Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Leergierige groep tijdens bushcraftweekend

Met een kleine, gezellige en vooral leergierige club van vijf personen begonnen we dit weekend op onze natuurovergoten locatie in de Belgische Ardennen. Daarnaast waren ook interessante onderwerpen en prachtig weer hoofdingrediënten van dit programma.

Zaterdagaochtend na een ontbijt van onder andere tosti's met koffie en thee liepen we naar onze survivallocatie waar we met het onderdeel water begonnen. Dit behoort tot de basiskennis en daarom werd hier flink wat aandacht aan besteed. Waar vindt je water? Is het al drinkbaar of hoe maak je het drinkbaar? Dit en nog meer werd zowel theoretisch als praktisch behandeld zodat de deelnemers goed inzicht in dit onderwerp kregen. Aansluitend werd er een natuurlijk onderkomen gemaakt. We gebruikten hierbij geen touw en toch werd deze zo stevig dat er een volwassen persoon op zou kunnen staan. Na de lunch was het tijd om verder te gaan met natuurlijke voeding waar de groep erg in geïnteresseerd was, maar omdat het een basiscursus is was de informatie uitwisseling voor hun helaas beperkt. Bij het onderwerp insecten durfde één persoon nog een pissebed naar binnen te werken.

De dag sloten we af met vuur maken. De technieken met een firsteel en een vuurboog werden behandeld. Eén persoon besloot om van het verzamelde hout een vuurboog te maken en alle andere technieken die bij dit onderwerp kwam kijken te laten voor wat het is. Eenmaal de vuurboog gemaakt, ging hij daarmee aan de slag en jawel....vuur was het resultaat! De anderen kozen ervoor om de volledige demonstratie na te leven zoals het splijten van hout, geveerde stokken maken en vervolgens beide technieken toe te passen.

De volgende dag gingen we in op onderwerpen als weerkunde, diersporen, knopen, bomen en gereedschap. Omdat er een ATB-tour bezig was die door de locatie heen liep, waar ik diersporen normaal gesproken behandel, besloot ik om naar de top van de heuvel te lopen om daar in alle rust te kijken welke sporen het wild heeft achtergelaten. Het was dus de vraag, ook voor mij, wat we tegen zouden komen. Onze bevindingen; genoeg ontlasting en veegsporen van edelhert en zwijn, piksporen van spechten, zeer verse vraatsporen van een eekhoorn die zijn eetplekje verried doordat schubben van een dennenappel uit een den viel, legers met een haar van een zwijn en diverse prenten.