mezelf dat mijn energiepeil erg laag was. Ik kwam net terug van twee weken Noorwegen en daarvan was ik aardig vermoeid. Na het nog een paar keer tevergeefs geprobeerd te hebben, riep ik een leerling voor hulp. Toen lukte het gelukkig wel om een vuurtje te creëren. Een mislukte demonstratie van mijn kant of een didactisch goede introductie omdat de leerlingen nu gezien hadden hoe ze dit samen konden doen? Ik hou het natuurlijk op het laatste.

De hele groep werd in tweeën gesplitst waardoor de ene helft met de firesteel aan de slag kon gaan en de andere helft met de vuurboog. Elke groep werd door een instructeur bijgestaan en door diverse leraren die ik vooraf had geïnstrueerd. Het resultaat waren vele vuurtjes waarbij de firsteel altijd succesvol was. De vuurboog is echter moeilijker, maar toch hebben drie groepjes het voor elkaar gekregen om hiermee vuur te maken!

"Wat heeft dit nu met onze studie te maken?", hoorde ik opeens een leerling vragen. Hierop wisten de leraren en ik wel een antwoord. Kijk maar eens naar de samenwerking met personen die je niet eens kent. Het ijs is gebroken (of in dit geval gesmolten), de basis voor eerste vriendschappen is gelegd en een belangrijke boodschap lag in deze activiteit verscholen voor deze aankomende ICT-ers, namelijk buiten actief bezig zijn is leuk!