Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

De survivaltocht van 2010

We maken een dagwandeling en raken verdwaald. We hebben geen eten, drinken, tent, slaapzak en -matje bij ons. Dan duurt het vier dagen voordat we weer in de bewoonde wereld aankomen.

Na het ontwaken begon dinsdag de beproeving. Twee ervaren bushcrafters, een sportieve meid met ervaring in Adventure races en ik gingen de uitdaging aan. We hadden een lege maag en moesten deze dag 15 km door de Ardense heuvels afleggen. Eerst dus op krachten komen en dat deden we door bramen en hazelnoten te eten.

Bij aankomst op onze locatie stond ons nog wat werk te wachten. We moesten een goede bivak bouwen, hout voor de avond, nacht en ochtend verzamelen en ons eten voorbereiden. Tot overmaat van ramp kwamen we erachter dat er een aantal koeien in 'ons' bronwater stonden te poepen waardoor ik 5 km extra moest lopen om schoon drinkwater te halen. Het mooie van deze groep was dat iedereen erg daadkrachtig was waardoor ik bij terugkomst een volledig ingerichte bivak aantrof met ons verzamelde eten op het vuur. Die avond aten we een stuk wortel en diverse gebakken paddestoelen die we op hete stenen met zelf gewonnen beukennootolie hadden bereid.

Alhoewel de dag goed begon door het vele eten dat we vonden, werd de beenblessure, die één van de heren op de eerste dag had opgelopen, erger. Een uur verwijderd van de tweede bivaklocatie, gooide hij de handdoek in de ring. Nadat zijn kameraad ook had besloten om ermee te stoppen vanwege de zware wandelingen die nog in het vooruitzicht lagen, bleef er één persoon over. Na goed met haar te hebben overlegd, besloten we om de laatste twee dagen een veredelde bushcraftcursus te houden waarbij uitgebreid aandacht werd besteed aan de voeding uit de natuur waaraan iedereen kon deelnemen.

De survivaltocht mag dan niet zijn volbracht, maar een feit is dat deze personen twee dagen hebben ervaren hoe het is om een survival te houden. Fysiek was de grens voor sommigen bereikt, maar ik twijfel er niet aan dat deze heren en dame het mentaal hadden kunnen waarmaken.