Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Herfstkleuren weer zichtbaar tijdens bushcraftcursus

Ook op regenachtige dagen en met koudere temperaturen gaan onze cursussen gewoon door. Is dit dan afzien? Absoluut niet! Met goede kleding en de juiste instelling zijn deze maanden in ieder geval voor mij mooier dan de warme zomermaanden. Er bestaat voor mij geen mooiere maand dan een echte herfstmaand! De kleuren en geuren, de temperatuur met kortere dagen en de regen kondigen voor mij het mooiste seizoen aan. Ik kan niet wachten om de noten, bosvruchten en paddenstoelen te bekijken en te verzamelen. Heerlijk om dit weer te beleven en natuurlijk met anderen te delen!

Voor het eerst sinds lange tijd was de schemering tijdens het opzetten van onze bivak weer aanwezig. Ja, de dagen worden weer korter. Hoe zal de groep het nu ervaren om na het opzetten van de tenten het natte bos ingestuurd te worden met de opdracht om hout te verzamelen voor het kampvuur? In een donker bos droog hout zien te vinden en misschien niet wetend waar op te letten. Natuurlijk geef ik hun advies, maar dat blijft slechts bij woorden in plaats van een goed didactische uitleg. O ja, het vuur dient ook nog aangemaakt te worden, want dat doe ik nooit op de eerste avond.

Pas de volgende dag zou ik haarfijn uitleggen hoe een goed vuur te maken. Waar je moet zoeken, wat methodes zijn om droog hout te herkennen, de juiste voorbereiding daartoe en de technieken van het gebruik van een firesteel en een vuurboog. Net op het moment dat een ieder klaar was met het verzamelen van zijn of haar eigen brandhout begon het flink te regenen. Mijn plan wijzigde daardoor, want om met deze bui een demonstratie in onze bivak te geven zou voor veel rook zorgen wat de volgende demonstratie niet ten goede zou komen. Dus besloot ik alle voorbereidingen samen met de techniek van de firesteel in het bos te demonstreren. Ik maakte daarbij wat vaart, want om met dit weer te staan toekijken in natuurlijk geen pretje. Na ongeveer 15 minuten had ik mijn uitleg gegeven en een vuur gecreeërd. Dit zonder apart tondelmateriaal, maar alleen met hout. Ook in een nat bos en met regen kan er een goed kampvuur worden gemaakt als je weet wat de juiste technieken zijn.

De overige programmaonderdelen werden naar wens uitgevoerd met deze leuke en leergierige cursisten. De activiteit diersporen was erg in trek en leverde een aantal fraaie vondsten op zoals een zoelplaats voor het wild zwijn, een plukplaats waar een Gaai ten prooi is gevallen door een sperwervrouwtje of havik en een recent gebruikt leger met uitwerpselen van ree en edelhert.

Volgende maand wordt de laatste bushcraftcursus 1 van dit jaar in de Belgische Ardennen uitgevoerd en hiervoor zijn nog enkele plaatsen vrij. Een heel goed weekend om paddenstoelen te bekijken en we gaan er zeker een aantal gebruiken voor ons diner!