Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Survivalcursus in de Belgische Ardennen

De laatste survivalcursus van 2012 werd van 11 t/m 14 oktober in België gehouden. Een kleine groep ging met groot enthousiasme van start in een seizoen waarin de temperaturen lager worden, maar de natuur qua voeding veel te bieden heeft.

Doordat één persoon zich ziek had gemeld telde de deelnemende groep slechts drie personen. Allen hadden zich individueel ingeschreven en wilden graag ervaren wat een survival is en wat het met je doet. Geen tent en diverse slaapartikelen om comfortabel de nacht door te brengen, maar wel een bos met veel dode takken en bladeren dat hiervoor een oplossing geeft.

De eerste dag hadden de deelnemers het nog comfortabel omdat dit een voorbereidende dag is waarop de normale maaltijden nog genuttigd mogen worden en het zwaarste werk wordt verzet. Pas na het diner verliet de groep zijn comfortzone en trok het bos in om twee nachten en één volle dag te overleven. Bepakt met alleen een dagrugzak waarin naast het eerder genoemde oa ook geen eten en drinken zat. De enige vrouw die aanwezig was had de eerste nacht haar tent al opgezocht omdat ze last kreeg van de rook van het kampvuur. De twee heren die overbleven hebben deze nacht wel stand gehouden, maar een volgende nacht in deze natuurlijke shelter was voor hun ook teveel van het goede. Dit was de eerste keer dat tijdens een survivalcursus zoveel personen de handdoek in de ring gooiden betreft het slapen. Af en toe geeft één persoon weleens op, maar velen volbrengen deze survival zonder zichtbaar enig probleem. Het geeft dus toch wel aan dat het niet altijd gemakkelijk is.

Behalve de nachten heeft de groep de rest van de survival moeiteloos doorlopen. Zo werd er constant drinkbaar water uit diverse beekjes gehaald waarvan verschillende soorten thee werd gemaakt en bleven zij zichzelf goed hydrateren. Onder leiding van mij verzamelden we paddenstoelen en diverse plantendelen dat als voedsel diende wat voor de nodige eiwitten, koolhydraten, suikers en vitaminen zorgde. Zaterdagmiddag werden twee hanen geslacht die vervolgens op een spit werden gegaard en van de overblijfselen werd de volgende ochtend nog dankbaar een soep gemaakt.

Volgend jaar zal deze survivalcursus wederom meerdere keren worden georganiseerd, maar ditmaal wel op een andere locatie in het buitenland.