Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Survival was zwaar, maar vooral leerzaam

Na een theoriedag werden 7 deelnemers van vrijdagavond t/m zondagmiddag op de proef gesteld. Alle benodigde informatie hadden ze gekregen, er werd een realistische situatie gecreëerd en het enige wat ze mochten gebruiken was een dagrugzak, hakbijl, mes, firesteel, survivalkitje, drinkbeker en/of -fles en de kleding die ze aan hadden...en natuurlijk het belangrijkste wat reeds aanwezig is; hun hersenen!

Het is 20.00 uur. De schemering treedt in. U bent verdwaald. Verder wandelen heeft geen zin meer en u zult de nacht in het bos moeten doorbrengen. Zo begon de survival en gelukkig voor de deelnemers was het mooi weer! Toch is het verstandig om een noodonderkomen met een vuurtje te maken...en dat was dus de eerste opdracht.

De volgende dag bleek dat een ieder een koude en een zo goed als slaaploze nacht had meegemaakt. Tijd dus om het onderkomen te perfectioneren, want het is mogelijk om zelfs zonder slaapzak en -matje, maar met een vuurtje bij temperaturen rond de minus 10 graden, warm en comfortabel de nacht door te brengen! Nadat elke hut klaar was, werden deze gecontroleerd of ze voldeden aan de richtlijnen. De mannen hadden goed werk verricht en jawel...iedereen heeft die nacht warm doorgebracht.

Opvallend, maar verwacht, was dat bij de survivalaars tijdens de eerste middag sterke vermoeidheid optrad. Het honger gevoel was dominant aanwezig en de fysieke inspanning die geleverd werd, was goed voelbaar in lijf en leden. Het is niet zomaar iets om vanuit de 'normale' leefwijze terug te vallen op de natuur. De dagelijkse routine die een mens kent zoals eten, drinken en persoonlijke verzorging is hier niet als thuis en waarschijnlijk om die reden werd daar weinig aandacht aan besteed. Terwijl juist tijdens een survival situatie deze taken uitgevoerd dienen te worden! De kennis was aanwezig, maar toch was dit een puntje waar op aangedrongen moest worden. Het lijkt zeer logisch om dit te doen, maar door de fysieke en mentale gesteldheid en de omstandigheden was het toch erg moeilijk om over deze drempel heen te stappen.

Diverse opdrachten moesten uitgevoerd worden en bij één daarvan konden de mannen een kip verdienen. Iedereen was hierin geslaagd en vervolgens werd de kip geslacht en gegrild. Deze energie kwam hen zichtbaar ten goede.

Met respect kijk ik terug op de prestatie die de mannen geleverd hebben. Alhoewel ze gebruik konden maken van alles wat voorhanden was in het basiskamp, hebben ze zich aan hun doelstelling gehouden en hun survival tot een succes gebracht! Mannen; fantastisch gedaan!