Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Korte maar zware trektocht in Schotland

De derde editie van het karakterweekend Schotland begon op 11 april en dit beloofde er één te worden. Met een deelnemersaantal van 300 mannen, wat naar mijn mening veel te veel is voor dit gebied, en slecht weer in aantocht stond hun een zware tweedaagse trektocht te wachten. Ditmaal was ik niet als survivalinstructeur of outdoor consultant aanwezig, maar nam ik graag de plaats als veldmedic in.

Woensdagnacht rond 3.00 uur kwamen we als medewerkers op verschillende locaties in het gebied aan en na onze tentjes opgezet te hebben, wachtte ons een korte nachtrust. De volgende dag trokken we in diverse teams het gebied in om deze nogmaals te verkennen voordat de groep zou arriveren. De deelnemers waren in drie groepen verdeeld en werden 's avond na aankomst naar hun bivaklocatie begeleid.

Mijn taak als medic vond plaats in groep C en dit was de enige groep die vanaf de zuidzijde het gebied introk. Er stond ons een lange dag te wachten, want we zouden een bergtop beklimmen en vervolgens nog een lang stuk moeten lopen om bij de tweede bivak uit te komen. Al voordat deze tocht begon hadden we al twee uitvallers. Eén persoon was ziek geworden en een tweede was door zijn enkel gegaan. Na van de laatste zijn enkel getaped te hebben namen zij met een andere medewerker de verkorte route naar de finish.

Tot nu toe hadden we zonnig weer met weinig wind gehad, maar zoals de lucht al aangaf stond ons zeker nog iets anders te wachten. De bergtoppen waren af en toe in de wolken gehuld en nadat we met de laatste klim begonnen waren zag ik achter mij het weer veranderen. Niet veel later liepen we nog net niet in een heuse sneeuwstorm. Veel sneeuw belemmerde het zicht, de temperatuur daalde sterk en dit had mede te maken door de wind die toenam waardoor het lopen bemoeilijkt werd. Eenmaal op de top waren de silhoutten van mensen om je heen niet meer dan een grijze waas en al snel begonnen we met de afdaling. 

Net toen we vertrokken waren verdraaide een man zijn knie. Doordat we niet konden schuilen tegen de elementen besloot ik om eerst nog een stuk af te dalen totdat we op een plek aankwamen waar ik een drukverband kon aanleggen. Deze man werd door zijn team bij het afdalen goed begeleid en ik bleef samen met mijn buddy Edwin achteraan lopen. Na een korte pauze en een geestelijke overdenking bracht ik een ondersteunend drukverband aan en vervolgde we onze route. Mijn wandelpas werd belemmerd omdat ik mij steeds moest inhouden vanwege onze patiënt en ik voelde mijn achillespees steeds meer geïrriteerd raken. Na een paar uur waren we eindelijk de berg af en besloten we met de overgebleven groep te dineren. Vanaf dat punt vertrok de zoekenboeg naar de dichtsbijzijnde uitgang van het gebied en ik was samen met mijn buddy en een aantal andere heren van plan het rendez-vous punt te halen. Maar na enkele tientallen meters bleek dat voor mij de tocht er ook op zat. Met een zwaar geïrriteerde pees die mij pijn deed was ik niet meer in staat mijn weg te vervolgen. Met een sateliettelefoon communiceerde in dit naar de betreffende persoon en zette Edwin en ik onze tentjes op voor de nacht.

De volgende dag vertrokken ook wij naar de uitgang van het gebied en waren we niet meer betrokken bij de tweede wandeldag. We werden met diverse anderen naar het noorden van het gebied gebracht waar iedereen aan het einde van de dag zou arriveren. Daar wachte ons een barbeque en een laatste nachtrust voordat we met bussen naar een oude militaire barrack zouden gaan om dit weekend af te sluiten.

De 4e Musketier is een beweging die mannen aanspoort om als Christen te leven voor hun Koning Jezus Christus. Voor meer informatie kunt u hun website bekijken. Daarnaast zetten zij zich in voor vele goede doelen waaronder een geldinzamelingsactie voor 100 moeders en hun pasgeboren kind(eren) in Rwanda door middel van een marathon. Niet alleen goed getrainde liefhebbers van deze sport, maar zelfs mannen die een hekel aan hardlopen hebben doen mee voor dit goede doel! Zo kunt u ook helpen door één van de 30 lopers te sponseren die een ieder €10.000 wilt inzamelen. Het doel is om €300.000 in te zamelen en de teller staat nu op €200.000! Een speciale opgerichte website van deze Compassion Marathon kan u hierover meer vertellen.