Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Privé bushcraftcursus in Rockanje

De bushcraft basiscursus die gisteren in Austerlitz stond gepland ging wegens te weinig aanmeldingen niet door. Zo kwam ik met het voorstel om het programma toch door te laten gaan, maar dan in Rockanje. Twee vrienden gingen hiermee akkoord.

Alle geplande activiteiten voor Austerlitz werden ook tijdens deze dag uitgevoerd. Gezien het geringe aantal deelnemers kon dit wel in een korter tijdsbestek worden behandeld en zo begon de dag pas om 10.00 uur.

Wegens de droogte lag de natuurlijke duinrel zo goed als droog. De grond was wel vochtig, maar om hier het onderwerp water te behandelen, vond ik niet erg passend. Daarom zouden we dit onderwerp later behandelen op een plek waar wel water was. We liepen de route zoals ik hem in gedachten had en liet een beetje de vrije hand aan dit programma. Zo begon ik te vertellen over eetbare planten wanneer we deze tegenkwamen en gaf ik antwoord op uiteenlopende vragen die niet altijd gerelateerd waren aan de onderwerpen van de dag. Wegens de vele teken waren we helaas beperkt in het maken van een natuurlijke hut, maar toch kwamen de basisbeginselen en diverse handige tips aan bod.

Aan het einde van de middag kwamen we terug op de parking om vuur te maken op twee primitieve manieren wat uiteraard met toestemming van de boswachter gebeurde. Met de firesteel, waar beide heren succesvol mee waren, en met de vuurboog waarbij één persoon met een beetje hulp succesvol was.