Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Uitdagende survivaltraining

Deze survivaltraining is ruim gevuld met programma onderdelen zoals de basistechnieken van survival, het aanleren van belangrijke knopen, een rivierdoorsteek, zelfstandig abseilen en een beknopte kaart en kompastocht. Het meest uitdagende was verplicht kopje onder water gaan met de kleding waar zij dezelfde nacht in moesten slapen.

Tijdens de ontvangst van alle deelnemers is de bivak al opgebouwd en ingericht. Nadat zij hun onderkomen hebben geplaatst en ook hebben ingericht kunnen zij genieten van een bakje koffie of thee. Heet water is reeds aanwezig en het gewenste drankje dient alleen maar aangemaakt te worden. Echter brandt er dan nog geen kampvuur net zoals bij alle andere programma's. Dit laat ik aan de cursisten over. Het is per slot van rekening hun weekend en zij komen hier om onder andere vuur te maken. Tevens is dit een goed moment voor mij om te observeren welke technieken zij gebruiken wat ik later kan spiegelen tijdens de les vuur maken.

De volgende dag bleek, tot mijn verbazing, dat iedereen ruim voor 8.00 uur 's ochtends paraat stond! Meestal sluiten de aanwezigen zich rond de aanvangstijd voor het ontbijt aan, maar deze heren hadden er blijkbaar zin in! De dag bestond uit het opdoen van kennis betreft het vinden en nuttigen van drinkbaar water, het maken van zeer gebruikelijke knopen en als laatste vuur maken d.m.v. een firesteel en houtwrijving. Nu kwam de groep mannen erachter dat door een goede voorbereiding vuur maken helemaal niet zo moeilijk is.

Ineens zag ik mijn hond Rayo futloos op de grond liggen terwijl hij aandacht van iemand kreeg. Vreemd, want normaal kwispelt hij dan op zijn minst. Diezelfde persoon zag dat er een flinke wond onder zijn oog zat en riep mij meteen. Zonder twijfel moest deze wond gehecht worden en zo bracht ik het einde van de middag bij de plaatselijke dierenarts door. Gelukkig is alles goed gegaan en blijkt dat Rayo nog steeds een onbezonnen jonge hond is die net als een kat meerdere levens heeft!

Zaterdag werd eerst aandacht besteed aan de eetbare planten, maar grotendeels aan het maken van een natuurlijke hut. Deze groep zou hierin de aankomende nacht moeten overnachten zonder slaapspullen te gebruiken en de hut met natte kleding moeten betrekken! In plaats van de reeds aanwezige hutten te gebruiken en te perfectioneren, kozen twee van de drie groepjes ervoor om een nieuwe hut te maken. Als paddenstoelen verschenen deze hutten en na een maaltijd van Adventure Food voedselpakketjes gingen zij weer terug het bos in om zich voor te bereiden op de nacht. De laatste klusjes aan de hut moest nog gedaan worden evenals het verzamelen van hout voor het kampvuur. Tijdens de schemering stond hun een rivierdoorsteek te wachten. En niet zomaar eentje; nee...één waarbij zij uiteindelijk kopje onder moesten gaan met de kleding die zij aan hadden! Daarna was de opdracht om vuur te maken met een firesteel zodat zij zich konden opwarmen en hun kleding konden drogen om daarin vervolgens de nacht te doorbrengen zonder slaapspullen. Alle groepjes hadden de situatie goed onder controle, want de vuurtjes waren snel aan en ze deden wat ze moesten doen. De nacht hadden ze allen relatief goed doorgebracht.

De laatste dag maakten we een kaart en kompastocht waarin de kennisoverdracht van de belangrijkste weetjes zowel in theorie als in praktijk was. Uiteindelijk namen we de knopen nog eens door die zij moesten weten om daarmee te kunnen abseilen. Daarna liepen we door en de route liep uiteindelijk dood omdat we in een aflopende kloof terecht kwamen. Nu was er maar één oplossing; een abseil uithangen en daarmee naar beneden gaan. Eerder dit weekend had ik gedemonstreerd hoe je een klimgordel kunt improviseren m.b.v. een stuk touw. Eén persoon stond erop om op deze manier te abseilen en dit kunt u terug zien op één van de onderstaande foto's. 

Een geslaagd lang weekend dat volgend jaar en misschien in november 2012 weer wordt uitgevoerd!