Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Tussen de Extreme survivals

Eén deelnemer van de Extreme survival wilde in eerste instantie twee weken lang de uitdaging aangaan, maar herzag na een eerste succesvolle week zijn beslissing en koos ervoor om de resterende dagen voor meer natuurbeleving te gaan. Zo konden we de tijd tussen de wisseling van de groepen benutten om van het Zweedse leven te genieten.

De eerste groep vertrok op 22 augustus rond 11.00 uur en de tweede groep zou de volgende dag om 21.00 uur op locatie arriveren. We hadden dus nog even de tijd voor een paar leuke ondernemingen in dit mooie Zweden. We vertrokken naar Fulufjället Nationaal Park om daar de hoogste waterval van Zweden te bezoeken, maar onderweg naar dit gebied kwamen we op het idee om een wandeling naar een berghut te maken om daar vervolgens te overnachten.

Na onze spullen voor een tweedaagse hike op de parkeerplaats te hebben ingepakt, bezochten we allereerst het bezoekerscentrum. Dit uitgebreide informatieve centrum liet veel over het landschap zien met de daarbij behorende flora en fauna. Daar kochten we visvergunningen zodat we onze kunde en/of geluk konden beproeven in het hoger gelegen bergmeer waar forel en vlagzalm aanwezig zou zijn.

Toen we het steile gedeelte van de beklimming voorbij waren, zag ik tot mijn vreugde een adder. Maar niet voor lang, want deze verborg zich snel onder een steen. Na even gewacht te hebben en geprobeerd deze chagrijnig uitziende reptiel uit zijn tent te lokken wilden we verder lopen, maar nog geen twee meter verder zagen we hem weer! Hij moest wel achter de steen vandaan zijn gekomen om te vluchten, was onze beredenering. Even later keerde deze slang zich om en bewoog zich terug naar de steen waar die zich eerder had verstopt....maar daar kwam een ander uit!? Twee adders!! Een mannetje en een vrouwtje die ik mooi op film heb kunnen zetten.

Na een uur had het vrouwtje er ineens genoeg van en schoot weg. Het mannetje gaat in eerste instantie achter haar aan, maar verloor al snel zijn interesse en koos zijn eigen weg. Toch bedenkt hij zich na een paar meter, keerde zich om en kwam weer terug naar de plek waar dit liefdesspel plaatsvond. Had hij zin in meer? Gelukkig kon mijn reisgenoot ook geen genoeg krijgen van dit unieke schouwspel zodat we elke seconde hiervan hebben kunnen aanschouwen!

Nu echt op weg naar de berghut. Eenmaal aangekomen bleek het allemaal super de luxe te zijn! We konden een roeiboot huren en later op de avond genieten van een sauna waar we gretig gebruik van maakten! Ons diner bestond uit blikvoer zodat we snel het meer op konden. Onze vispogingen hadden geen succes, maar wat een rust en uitzicht! Heerlijk! Terug in de hut eerst nog een bakje thee voordat we de sauna in gingen. Mijn plan was om ruim op tijd naar bed te gaan om uitgerust met de nieuwe groep van start te gaan, maar in zo'n omgeving als deze gaat het gewoon vanzelf dat ik lange dagen maak. Na wat nachtelijke foto's gemaakt te hebben lag ik klokslag 2.00 uur in bed.

Acht uur slaap op een zacht matras doet wonderen! Het voelde alsof ik twee nachten geslapen had en al snel waren we op pad naar Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden. Alleen van bovenaf hebben we deze vallende watermassa bekeken, want we wilden nog op tijd zijn voor een tour door een elandfarm. Een elandstier van 8 jaar was de meest imposante verschijning van het park met een gewei dat bijna net zo breed was als de lengte van de man die naast hem op de foto staat. Verder was er een elandvrouwtje en drie elandkalveren aanwezig.

Als afsluiter bezochten we nog een huskyfarm. Bij toeval bleek dit echtpaar Nederlands te zijn die al enige jaren woonachtig in Zweden zijn. Tijdens de rondleiding door de kennel werd elke (kruising) husky aan ons voorgesteld en vele van deze actieve honden wilden maar al te graag aangehaald worden.

Zowel op de heen- als terugweg kwamen we ook nog vele rendieren tegen. Door deze en de andere ervaringen kunnen we wel zeggen dat dit uitstapje zeer geslaagd is waarbij we goed hebben ervaren wat het Zweedse leven kan inhouden. Weliswaar vonden deze activiteiten in ruim een dag plaats, maar voor mijn gevoel waren er wel drie dagen verstreken! Ook het prettige gezelschap met deze levensgenieter maakte het uiteraard tot en succes!